לחץ דם
מנהלי קהילה
תנודתיות בערכי לחץ הדם מגבירה סיכון לשבץ מוחי
תנודתיות בערכי לחץ הדם מגבירה סיכון לשבץ מוחי, לא פחות מערכי לחץ דם ממוצעים גבוהים
ארבעה מחקרים פורסמו לאחרונה ב-Lancet, בהם דווח כי דווקא התנודתיות בערכי לחץ הדם מגבירה את הסיכון לשבץ מוחי, ולא רק ערכי לחץ דם גבוהים באופן ממוצע.
לתוצאות מחקרים אלו עשויות להיות השלכות חשובות על האבחון והטיפול ביתר לחץ דם, לצורך מניעת תחלואה לבבית ושבץ מוחי.
יתר לחץ דם מהווה מעל 50% מהסיכון לפתח שבץ מוחי ואירועים וסקולריים אחרים באוכלוסיה. במשך שנים רבות סברו כי ערכי לחץ דם גבוהים בממוצע, הינם הגורם העיקרי לפתח שבץ מוחי וסיבוכים אחרים של יתר לחץ דם, והיתרון שבטיפול התרופתי ביתר לחץ דם, נובע מעצם הורדת ערכי לחץ הדם עצמו.
ב-4 המחקרים הללו הראו כי תנודתיות בערכי לחץ הדם חשובה לפחות כמו הערכים עצמם, בסיכון המוגבר לשבץ מוחי.
באחת העבודות הראו כי תנודתיות של לחץ הדם בין הביקורים במרפאה, חוזה שבץ מוחי, אי ספיקת לב, תעוקת חזה ואוטם חד של שריר הלב, וזאת ללא קשר לממוצע ערכי לחץ הדם של החולים.
"קפיצות" זמניות בלחץ הדם, שלא נחשבו כמשמעותיות עד כה, וזאת גם בנוכחות לחצי דם ממוצעים סבירים ומאוזנים יחסית, קשורות אף הן עם סיכון מוגבר לסיבוכי יתר לחץ דם, ובעיקר לשבץ מוחי.
לממצאים אלו יתכנו השלכות גם על בחירת הטיפול בתרופתי להורדת לחץ הדם. יהיה מקום קרוב לודאי לבחור בתרופות המובילות לירידה מתמדת ויציבה בערכי לחץ הדם, ללא תנודות רבות. בכדי לפתח גישה טיפולית חדשה שכזו להורדה וייצוב לחץ הדם, יש צורך במחקרים נוספים שיבדקו סוגיות אלו בעת בחירת הטיפול התרופתי ליתר לחץ דם.
www.sciencedaily.com/releases/2010/03/100317223728.htm
תרגום ועריכה: ד"ר נעמי לוין-יינה