מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

מנהלי קהילה

ד
ד"ר איתי גור אריה
מנהל היחידה לשיכוך כאב בשיבא, תל השומר. ד"ר גור-אריה כותב הספר "כאב, מאבחנה ועד הקלה"
עידית רונן
עידית רונן
אחות מומחית לטיפול בכאב, יו"ר יוצאת של פורום הסיעוד לטיפול בכאב. עבדתי שנים רבות במרכז שניידר לרפואת ילדים בריכוז ותיאום הטיפול הכאב כמו כן, ריכזתי את תחום בטיחות המטופל וניהול סיכונים וכיהנתי כאחות הועדה לילד בסיכון.
ד
ד"ר גור רות
אני מומחית בנוירוכירורגיה וברפואת כאב ומשמשת כרופאת כאב בכירה במרפאת הכאב בשיבא. אני מתמחה בעיקר בכאבים שמקורם במערכת העצבים המרכזית: כאבי ראש, כאבי פנים כאבים הנובעים מבעיות נוריולוגיות, כאבים שמקורם בעמוד השדרה לכל אורכו, הרפס, ועוד. אני מתמחה בעיקר בפעולות פולשניות לטיפול בכאב, אולם אמונה גם על הטיפול התרופתי.
אלה סטולר
אלה סטולר
פיזיותרפיסטית, BPT,MPT. מתמחה בשיקום אורטופדי, כאב כרוני ותסמונות כאב לרבות CRPS. בעלת 10 שנות ניסיון בניהול מחלקת אשפוז יום שיקומי בבית החולים "רעות". מאמינה בשיקום פונקציונאלי, תוך הסתכלות הוליסטית על האדם כמכלול. דוגלת בעבודה שיקומית רב מקצועית, לצורך קידום מטרות תפקודיות של המטופלים. בוגרת קורסים כגון: דיקור מערבי (DRY NEEDLING), נוירודינאמיקה קלינית, טכניקות מיופציאליות, הנחיית קבוצות ועוד.
ד
ד"ר גלעד וסרמן
מומחה לרפואת הפה, בוגר האוניברסיטה העברית בירושלים והדסה משנת 2012 ותוכנית ההתמחות ברפואת הפה באותו מוסד משנת 2018. במהלך לימודיו השלים גם תואר מוסמך מחקרי (MSc) במדעי הרפואה בבית הספר לרפואה של האוניברסיטה העברית בירושלים והדסה. אחראי המרפאה לכאבי פנים, לסתות, ומפרקי הלסת במרכז הרפואי תל-אביב (איכילוב), ובמרפאה פרטית. מאמין ומקיים גישה מולטידיסיפלינרית בטיפול.
ד
ד"ר גיא אלאור
אני מומחה בנוירוכירורגיה, עוסק וברפואת כאב במרפאת הכאב בשיבא. אני מטפל בכל סוגי הכאב, מעבר לטיפול תרופתי יש לי עניין מיוחד בטיפול פולשני לכאב במערכת העצבים המרכזית והפריפרית: עצבי הפנים, עמוד שידרה, קיצוב עצבי מרכזי ופריפרי ושחרור כירורגי של עצבים.
ד
ד"ר נטלי שליט
אני רופאה מומחית ברפואה פנימית וברפואה לשיכוך כאב. רופאה בכירה במכון לרפואת שיכוך כאב בתל השומר ועומדת בראש המרפאה לשיכוך כאב בגיל השלישי. עוסקת בעיקר בשיכוך כאב בגיל המבוגר הנובע ממחלות כרוניות מורכבות, כמו נוירופתיה משנית לסוכרת או כאב נלווה לאוסתאופורוזיס ושברים. אני מאמינה במבט רב מערכתי על המטופל המבוגר, תוך התחשבות במכלול מחלות הרקע והטיפול התרופתי המורכב אותו הוא נוטל.

מובילי קהילה

לימור חורש
לימור חורש
היי חברים :) שמי לימור, לוקה בכאב כרוני מתחילת שנת 2011 עקב תאונה. כיום, לצד הכאבים והמחלה, כל מטרתי היא לאפשר למטופלים, למשפחותיהם ולאנשי מקצוע לבנות סביבת חיים בריאה המבוססת על הבנה, אמפתיה והתחשבות הדדית. בכוונתי לתת הכוונה לרכישת כלים, לתת מקום לדבר על מה שאסור, על מה שמותר ולא נעים, ולתת לכם הזדמנות להכיר ולפגוש זה את זה.
כמוניכאבחדשותתתפלאו, אבל יש כאבים שנהיים פחות שכיחים אחרי גיל 70

תתפלאו, אבל יש כאבים שנהיים פחות שכיחים אחרי גיל 70

מחקר ישראלי: מעל גיל 70 - ירידה בתלונות על כאבי בטן וראש. מגיל 85 - ירידה בשכיחות כאבים בכלל


(צילום: Shutterstock)
(צילום: Shutterstock)

תלונות על כאבים כרוניים נפוצות באוכלוסייה הכללית, אולם משתנות בהתאם למספר רב של נסיבות, כשאחד הגורמים המרכזיים המשפיעים על אופיין הוא גיל המטופל. 

 

בניגוד להנחה הרווחת כי עם העלייה בגיל גדלים מספר המתלוננים על כאבים כרוניים, מחקר ישראלי חדש מזהה מגמה הפוכה של ירידה בתלונות על כאבים החל מגיל 70 ומעלה, שבאה לידי ביטוי במספר כאבים ספציפיים, ובייחוד בכאבי ראש ובטן, ובאופן מתון יותר בגיל מאוחר יותר בכאבי מפרקים ושרירים.

 

העבודה בוצעה על ידי חוקרים מהאוניברסיטה העברית ובית החולים הדסה במסגרת סדרת סקרים שבוצעו במערב ירושלים כחלק ממחקר מעקב שנמשך החל משנת 1990 ועד 2010. בשנת 1990 השתתפו בסקר 460 נבדקים בגיל 70, בשנת 1998 נכללו בו 763 נבדקים בגיל 78, בשנת 2005 נכללו 1,149 נבדקים בגיל 85, ובשנת 2010 נכללו 394 נבדקים בגיל 90.

 

ככלל, מגיל 85 דווח על ירידה בשיעור הסובלים מכאבים כרוניים: בגיל 70 התלוננו 73% מהנבדקים על כאבים, בגיל 78 התלוננו 81% מהנבדקים, אולם בגיל 85 נרשמה ירידה משמעותית, והתלוננו רק 56% מהנבדקים על כאבים, ואילו בגיל 90 התלוננו 31% בלבד. בעוד שכאב זוהה בגיל 70 בשכיחות גבוהה יותר בקרב נשים, בגיל המבוגר נעלמו הפערים המגדריים בתלונות על כאבים.

 

עוד נמצא כי כאב בגיל 70 היה קשור סטטיסטית ברמת השכלה נמוכה, אי ביצוע פעילות גופנית סדירה, השמנה שבאה לידי ביטוי במדד השמנה (BMI) גבוה, דיכאון, בדידות ואיכות חיים מדווחת ברמה נמוכה, אולם קשרים אלו נעלמו מעל גיל 80, ובגילי 85 ו-90 כבר לא אובחן קשר סטטיסטי בין כאב לרמת השכלה, השמנה או דיכאון.

 

כאבי גב וצוואר, המהווים את הכאבים הכרוניים השכיחים ביותר, דווחו בקרב 41.5% מהנבדקים בגיל 70, 58.9% בגיל 78, ובהמשך ירדו ל-30.1% בגיל 85 ו-14.6% בגיל 90. כאבי מפרקים דווחו גם הם בשכיחות גבוהה, בקרב 43% מהנבדקים בגיל 70, 60.6% בגיל 78, ואז ירדו ל-45.2% בגיל 85 ו-25.2% בגיל 90.

 

כואב אבל פחות

 

בהבדל מהם, כאבי בטן וראש ירדו בשכיחותם כבר מגיל 70, והגיעו לשיעורים מזעריים ביותר בסקר האחרון שבוצע בגיל 90: בקרב נבדקים בגיל 70 דיווחו 43.3% על כאבי ראש ו-14.7% על כאבי בטן, בגיל 78 דיווחו 33.5% על כאבי ראש ו-13.9% על כאבי בטן, בגיל 85 כבר ירדו השיעורים ל-2.1% בלבד שדיווחו על כאבי ראש ו-1.7% על כאבי בטן, ואילו בגיל 90 דיווחו 1.3% בלבד על כאבי ראש ו-1.5% על כאבי בטן.

 

בנוסף, בעוד שכאב בשני מקומות בגוף ומעלה תועד בקרב 42.3% מהנבדקים בגיל 70, ואף בקרב 54.6% בגיל 78, בגילי 85 ו-90 תועדו בעיקר כאבים שהיו ממוקדים באזור גוף אחד.

 

במחקר השתתפו ד"ר יקיר רוטנברג, ד"ר ג'רמי ג'ייקובס ופרופ' יוחנן שטסמן, והוא מומן בחלקו על ידי קרן של המשרד לאזרחים ותיקים ואגודת אשל לתכנון ופיתוח שירותים לזקן בישראל. הממצאים מתפרסמים בגיליון פברואר 2015 של כתב העת Journal of the American Medical Directors Association.

 

למרות ממצאי המחקר, כאב עדיין נותר בעיה הדורשת התייחסות גם בקרב קשישים. מחקר קודם שבוצע באוניברסיטת קונטיקט בארה"ב והוצג בנובמבר 2010 בכנס של החברה האמריקאית לגרונטולוגיה בקליפורניה, קבע כי קיימת חשיבות במדידת הכאב גם באוכלוסיית הקשישים, שביכולתה להוביל לשיפור באיכות החיים.

 

גם אופן מדידת הכאב משתנה עם הגיל, ומחקרים בספרות הרפואית מצביעים על יעילות באומדן הכאב בקרב קשישים בעיקר לסולמות מדידה המבוססים על דיווח עצמי בביטויים מילוליים, יותר מסולמות המבוססים על הערכה מספרית של עוצמת הכאב.

 

 

Journal of the American Medical Directors Association, Doi: 10.1016/j.jamda.2014.12.006