השמנה
מנהלי קהילה
מובילי קהילה
תלעסו כל ביס 40 פעמים – אולי תרזו
מחקר: לעיסה מרובה של כל ביס מפחיתה באופן משמעותי את מספר הקלוריות שנצרכות באותה ארוחה
תמיד אמרו לנו לאכול לאט וללעוס היטב. תוצאותיו של מחקר סיני חדש אולי יצליחו לשכנע אותנו להקפיד על זה. נחקרים שלעסו כל ביס 40 פעמים, אכלו 12% פחות קלוריות מאשר כשהם לעסו רק 15 פעמים. לפי המחקר שפורסם בכתב העת American Journal of Clinical Nutrition נראה שהסיבה לכך היא שלעיסה ממושכת מפחיתה את הרמות של הורמון הרעב גרלין.
חוקרים מאוניברסיטת Harbin בסין גייסו 16 גברים צעירים רזים ו- 14 גברים צעירים שמנים וביצעו שני ניסויים.
בניסוי הראשון הם ביקשו לבדוק אם הגברים השמנים לועסים את המזון שלהם באופן שונה מהגברים הרזים. כל נחקר קיבל פשטידה וצולם במצלמה נסתרת. החוקרים לא מצאו הבדל בין גודל הביסים שנלקחו על ידי גברים שמנים לאלו של הגברים שהיו במשקל תקין. יחד עם זאת נמצא כי בהשוואה למשתתפים רזים, משתתפים שמנים בלעו כל ביס לאחר מספר נמוך יותר של לעיסות.
בניסוי השני החוקרים ביקשו לבדוק אם לעיסה מרובה תגרום לנבדקים לאכול פחות ותשפיע על רמות הסוכר בדם ורמות של הורמונים מסוימים המווסתים תיאבון. הנבדקים קיבלו ארוחה זהה בשתי פעמים שונות – פעם לאחר שהם לעסו כל ביס 15 פעמים ופעם לאחר שלעסו 40 פעמים.
בלי קשר למשקל של הנבדקים, ב"ארוחת ה- 40 לעיסות" הם צרכו בממוצע 12% פחות קלוריות מאשר ב"ארוחת ה- 15 לעיסות". החוקרים גם מצאו קשר בין מספר הלעיסות ורמות של מספר הורמונים שאומרים למוח מתי לאכול ומתי להפסיק לאכול. לעיסה רבה יותר נקשרה עם רמות נמוכות יותר של גרלין בדם, הורמון שמעורר תיאבון, ורמות גבוהות יותר של הורמונים מפחיתי תיאבון. במחקר לא נמצא קשר בין משך הלעיסה לרמות הסוכר בדם או רמות האינסולין.
American Journal of Clinical Nutrition, online July 20, 2011
עוד כתבות בריאות באתר מוטק'ה
ד"ר דינה ראלט PhD
אם יש בידכם צימוק אתם מוזמנים לנסות תרגיל MINDFULNESS ידוע שקשור באכילה, מעניין מה תרגישו? אל תנסו לדמיין מה הייתם מרגישים אילו היה לכם צימוק, פשוט קחו צימוק אמיתי...אנא התחילו בכמה נשימות עמוקות...
החזיקו את הצימוק ביד, התבוננו בו בקפדנות. כשתהיו מוכנים, אני מזמינה אתכם לחקור את הצימוק הזה בכל החושים שלכם. מה הצבע שלו? האם הוא משנה את צבעו במקומות שונים? איך משטח הפנים שלו נראה? האם הצימוק יבש או לח? האם צורתו סימטרית? נסו להרגיש את הצימוק...האם הוא רך או קשה? האם לקצוותיו יש צורה מובנית? האם הטקסטורה שלו זהה בכל שטח פניו? כמה הוא כבד? האם יש לו ריח? שימו את הצימוק בפה...איך מגע הלשון עם הצימוק? האם הוא מורגש אחרת באיזורים שונים של הפה? האם בציפייתכם לאכול את הצימוק אתם מרגישים בהפרשת הרוק הנלווית? האם אתם מרגישים בטעם עוד לפני שנגסתם בו עם השיניים? יש לו ריח? האם הטקסטורה שלו משתנית ככל שהוא נמצא יותר זמן בפה? אנא התבוננו במחשבותיכם ובציפיותכם. האם אתם מצפים לבלוע את הצימוק ולאכול אחד נוסף, או שאולי אתם פשוט נהנים מעושר החוייה העכשוית של הצימוק שנמצא בפה? כשתהיו מוכנים אנא ניגסו בצימוק בעדינות. מה הטעמים המשתחררים מהצימוק אחרי הנגיסה? האם הטעם והטקסטורה של פנים הצימוק שונים מהחוץ שלו שהירגשתם קודם? האם יש שינוי בלחות? בטעם? האם התחושות בפה שונות בחלקי הפה השונים? נסו לשים לב לתחושות המלוות את הלעיסה האיטית של הצימוק והתייחסו אל כל תחושה בנפרד. כשהגעתם לבליעה האם אתם מרגישים את התחושות במורד הגרון שלכם? האם תוכלו לעקוב אחריהן עד שיגיעו לקיבה? איזה תחושות נותרו בפה? האם הטעם והתחושה בפה שונים עכשו ביחס לתחושות שהיו לפני אכילת הצימוק, לפני בליעת הצימוק? האם המחשבות שלכם עדיין בחווית האכילה הזאת או שהן נדדו למקום אחר?