אירוע מוחי
מנהלי קהילה
מובילי קהילה
תפוחים ואגסים מפחיתים סיכון לשבץ
מחקר מצא כי פירות וירקות שבשרם לבן – כמו תפוחים או אגסים - עשויים להיות הטובים ביותר למניעת שבץ
אכילת פירות וירקות בכמות גדולה כבר נקשרה לסיכון מופחת לשבץ. כעת, מחקר חדש מצביע על כך שייתכן שלצריכה של פירות וירקות שבשרם לבן – כמו תפוחים ואגסים – חשיבות גבוהה במיוחד למניעת שבץ.
במחקר הנוכחי, חוקרים הולנדים מאוניברסיטת Wageningen ביקשו לבדוק אם קיים קשר בין שבץ לבין אכילת פירות וירקות בצבעים שונים.
במסגרת המחקר שפורסם בכתב העת Stroke החוקרים חילקו פירות וירקות ל – 4 קבוצות צבעים: ירוקים (ירקות עליים כהים, כרוב וחסה), כתומים-צהובים (בעיקר פירות הדר), אדומים-סגולים ולבנים (תפוחים, אגסים, בננות, כרובית, עולש ומלפפונים, אבל לא תפוחי אדמה- אלו סווגו כעמילן).
הצבע של החלק האכיל בפירות וירקות, משקף את הנוכחות של פיטוכימיקלים מיטיבים כמו קרוטנואידים או פלבנואידים.
המחקר התבסס על מידע שסיפקו יותר מ- 20,000 אנשים בגילאי 20 עד 65 לגבי המזון שהם אכלו במשך תקופה של שנה, באמצעות שאלונים. בתחילת המחקר, לאף אחד מהנבדקים לא היה רקע של מחלת לב או שבץ. במהלך תקופת מעקב של 10 שנים, 233 מהנחקרים חוו שבץ.
לדברי החוקרים הסיכון לשבץ היה נמוך ב- 52% באנשים שאכלו הרבה פירות וירקות שבשרם לבן (יותר מ- 171 גרם ליום), בהשוואה לאלה שצרכו רק מעט מהם (78 גרם ליום או פחות). כל עליה של 25 גרם ביום בצריכת פירות וירקות שבשרם לבן, נקשרה להפחתה של 9% בסיכון לשבץ. כדי לקבל פרופורציה, תפוח ממוצע אחד שוקל כ- 120 גרם. פירות וירקות מצבעים אחרים לא נמצאו קשורים לשבץ.
אכילת תפוח ביום היא דרך פשוטה להעלות צריכת ירקות ופירות לבנים. למעשה, 55% מהפירות והירקות הלבנים שנצרכו במחקר היו תפוחים או אגסים. תפוחים ואגסים עשירים בסיבים תזונתיים ופיטוכימיקלים חשובים, בהם קווארצטין.
יחד עם זאת, יש לזכור כי פירות וירקות מצבעים אחרים מגנים מפני מחלות כרוניות שונות. חשוב לאכול הרבה פירות וירקות מסוגים שונים – בדגש על מגוון. בנוסף, נדרשים מחקרים נוספים כדי לאושש את ממצאי מחקר זה, לפני שניתן יהיה להתייחס למסקנות המחקר כהמלצה תזונתית.
מחקר אחר שפורסם לאחרונה מצא כי צריכה גבוהה של פירות וירקות מפחיתה את הסיכון לשבץ, אבל רק אם הם טריים. חודשים ספורים לפני כן פורסם מחקר לפיו צריכת 1,600 מ"ג אשלגן ביום - כמות שנמצאת בשלוש בננות גדולות - יכולה להפחית את הסיכון לשבץ ב- 21%.
Stroke, 2011; DOI:10.1161/STROKEAHA.110.611152
עוד כתבות בריאות באתר מוטק'ה
ד"ר דינה ראלט PhD
הרבה מידע על אגסים
http://usapears.org