טרשת נפוצה
מנהלי קהילה
מובילי קהילה
תמונת המוח
הכינוס השנתי של ה- ENS, אגודת הנוירולוגים האירופאית, הציג שיטות הדמיה חדשות ואת אפשרויות האבחון והטיפול שהן מאפשרות למחלות נוירולוגיות ובראשן הטרשת הנפוצה.
שיטות הדמיה חדשניות כמו MRI) fMRI פונקציונאלי) או diffusion tensor imaging) DTI – טכניקה המודדת דיפוזיה ברקמות המוח) תופסים מקום חשוב בנוירולוגיה המודרנית. בעזרת טכניקות ההדמיה הללו ניתן להבין טוב יותר מחלות כגון טרשת נפוצה, דמנציה, אלצהיימר ועוד, כך אמר פרופ' מאסימו פיליפי ממליאנו. הכינוס נערך בברלין בין התאריכים 19-23 ליוני 2010 והשתתפו בו כ- 3,000 נוירולוגים מרחבי העולם.
בין הטכניקות המתקדמות כיום נמצאים ה- fMRI, ה- DTI וה- VBM) Voxel Based Morphometry - מעניק מדידה ממוחשבת של התנוונות המוח). הטכניקות הללו מספקות תמונות מדויקות של מבנה המוח ומאפשרות לרופא לצפות בתהליך הפונקציונאלי שמתרחש בתוך מוח האדם, החל מפעילות ושינויים בתוך התא עד לתהליכים המתרחשים כאשר האדם פועל, חושב ומרגיש. "אנחנו חייבים ללמוד להבין את מערכת העצבים המרכזית. זו הדרך היחידה באמצעותה יהיו לנו תובנות באשר להתפתחות המחלות ושיפור הטיפול", כך טען פרופ' פיליפי.
הערכה טובה יותר של טרשת נפוצה פרוגרסיבית ראשונית
"כאשר אנו יודעים כיצד הנזק מצטבר במוח, אנחנו יכולים להגיב טוב יותר למחלה ולהתערב באופן סלקטיבי", הסביר פרופ' פליפי. הוא וצוות המחקר שלו הציגו מחקר בו חקרו טרשת נפוצה מסוג פרוגרסיבי ראשוני (PPMS. (PPMS הינה המהלך החמור ביותר של טרשת נפוצה מבין הסוגים השונים, מכיוון שהמחלה לא מתרחשת בשלבים, במקרה הזה מצבו של המטופל מתדרדר באופן קבוע. באמצעות השימוש ב- DTI, בחנו החוקרים את החומר האפור במוחותיהם של אנשים עם טרשת נפוצה. החוקרים מצאו שייתכן ורמת הפגיעה ברקמות בתאלמוס (אזור במוח) מנבא את הנזק המצטבר בעקבות הטרשת הנפוצה ואת רמת הנכות שתיווצר 5 שנים לאחר ההדמיה, מאוחר יותר.
אנשים עם טרשת נפוצה הסובלים מעייפות, יש להם פגיעה חמורה יותר בחומר האפור במוח.
במחקר אחר, העריכו החוקרים את "סינדרום העייפות", אחד מהסימפטומים הנפוצים ביותר בטרשת נפוצה. מטופלים אלו סובלים באופן תמידי ומרגישים מותשים ברובו של היום, דבר הפוגע באופן משמעותי באיכות החיים. בעזרת פרוצדורה הנקראת VBM, הצליחו החוקרים להשוות בין אנשים עם טרשת ללא עייפות אל אנשים עם טרשת הסובלים מעייפות ואותם השוו לנבדקים בריאים. ההשוואה העלתה הבדל משמעותי: האנשים עם טרשת הסובלים מעייפות, במוחם נמצאה פגיעה חמורה יותר בחומר האפור (אטרופיה) במספר אזורים באונה הקדמית (הפרונטלית) של ההמיספרה השמאלית (הצד השמאלי של המוח), זאת בהשוואה לקבוצות הביקורת.
ה- Neuroimaging , השימוש באמצעי הדמיה מתקדמים ע"י הנוירולוגים, הוא תחום שימשיך בעתיד לשחק תפקיד משמעותי במחקר וטיפול במחלות נוירולוגיות כמו הטרשת הנפוצה. המטרה היא לשפר אף יותר את הטכניקות הללו. כבר היום עובדים המדענים על שילוב הדמיית ה- fMRI ובדיקת ה- EEG. הציפייה שבאמצעות השילוב הם ישיגו תובנות חדשות לגבי הדרך בה המוח האנושי עובד.
מתוך ה- Medical News TODAY
תרגום ועריכה: ערן ברקוביץ'.