מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

חוט שדרה

מנהלי קהילה

ד
ד"ר ודים בלובשטיין
סגן מנהל המחלקה לשיקום שדרה ומנהל היחידה לאורודינמיקה ושיקום שליטה בשתן, בית החולים לוינשטיין מומחה ברפואת שיקום ובעל ניסיון רב בטיפול ושיקום נפגעי שדרה. חבר סגל בחוג לרפואת שיקום. ד"ר בלובשטיין סיים את לימודי הרפואה ברוסיה והתמחה שם ברפואה פדיאטרית. בשנת 93' עלה לארץ, סיים התמחות ברפואה שיקומית ומאז עובד בבית החולים לוינשטיין כרופא בכיר במחלקה לנפגעי שדרה. 
תמר פולאק
תמר פולאק
סגנית אחות אחראית במחלקה לשיקום שדרה, בית החולים לוינשטיין בעלת תואר ראשון בסיעוד ותואר שני בסוציולוגיה רפואית. בעלת ידע ומומחיות בתחום הטיפול והשיקום בנפגעי חוט שדרה.
פרופ' עמירם כ
פרופ' עמירם כ"ץ
פרופסור כ"ץ ניהל את המחלקה לשיקום שדרה במרכז הרפואי לשיקום לוינשטיין עד 30.6.2022. מאז, עוסק בייעוץ, הוראה ומחקר במחלקה וגם בייעוץ פרטי. פרופסור כ"ץ ניהל את בית החולים לוינשטיין משנת 2011 עד יולי 2019. עוד קודם לכן שימש בתפקידים שונים בבית החולים לוינשטיין החל משנת 1983. את תפקידו כמנהל המחלקה לשיקום שדרה, הוא מילא משנת 1994. פרופסור כ"ץ הוא מומחה ברפואה פיסיקלית ושיקום ובעל תואר נוסף כדוקטור לפילוסופיה (בחוג לפיזיולוגיה באוניברסיטת תל אביב). פרופ' כ"ץ השתלם בטיפול בפגיעות חוט שדרה ב- Stoke-Mandeville באנגליה והיה חבר בוועדה המדעית של החברה הבינלאומית לחוט שדרה ISCoS. יחד עם כל צוות המחלקה לשיקום שדרה בלוינשטיין פיתח סולם הערכה תפקודית לנפגעי חוט שדרה שמכתיב כיום יעדי טיפול שיקומי בנפגעי חוט שדרה במדינות רבות בכל העולם. פרטים נוספים ב- www.catzamiramprof.com
סיון אבנרי
סיון אבנרי
פיזיותרפיסט,מדריך קליני ובעל תארים ראשון ושני בפיזיותרפיה. (אוניברסיטת תל אביב)עובד בבית החולים לוינשטיין מאז 2001.אחראי על שירותי הפיזותרפיה במחלקה לשקום שדרה.
הדס טרייסמן
הדס טרייסמן
מרפאה בעיסוק אחראית, המחלקה לשיקום שדרה, בית החולים לוינשטיין בעלת תואר שני וותק של 14 שנה. התמחתה בתחום שיקום שדרה ובנושא זה כתבה גם את התזה
שרון רצהבי
שרון רצהבי
שרון רצהבי, פסיכולוגית רפואית מומחית. תואר ראשון מאוניברסיטת תל אביב, תואר שני מהמכללה האקדמית תל אביב יפו, בית ספר לפסיכותרפיה פסיכואנליטית באוניברסיטת חיפה. עבדה כפסיכולוגית בבית החולים רמב"ם ובבית החולים כרמל בחיפה עם אנשים המתמודדים עם מגוון מחלות ופציעות. כיום פסיכולוגית אחראית במחלקה לשיקום שדרה בבית לוינשטיין.

מובילי קהילה

שמואל-עדיני
שמואל-עדיני
פגוע חוט שדרה צווארי לאחר ניתוח להוצאת גידול אינטראמודולרי בגובה חוליות C2-C5 . חסר תחושה שיטחית ועמוקה.נכה בהגדרות הרפואיות,בריא בראש ובנחישות. כתבתי ספר \"שדרה כחוט השערה\" (פורסם באינטרנט) המתאר את נחישותי השיקומית בתקופה של מספר שנים ואת \"מלחמותי\" בכל התחומים הרפואיים והבירוקרטיים על מנת לחזור ולהשתלב בחברה כשווה.
כמוניחוט שדרהחדשות"השמן של לורנצו"-מציאת מנגנון חדש שנועד לטפל או למנוע מחלה קטלנית

"השמן של לורנצו"-מציאת מנגנון חדש שנועד לטפל או למנוע מחלה קטלנית

פריצת דרך בהבנת קבוצה של מחלות קטלניות שכוללים את המחלה שהתפרסמה בזכות הסרט "השמן של לורנצו"-מחלת ALD


ALD-Adrenoleukodistrophy היא מחלה תורשתית של מערכת העצבים, שמתפרצת בבנים בלבד בגילאים 5-10 לערך. בדמם של החולים במחלה רמה גבוהה פי כמה מהנורמה של חומצות שומן ארוכות מסוג מסוים, המביאים להרס שכבת המיאלין שעוטפת את תאי העצב. תפקידו של המיאלין לבודד חשמלית את התא, והרס המיאלין גורם להדרדרות הולכת וגדלה של תפקודי הגוף השונים, הפרעות בתנועה שסופם שיתוק, עיוורון, חוסר יכולת לבלוע, וכיוצא בזה.

 

המחקר על מחלת ה-ALD בכלל, ועל השמן של לורנצו בפרט, נמשך. התרופה שמצאו הזוג אודונה, שבנם בן ה-5 אובחן כסובל מ-ALD, היא בעלת הצלחה מוגבלת בעיכוב המחלה, בייחוד כאשר זו מתגלה בשלביה המוקדמים, כאשר היא ניתנת לצמד תזונה מתאימה. מחקר משנת 2005 מגלה שיפור לטווח-הארוך בשימוש בתרופה. מחקרים רבים אחרים מראים כי למרות השיפור לטובה בתוצאות בדיקות דם המראות ירידה תלולה ברמת השומנים המזיקים, אין לשמן של לורנצו תועלת רצינית בשיפור הסיפטומים של ה-ALD. מנגד, מחקרים שנעשו בידי ד"ר הוגו מוסר מראים כי בכוחה של התרופה לעכב משמעותית את הופעת הסיפטומים של המחלה.

 

את המיאלין שניזוק מהמחלה לא ניתן כיום לשחזר. אם תימצא דרך לשחזור המיאלין, הדבר יועיל לא רק לחולי ALD אלא גם לחולי מחלות-מוח אחרות כגון טרשת נפוצה. לצורך כך הוקם על ידי בני הזוג אודונה פרויקט המיאלין Myelin Project, שמטרתו למצוא דרך לשחזר את ציפוי המיאלין.

 

בתאים של יצרוים חיים ישנם מבנים שנקראים peroxisomes והם אלה שמעורבים בשבירת חומצות שומן שחיוניות עבור בני אדם. תינוקות הנולדים עם הפרעה ב-peroxisomes בדרך כלל לא שורדים יותר משנה בגלל חילוף חומרים לקוי.

 

במחקר הנוכחי נמצא רמז נוסף כדי להבין תיפקוד peroxisomes ומחלות שנגרמות מהתיפקוד הלקוי שלהם.במחקר גילו קבוצה של חלבונים שאחראים לא רק ליצירת peroxisomes, אלא יש להם גם תפקיד בהעברת peroxisomes לתאים אחרים אחרי שאלו מתחלקים. כל תא בגוף חייב peroxisomes כדי לשרוד. חלבונים אלה נמצאים בכל יצור חי והם מספקים מנגנון אוניברסלי לא רק להבנה של יצירת peroxisomes, אלא גם איך הם נשמרים בתאים כדי לשמור אותם בחיים.

 

השמן של לורנצו היא שילוב תערובת של חומצה erucic וחומצה oleic ביחס 4:1, שניהם מופקים משמן לפתית ושמן זית, בהתאמה. 

 

מדובר במחלות תורשתיות לכן גילוי נשאים יוביל למניעה או טיפול יעיל במחלה.

 

ממצאי המחקר פורסמו ב-Journal of Cell Biology

 

מתוך-ScienceDaily

 

תרגום ועריכה: אנה רייזמן