מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

טרשת נפוצה

מנהלי קהילה

ערן ברקוביץ
ערן ברקוביץ
פסיכולוג רפואי מומחה.
פרופ'-איתן-אוריאל
פרופ'-איתן-אוריאל
מומחה בנוירולוגיה, בעל תואר שני במחלות כלי דם של המוח. מנהל המחלקה הנוירולוגית מרכז רפואי בלינסון. מזכיר האיגוד הנוירולוגי בישראל.
ד
ד"ר יובל כרמון
רופא בכיר במחלקה הנוירולוגית ביה"ח מאיר.מנהל מרפאת טרשת נפוצה.
ד
ד"ר אסתר גנלין
רופאה בכירה במכון הנוירולוגי בביה"ח שניידר ומנהלת המרפאה הנוירואימונולוגית בו. בוגרת רפואה בטכניון בהצטיינות. בעלת תואר שני באימונולוגיה בהצטיינות יתרה (אוניברסיטת תל אביב) ותואר דוקטור בביוכימיה (הטכניון). משלבת מחקר קליני ובסיסי בתחום טרשת נפוצה בילדים. חברה בקבוצת המחקר הבין לאומית לטרשת נפוצה בילדים- International Pediatric Multiple Sclerosis Study Group (IPMSSG)

מובילי קהילה

פזית
פזית
הייתי בריאה ורופאת שיניים. כיום , חולה בטרשת נפוצה ואומנית קרמיקה, מציירת ומטפלת באמצעות אומנות. קודם כל אמא לשני ילדים נפלאים וחברה עם כמה אנשים חמים וחכמים. יש מתנה ביכולת ליצור ... זה מאפשר נתינה הלאה וידיעה שגם מי שלא מכיר אותי אישית יוכל לקבל משהו ממני שישמח ויגרום לו הנאה. זו הסיבה שאני כותבת פה. לעזור ולהשיא עצה וגם לקבל ידע ממי ששותפים לדרך הטרשים של טרשת נפוצה בדרך זו או אחרת. 
לביא שיפמן - MS ישראל
לביא שיפמן - MS ישראל
לביא שיפמן הוא ממיסדי חברת MS ישראל בע"מ (חל"צ) ומכהן בה, בהתנדבות, כדירקטור. חברת MS ישראל יוזמת ומנהלת מגוון רחב של פעילויות לחולים בטרשת נפוצה, תוך שהיא מעלה את המודעות הציבורית למחלה, להשלכותיה ותופעות הלוואי שלה. בהשכלתו, הוא מוסמך של הטכניון בחיפה בהנדסת מחשבים, עם התמקדות בתחום רשתות תקשורת ונתונים וכמו כן בוגר, בהצטיינות, של התוכנית לניהול עסקי בכיר של האוניברסיטה העברית בירושלים. בשנת 1990, לאחר שירות קבע בממר"מ, לביא היה ממקימי הסניף הישראלי של חברת מיקרוסופט בישראל (עובד מס. 2) והמנהל הטכני הראשון שלה. בהמשך כיהן גם כסמנכ"ל השיווק והמכירות של מיקרוסופט ישראל ללקוחות גדולים במשק הישראלי. בנוסף לפעילות ההתנדבותית ב-MS ישראל לביא מכהן מזה כ-4 שנים כחבר ועד בעמותת איגוד האינטרנט הישראלי. כמו כן, לביא הוא המקים, הבעלים והעורך הראשי של האתר www.netcheif.com - המספק ידע נרחב ביותר על תחום האינטרנט והתקשורת, תוך התמקדות בסביבה הביתית. לביא נשוי לאורלי שאובחנה כחולת טרשת נפוצה לפני כ-20 שנה, הוא מתגורר בבת-ים ואב לבן ולבת.
עירית לוזון - הבית לחולי טרשת נפוצה
עירית לוזון - הבית לחולי טרשת נפוצה
קהילת הבית לחולי טרשת נפוצה ו-CARE GIVERS הגדולה בישראל של אלפי חולים ובני משפחות, בני זוג וחברים מהמעגלים הקרובים. קהילה תומכת, המפגישה בין חולים וותיקים לחדשים, ומעניקה "במה" להעברת הסיפור האישי, באמצעות ראיונות טלוויזיה, רדיו, ותקשורת כתובה. קהילה שבה אנו מפעילים מערך של תכנים רלוונטיים המתחלפים מידי חודש, סדנאות והרצאות בלייב של אנשי מקצוע ברי סמכא ושל חולים המעניקים מהידע ומסיפורי החיים שלהם ונותנים השראה, מתוך רצון להשפיע, לחולל שינויים, לתמוך ולהנגיש מידע חיוני ומשמעותי לחולים ולסובבים אותם. המלצה נכונה, של חולה וותיק או של איש מקצוע, כאן ועכשיו, יכולה לשנות מהלך חיים של חולים אחרים! הצטרפו אלינו לקהילה חזקה ומשפיעה – הבית לחולי טרשת נפוצה - בפייסבוק
כמוניטרשת נפוצהחדשותתרופה לאפילפסיה יעילה גם לטרשת נפוצה

תרופה לאפילפסיה יעילה גם לטרשת נפוצה

מחקר מצא כי התרופה פניטואין מגנה על עצב הראייה מפני נזקי הפעילות הדלקתית באנשים עם טרשת נפוצה


(צילום: Shutterstock)
(צילום: Shutterstock)

תרופה ותיקה המשמשת למניעת פרכוסים בסובלים מאפילפסיה, עשויה להגן על עצבי הראייה בסובלים מטרשת נפוצה ואולי אף על עצבים נוספים. כך עולה ממחקר שיוצג בכנס השנתי של האקדמיה הנוירולוגית האמריקאית שנערך בימים אלה בוושינגטון.

 

טרשת נפוצה היא מחלה אוטואימונית כרונית. אצל אנשים עם טרשת נפוצה מסיבה לא ידועה תאי מערכת החיסון תוקפים בתהליך דלקתי את המיאלין - החומר המבודד ומגן על האקסונים (סיבי העצב) במערכת העצבים המרכזית (המוח וחוט השדרה). במחלה עלול להיגרם נזק גם לאקסונים עצמם – נזק שחשוב מאוד למנוע, מכיוון שהוא בלתי הפיך. אחת הסיבות לנזק באקסונים היא היווצרות רמות גבוהות ורעילות של נתרן שנובעות מהרס הרקמות סביב האקסון כתוצאה מהפעילות הדלקתית המתרחשת בעת התקף טרשת נפוצה.

 

חוקרים ביקשו לבחון אם ניתן למנוע נזק לאקסונים באמצעות מניעת היווצרות של רמות נתרן גבוהות מדי סביבם. הם בחנו את ההשפעה של התרופה פניטואין (Phenytoin), המשמשת כיום לטיפול באפילפסיה, מכיוון שהיא חוסמת את תעלות הנתרן - תעלות או נקבוביות דקות מאוד המאפשרות את מעבר הנתרן אל תוך האקסון.

 

חשוב לציין שהנתרן חיוני למעבר המסרים החשמליים בתוך תא העצב ומאפשר את התקשורת בין תאי העצב במוח. ההנחה היא שהוא מסוכן ויש לצמצם את הגעתו לאקסון, רק כאשר רמותיו בסביבת האקסון גבוהות מידי או שרוצים להפחית את הפעילות החשמלית במוח.

 

הממצאים החדשים המתפרסמים הם תוצאותיו של ניסוי קליני שלב 2 שנערך בקרב 86 נבדקים שסבלו מתסמינים בעקבות דלקת בעצב הראייה (Optic neuritis). דלקת בעצב הראייה פוגעת בסיבי העצב המוליכים מידע מהעין אל המוח והיא לעיתים קרובות התסמין הראשון המעיד על התפתחות מחלת הטרשת הנפוצה. דלקת בעצב הראייה עלולה לגרום לעיוורון פתאומי – מלא או חלקי, בדרך כלל בעין אחת. הראייה בדרך כלל משתקמת בסופו של דבר, אך כל התקף עדיין עלול לגרום לנזק מסוים בעצב ובעין.

 

במסגרת הניסוי, חוקרים מבית החולים הלאומי לנוירולוגיה ונוירוכירורגיה בלונדון ביקשו לבחון אם התרופה פניטואין יכולה להגן על הרשתית - שכבת התאים הנמצאת מאחורי גלגל העין אשר קולטת את האור וממירה אותו לאותות עצביים העוברים למוח דרך עצב הראייה.

 

תוך שבועיים מהופעת התסמינים, הנבדקים חולקו באופן רנדומלי לקבוצה שקיבלה טיפול בפניטואין וקבוצה שקיבלה פלצבו (טיפול דמה) במשך שלושה חודשים. יעילות הטיפול הוערכה באמצעות מכשיר הדמיה שמדד את עובי הרשתית בתחילת המחקר ולאחר 6 חודשים. בנוסף, כל משתתף עבר בדיקת עיניים מקיפה.

 

הממצאים הראו שב-81 הנבדקים שהשלימו את המחקר, בקרב אלו שקיבלו פניטואין הנזק לסיבי העצב היה נמוך ב-30% בממוצע בהשוואה לנבדקים שקיבלו פלצבו. נפח המקולה - החלק המרכזי ברשתית הרגיש ביותר לאור ובו מתקבלת התמונה העיקרית - היה גבוה ב-34% בקרב הנבדקים שקיבלו פניטואין.

 

לאחר התקף ראשון של דלקת בעצב הראייה רוב האנשים מתאוששים וזוכים לקבל את ראייתם בחזרה, וכך היה גם בקרב הנבדקים משתי קבוצות המחקר, ללא הבדל משמעותי בין הקבוצות. 

 

המחקר מעלה את האפשרות שטיפול בפניטואין עשוי להגן על הראייה בקרב אנשים עם טרשת נפוצה בעת התקף של המחלה. לדברי החוקרים ייתכן שהתרופה יכולה להגן גם על סיבי עצב נוספים הנפגעים בהתקפים של טרשת נפוצה וכך להאט את התקדמות המחלה ואולי אף למנוע נכות, מה שעשוי לשנות את עתידם של אנשים המתמודדים עם טרשת נפוצה.

 

כעת נדרשים מחקרים נוספים שיבחנו אם התרופה באמת מגנה על סיבי העצב בקרב אנשים עם טרשת נפוצה. מאחר והתרופה כבר קיימת בשוק, אם תוצאות המחקרים יהיו חיוביות לא ייקח זמן רב עד לאישורה לטיפול בטרשת נפוצה.

 

 

American Academy of Neurology's 67th Annual Meeting