טרשת נפוצה
מנהלי קהילה
מובילי קהילה
תרופה חדשה בשלבי ניסוי
התרופה החדשה נקראת ocrelizumab ונמצאת כרגע בשלבי בחינת היעילות והבטיחות, לקראת ניסויים קליניים בהיקף גדול.
חברת Genentech השייכת לקבוצת Roche, בשיתוף עם Biogen Idec הודיעו על תוצאות מחקר (שלב II) שנמשך 24 שבועות ובחן את ה- ocrelizumab בקרב מטופלים עם טרשת נפוצה מסוג התקפי-הפוגתי, המהלך השכיח במחלה זו. Ocrelizumab הראתה הפחתה משמעותית בפעילות המחלה כפי שהוערכה באמצעות מספר הנגעים במוח ותדירות ההתקפים.
הפחתה במספר הנגעים במוח אובחנה באמצעות סריקות MRI באופן משמעותי בקרב 96% מהמטופלים שנטלו 2000 מ"ג ocrelizumab ו- 89% מהמטופלים שנטלו 600 מ"ג ocrelizumab, בהשוואה לפלצבו. פעילות המחלה הוגדרה גם באמצעות מדד ה- (ARR (annualized relapse rate, המעריך את תדירות ההתקפים. בשבוע ה- 24, מדד ה- ARR היה נמוך באופן משמעותי בהשוואה לפלצבו עם הפחתה של 73% ל- ocrelizumab 2000 מ"ג ו- 80% ל- ocrelizumab 600 מ"ג.
"יעילות שכזו, נדיר שתמצא בניסוי שלב 2 במחקר הבוחן אנשים עם טרשת נפוצה מסוג התקפי הפוגתי, נתון המראה כי ל- ocrelizumab יש פוטנציאל להעניק שיפור משמעותי לחולים", כך אמר פרופ' לודוויג קאפוס, מנהל המחקר.
"אנחנו מאוד שמחים על התוצאות ומתרגשים מן האפשרות ש- ocrelizumab יכולה להפוך לתרופה חדשה לחולי טרשת נפוצה", הגיבה ד"ר האל ברון, מנהלת הפיתוח. "אנחנו מאמינים בפוטנציאל של ה- ocrelizumab ומצפים לגלות בעתיד את השפעתה בניסויים הקליניים המתקדמים שנערוך בהמשך".
שני המינונים שנבחנו התקבלו בצורה טובה בקרב המטופלים וללא דיווחים על זיהומים אופורטוניסטים. תופעות לוואי חמורות היו זהות בכל קבוצות המחקר. תופעות הקשורות לקבלת העירוי בפעם הראשונה, היו ברמה בינונית עד מתונה ושכיחות יותר בקרב אלו שקיבלו ( 34.5% ו- 43.6%) ocrelizumab בהשוואה לקבוצת הפלצבו (9.3%). עם זאת, דיווחים אלו מתמעטים עם קבלת העירוי השני ומגיעים לרמת התלונות שדווחה עם קבלת הפלצבו בעירוי הראשון.
יש לציין, כי בניגוד לתופעות הלוואי המעטות שדווחו. נרשם מקרה מוות שייתכן ונובע מתגובה דלקתית חריפה במטופל שקיבל ocrelizumab 2000 מ"ג. בינתיים, לא ברור הקשר בין העירוי לתגובת המטופל.
ה- ocrelizumab הוא נוגדן חד שיבטי (monoclonal antibody), הנמצא בשלבי מחקר, אשר הונדס לפעול באופן סלקטיבי על תאי B מסוג CD20-positive (מרכיבים במערכת החיסון), אשר מאמינים כי יש להם תפקיד חשוב במחלת הטרשת הנפוצה. בפעולתו על המערכת החיסונית של הגוף הוא מחסל את תאי ה- B מסוג CD20-positive.
מתוך ה- Medical News TODAY
תרגום ועריכה: ערן ברקוביץ'.