סוכרת סוג-2
מנהלי קהילה
תרופה לסוכרת תהפוך אתכם לחכמים יותר?
מחקר מצא כי התרופה הנפוצה לסוכרת מטפורמין מעודדת צמיחה של נוירונים חדשים במוח
מחקר חדש מצא כי לתרופה הפופולארית לסוכרת סוג 2 מטפורמין (גלוקופאג') עשויות להיות השפעות חיוביות על המוח – היא עודדה צמיחה של נוירונים חדשים בתנאי מעבדה ואף שיפרה יכולות מוחיות בעכברים.
מחקרים קודמים הצביעו על כך שקיים מסלול ייחודי המכונה aPKC-CBP שאומר לתאי נוירונים צעירים מתי להתפתח לנוירונים בוגרים. מחקרים נוספים הראו כי התרופה מטפורמין מפעילה את המסלול הכימי הזה בכבד.
ממצאים אלה הובילו חוקרים מאוניברסיטת טורונטו לבחון את השפעת התרופה על תאי מוח. הם האמינו כי התרופה מעודדת צמיחה של נוירונים במוח.
המחקר החדש שפורסם בכתב העת Cell Stem Cell כלל שני שלבים. השלב הראשון הראה כי מטפורמין – תרופה לא יקרה ובטוחה לשימוש – יכולה לעורר התפתחות של תאי גזע אנושיים ותאי גזע של עכברים לתאי עצב בתנאי מעבדה.
בשלב הבא בחנו החוקרים את השפעות התרופה על עכברים חיים ומצאו כי הזרקת התרופה לעכברים לא רק הביאה לכך שהם פיתחו נוירונים חדשים, אלא גם שיפרה את היכולת של המכרסמים להתמצא במבוך - אינדיקציה לשיפור ביכולת הקוגניטיבית שלהם.
כעת יש לבצע מחקרים בבני אדם, כדי לבחון אם התרופה יכולה לתקן את המוח של מטופלים שסבלו מפגיעות במוח כמו שבץ ולטפל בסובלים מאלצהיימר.
Cell Stem Cell, 2012, 11(1), 23-35
תרגום ועריכה: ד"ר דינה ראלט
miriam22