מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

קשב וריכוז

מנהלי קהילה

דר' טמיר אפשטיין
דר' טמיר אפשטיין
פסיכיאטר, מנהל מרפאת פוקוס. המרפאה להפרעות קשב במבוגרים, המרכז הרפואי ע\\\"ש שיבא, תל השומר.
ד
ד"ר נעמי וורמברנד
שמי נעמי. מזה תריסר שנים אני עוסקת בסיוע לנוער ומבוגרים בעלי לקויות למידה והפרעות קשב. כדי להכשיר את עצמי למשימה זו,  למדתי חינוך ופסיכולוגיה בתואר ראשון, ויעוץ חינוכי וחינוך מיוחד בתאר שני ושלישי. כמו כן, אני מאבחנת דידקטית, מאמנת אישית להפרעות קשב, מנחת קבוצות. במשך שנים הייתי מרצה בחינוך מיוחד ופסיכולוגיה באוניברסיטת חיפה, מכללת בית ברל ומכללת סמינר הקיבוצים. מעבר להיבט האקדמי, אני עוסקת ביזום והקמה של מסגרות מגוונות שפועלות לטובת האוכלוסיה של בעלי לקויות למידה והפרעות קשב. כך הקמתי, לפני כ- 12 שנה, את מרכז מהו"ת (מרכז התעצמות ותובנה)  במכללת סמינר הקיבוצים עבור הסטודנטים עם הלקויות. מאז הוקמו 26 מרכזי מהו"ת ברחבי הארץ עבור תלמידים בעלי לקויות למידה והפרעות קשב במערכת החינוך העל יסודי. המרכזים מנוהלים כרשת ושייכים מבחינה מקצועית למרכז "דרך מהות" של מכללת סמינר הקיבוצים, שאותו אני מנהלת. לפני כשנה הוקם מרכז מהו"ת בכלא מעשיהו עבור אסירים עם לקויות למידה והפרעות קשב. אנו מטפלים גם במובטלים כרוניים  על רקע לקותם, כדי להחזירם לעולם התעסוקה, בשיתוף עם עמותת בעצמי. בנוסף, אנו מנהלים מערך השתלמויות מסועף בחדרי מורים ובקרב מטפלים והורים.   
יפעת אלנקרי
יפעת אלנקרי
נעים מאוד, שמי יפעת אלנקרי דיאטנית קלינית בעלת תואר בתזונה B.SC מטעם אוניברסיטת אריאל ובעלת תואר B.A במדעי ההתנהגות. נשואה ואמא לארבעה. עובדת נכון להיום כדיאטנית כללית וילדים בקופ"ח לאומית, מקבלת בקליניקה פרטית בגינות שומרון אכילה רגשית והפרעות אכילה על כל גווניהן. בנוסף מתרגלת באוניברסיטת אריאל בחוג למדעי התזונה ודיאטנית בפרוייקט אורח חיים בריא מטעם משרד החינוך.
כמוניקשב וריכוזחדשותתרופות ל-ADHD מפחיתות סיכון לפציעות

תרופות ל-ADHD מפחיתות סיכון לפציעות

מחקר: ילדים עם ADHD בסיכון מוגבר לפציעות. טיפול תרופתי עשוי להפחית את הסיכון ביותר מ-40%


(צילום: Shutterstock)
(צילום: Shutterstock)

מחקרים רבים כבר מצאו כי הפרעות קשב וריכוז עם רכיב היפראקטיבי (ADHD) קשורות לסיכון מוגבר לתאונות ופציעות. מחקרים גם הראו כי טיפול תרופתי להפרעה עשוי להפחית מהסיכון. כעת מתפרסם מחקר חדש שמחזק את העדויות.

 

המחקר, שנערך על ידי חוקרים מאוניברסיטת ארהוס בדנמרק ואוניברסיטת ייל בארה"ב ופורסם בכתב העת Lancet Psychiatry, התבסס על נתוני רישום לאומיים בדנמרק אודות 710,120 אזרחים, 4,557 מתוכם אובחנו עם ADHD לפני גיל 10. החוקרים בחנו פציעות והגעה למחלקות לרפואה דחופה (חדר המיון) של בתי חולים בקרב ילדים עם ADHD לפני ואחרי קבלת טיפול תרופתי להפרעה, בהשוואה לילדים בני אותו גיל עם ADHD שלא טופלו בתרופות וילדים ללא ADHD.

 

ניתוח הנתונים חשף כי ילדים עם ADHD היו בסיכון גבוה יותר לפציעות בהשוואה לילדים ללא ADHD. לאחר שנלקחו בחשבון משתנים שהיו עלולים להתערב ולהשפיע על התוצאות, נמצא כי בגיל 10 הסיכון המוגבר לפציעות עם ADHD היה גבוה ב-29% ובגיל 12 ב-30%, בהשוואה לילדים ללא ADHD.

 

עוד חישבו החוקרים כי הטיפול התרופתי הוביל לירידה של 31.5% בגיל 10 ו-43.5% בגיל 12 בסיכון לתאונות וירידה של 28.2% בגיל 10 ו-45.7% בגיל 12 בביקורים במחלקה לרפואה דחופה.

 

החוקרים סיכמו כי טיפול תרופתי ל-ADHD מפחית באופן ניכר את הסיכון לפציעות. לממצאים אלה חשיבות רבה לאור מחקרים שהראו כי ההפרעות קשורות לסיכון מוגבר משמעותית לתאונות ולמוות בגיל צעיר.

 

בפברואר השנה פורסם בכתב העת Lancet מחקר ענק שכלל כמעט שני מיליון ילדים ומבוגרים שהיו במעקב במשך עד 32 שנים, שמצא קשר בין ADHD וסיכון גבוה פי יותר משניים למוות מוקדם – בעיקר בעקבות תאונות.

 

מחקרים אחרים הצביעו גם הם על סיכון מוגבר לפציעות ותאונות בקרב ילדים ומבוגרים עם ADHD, חלקם מצאו כי טיפול תרופתי עשוי להפחית את הסיכון. מחקר שפורסם בסוף שנת 2014 בכתב העת Academic Pediatrics מצא כי תחת הטיפול בתרופות כמו ריטלין ילדים ומתבגרים עם הפרעות קשב וריכוז נוטים פחות להיפצע בתאונות. מחקר שפורסם באותה שנה בכתב העת JAMA Psychiatry מצא כי לנשים וגברים המאובחנים עם ADHD סיכון גבוה בכמעט 50% להיות מעורבים בתאונות דרכים קשות, בהשוואה לאנשים ללא ADHD. עוד מצאו החוקרים, שכאשר גברים עם ADHD נטלו טיפול תרופתי, הסיכון שלהם לתאונות חמורות ירד ב-58%. אצל נשים לעומת זאת לא נמצאה הפחתה משמעותית מבחינה סטטיסטית בסיכון לתאונות חמורות כאשר הן נטלו טיפול תרופתי.

 

 

The Lancet Psychiatry, Published Online: 21 July 2015