דיכאון וחרדה
מנהלי קהילה
תרופות נגד דיכאון קשורות לסיכון מוגבר לסרטן
חוקרים מישראל וארה"ב מצאו כי תרופות נגד דיכאון מקבוצת SSRI קשורות בסיכון מוגבר לסרטן שד וריאות
התרופות הפופולריות נגד דיכאון מקבוצת SSRI המעלות את רמת כימיקל הסרוטונין במוח, נקשרו ברבות השנים לתופעות לוואי קלות יחסית במערכת העיכול, בעיקר בחילות, ולתסמינים קלים נוספים כגון כאבי ראש, עייפות והזעת יתר שמאפיינים לרוב את תחילת השימוש בתרופות. כמו כן מצטברות ראיות שנבדקות בשנים האחרונות במינהל המזון והתרופות האמריקאי (FDA) על קשר בין תרופות אלה לבין מחשבות אובדניות. אולם עתה זיהו חוקרים ישראלים ואמריקאים קשר נוסף בין התרופות לבין סיכון מוגבר להתפתחות גידולים סרטניים בשד והריאות.
החוקרים מאוניברסיטת תל אביב ובית החולים איכילוב, לצד חוקרים מאוניברסיטת פנסילבניה בארה"ב, בחנו את השפעתה של נטילה קבועה של תרופות נגד דיכאון מקבוצות שונות על הסיכון לפתח גידולים סרטניים שונים, וזאת במסגרת מאגר מידע בבריטניה (THIN) שכלל 109,096 חולי סרטן ו-426,402 בריאים ששימשו כקבוצת ביקורת.
נמצא כי נטילה קבועה מעל לשנה של תרופות מקבוצת SSRI מעלה ב-12% את הסיכון לפתח סרטן וב-27% את הסיכון לסרטן הריאות. בשנת השימוש הראשונה בתרופות אלה זוהה סיכון גבוה יותר לגידולי סרטניים שונים: סיכון גבוה פי 2.26 לסרטן הריאות, סיכון גבוה ב-47% לסרטן המעי הגס, סיכון גבוה ב-18% לסרטן השד וסיכון גבוה ב-26% לסרטן העור מסוג מלנומה. לא נמצא קשר בין תרופות מקבוצה זו לבין סיכון מוגבר לסרטן הערמונית.
עוד התברר כי נטילה קבועה של תרופות לדיכאון מהדור הישן המכונים נוגדי דיכאון טריציקליים וטטרהציקליים (TCA) מעל לשנה מגדילה ב-45% את הסיכון לסרטן ריאות, ללא עלייה בסיכון לסוגי סרטן אחרים.
המחקר לא מצא קשר בין נטילת תרופות לדיכאון מקבוצת SNRI המשפיעות על שני כימיקלים מוחיים במקביל – סרוטונין ונוראפינפרין – לבין סרטן מסוג כלשהו.
שימוש בעבר בתרופות נגד דיכאון שהופסק עם השנים אינו מזוהה עם סיכון מוגבר לרוב סוגי הסרטן. יחד עם זאת, החוקרים מצאו כי שימוש בעבר בתרופות הפופולאריות מקבוצת SSRI הגדיל ב-14% את הסיכון לסרטן הריאות ושימוש בעבר בתרופות מקבוצת SNRI העלה ב-77% את הסיכון לסרטן הריאות.
סיבה אפשרית: לחץ
קשר בין נטילת תרופות לדיכאון וסרטן עשוי לפי החוקרים להיגרם על רקע עישון סיגריות, גורם סיכון מובהק לסרטן הריאות וכן גורם סיכון לדיכאון, אולם החוקרים מציינים כי נטרלו את ההשפעה של עישון בשלב כלשהו בחיים על ממצאי המחקר בשלב הניתוח. לטענתם, הקשר בין התופעות יכול להיות גם סביב לחץ נפשי מוגבר בחיים, המהווה גורם סיכון לדיכאון, שנמצא בעבר בעבודות שונות כקשור גם להתפתחות גידולים סרטניים. החוקרים מציינים כי אינם יכולים לשלול שמקורו של חלק מהקשר שאובחן בהשפעה של תרופות נגד דיכאון על תהליכים ביולוגיים בגוף שקשורים בהתפתחות תאים ממאירים.
על רקע הממצאים, החוקרים קוראים לבצע עבודות נוספות לבחינה מעמיקה של הסיכונים לסרטן בקרב נוטלי תרופות נגד דיכאון, לאור השימוש הרב בתרופות אלה, וכן להעריך את הסיכון לשימוש בתרופות אלה בקרב אנשים שאובחנו כחולי סרטן.
המחקר נתמך על ידי קרן של המכון הלאומי לבריאות בארה"ב (NIH). במחקר השתתפו החוקרים ד"ר בן בורסי, ד"ר עידו לוריא, פרפ' רונק מטמני, קווין היינס ופרופ' יו-קסיו יאנג, וממצאיו מתפרסמים בכתב העת European Neuropsychopharmacology.
ראיות על קשר אפשרי בין נוגדי דיכאון מקבוצת SSRI לבין גידולים סרטניים ובעיקר בשד ובמעי הגס החלו להצטבר החל משנות התשעים המוקדמות במחקרים בבעלי חיים. מחקרים ספורים רמזו על קשר בין תרופות מסוג SSRI המכילות את החומר הפעיל פלואוקסטין ותרופות מהדור הישן המכילות את החומר הפעיל אמיטריפטיליין נמצאו קשורות לעלייה בסיכון לגידולים בשד במודלים של בעלי חיים, והתברר כי מולקולות העילות בתרופות נקשרות לקולטנים מסוימים המעודדים חלוקת תאים מואצת והתפתחות גידול ממאיר.
הקשר הנוכחי שזוהה בין תרופות לדיכאון וסרטן עשוי בחלקו גם להצביע על קשר בין דיכאון עצמו לסרטן. מחקר מדנמרק שפורסם באוקטובר 2014 מצא כי הסיכון לפניה לבית חולים בשל דכאון חמור גבוה יותר ב-70% בקרב מטופלות עם סרטן השד בשנה הראשונה שלאחר האבחנה, בהשוואה לנשים ללא סרטן.
European Neuropsychopharmacology, Doi: 10.1016/j.euroneuro.2015.04.010
שלומ
הגבתי גם בפייסבוק, על כך שאם לא הייתי נוטלת תרופות, מצבי הנפשי כבר מזמן היה הורג אותי.
בשיחה עם חבר פסיאטר, תשומת ליבי הוסב לעובדה כי אצל חלק גדול מחולי הסרטן, הרבה לפני אבחון המחלה, הופיע דיכאון בתור מה שנקרא ברפואה ״Presenting Symptom"' ולכן יכול להיות שחלק גדול מאלו שאובחנו כחולי סרטן במהלך טיפול ב-ssri, למעשה הדכאון שממנו סבלו היה המבשר על מחלת הסרטן ולא להיפך.
באופן כללי, איני אוהבת מחקרים מסוג זה, הם זורעים בהלה בציבור שלא ממש מבין שזה מחקר ראשוני מאוד שאפילו לא מבדיל בתוכו בין אינספור התרופות השייכות למשפחת ה-ssri.