מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

קשב וריכוז

מנהלי קהילה

דר' טמיר אפשטיין
דר' טמיר אפשטיין
פסיכיאטר, מנהל מרפאת פוקוס. המרפאה להפרעות קשב במבוגרים, המרכז הרפואי ע\\\"ש שיבא, תל השומר.
ד
ד"ר נעמי וורמברנד
שמי נעמי. מזה תריסר שנים אני עוסקת בסיוע לנוער ומבוגרים בעלי לקויות למידה והפרעות קשב. כדי להכשיר את עצמי למשימה זו,  למדתי חינוך ופסיכולוגיה בתואר ראשון, ויעוץ חינוכי וחינוך מיוחד בתאר שני ושלישי. כמו כן, אני מאבחנת דידקטית, מאמנת אישית להפרעות קשב, מנחת קבוצות. במשך שנים הייתי מרצה בחינוך מיוחד ופסיכולוגיה באוניברסיטת חיפה, מכללת בית ברל ומכללת סמינר הקיבוצים. מעבר להיבט האקדמי, אני עוסקת ביזום והקמה של מסגרות מגוונות שפועלות לטובת האוכלוסיה של בעלי לקויות למידה והפרעות קשב. כך הקמתי, לפני כ- 12 שנה, את מרכז מהו"ת (מרכז התעצמות ותובנה)  במכללת סמינר הקיבוצים עבור הסטודנטים עם הלקויות. מאז הוקמו 26 מרכזי מהו"ת ברחבי הארץ עבור תלמידים בעלי לקויות למידה והפרעות קשב במערכת החינוך העל יסודי. המרכזים מנוהלים כרשת ושייכים מבחינה מקצועית למרכז "דרך מהות" של מכללת סמינר הקיבוצים, שאותו אני מנהלת. לפני כשנה הוקם מרכז מהו"ת בכלא מעשיהו עבור אסירים עם לקויות למידה והפרעות קשב. אנו מטפלים גם במובטלים כרוניים  על רקע לקותם, כדי להחזירם לעולם התעסוקה, בשיתוף עם עמותת בעצמי. בנוסף, אנו מנהלים מערך השתלמויות מסועף בחדרי מורים ובקרב מטפלים והורים.   
יפעת אלנקרי
יפעת אלנקרי
נעים מאוד, שמי יפעת אלנקרי דיאטנית קלינית בעלת תואר בתזונה B.SC מטעם אוניברסיטת אריאל ובעלת תואר B.A במדעי ההתנהגות. נשואה ואמא לארבעה. עובדת נכון להיום כדיאטנית כללית וילדים בקופ"ח לאומית, מקבלת בקליניקה פרטית בגינות שומרון אכילה רגשית והפרעות אכילה על כל גווניהן. בנוסף מתרגלת באוניברסיטת אריאל בחוג למדעי התזונה ודיאטנית בפרוייקט אורח חיים בריא מטעם משרד החינוך.
כמוניקשב וריכוזחדשותתרופות ל-ADHD לא משפיעות על הסיכון לשימוש בסמים

תרופות ל-ADHD לא משפיעות על הסיכון לשימוש בסמים

ניתוח של 15 מחקרים שונים מצא כי הסיכוי לשימוש בסמים לא השתנה בעקבות טיפול תרופתי


לא מעלה ולא מוריד (צילום: Shutterstock)
לא מעלה ולא מוריד (צילום: Shutterstock)

מחקר שפורסם בכתב העת JAMA Psychiatry וניתח מחדש 15 מחקרים, שבדקו את הקשר בין לקיחת תרופות לטיפול בהפרעות קשב וריכוז (ADHD) לבין עליה בשימוש בסמים ואלכוהול, מצא כי הסיכון של ילדים שטופלו בתרופות היה זהה לאילו שלא טופלו בתרופות להפרעת קשב וריכוז.

 

החוקרים ביקשו לתרום לדיון הער בדבר השימוש בתרופות להפרעות קשב וריכוז והטענות בנוגע לקשר שלהן לסיכון גבוה יותר לשימוש בסמים או אלכוהול בתקופה מאוחרת יותר בחיים או מנגד, טענות כי הטיפול התרופתי מגן על הילדים משימוש בחומרים המסוכנים הללו.

 

לצורך הבדיקה, חיפשו החוקרים מחקרים בהם נבדק הנושא בין השנים 1980 ל-2012.
מתוך המחקרים הם הצליחו לחלץ מידע על 2,565 נבדקים מ-15 מחקרים, שבהם ניתנו התרופות לטיפול ב-ADHD קודם למעקב אחר השימוש בחומרים המסוכנים. החוקרים קיבלו נתונים על הסיכון לשימוש בסמים ובחומרים: אלכוהול, קוקאין, מריחואנה, ניקוטין וסמים נוספים לא ספציפיים.

 

לאחר ניתוח הנתונים וחישוב הסיכון לשימוש בכל חומר בנפרד, כאשר לכל חומר היו נתונים מ-3 ועד 11 מחקרים, נמצא כי הסיכון לשימוש בחומרים הללו לא היה שונה בין אוכלוסיית ילדים שקיבלו טיפול תרופתי עבור ADHD לעומת ילדים שלא קיבלו טיפול תרופתי.

 

החוקרים מסכמים וטוענים כי הניתוח הזה משמש ראייה נוספת לכך כי הטיפול בילדים הסובלים מ-ADHD באמצעות תרופות אינו מגן או מזיק לילדים בשאלה האם יתמכרו בעתיד לסמים, או ישתמשו בחומרים אסורים אחרים.

 

"Stimulant Medication and Substance Use Outcomes"
Kathryn L. Humphreys, MA, EdM; Timothy Eng, BS; Steve S. Lee, PhD
JAMA Psychiatry. 2013;():1-9