טרשת נפוצה
מנהלי קהילה
מובילי קהילה
תיאוריה חדשה: טרשת נפוצה מחלה מטבולית
נקודת מבט אלטרנטיבית טוענת שהתגובה האוטואימונית בטרשת הינה תוצר לוואי למחלה שבמקורה היא מטבולית
הגורמים לטרשת נפוצה עדיין לא ברורים וישנם חוקרים שמציעים להביט מעבר למערכת החיסונית כדי להבין את המחלה. ממצאים חדשים לגבי מעורבות גנים, זיהומים, מזון וויטמין D במחלה, רק הופכים את המידע למורכב יותר ומביאים חלק מהחוקרים לייאוש בניסיונם למצוא טיפולים יעילים יותר.
מאמר שפורסם בכתב העת Quarterly Review of Biology מציג כי זו טעות להתייחס לטרשת נפוצה כמחלה אוטואימונית ושיש לראותה כמחלה מטבולית. ההתייחסות לטרשת נפוצה כמחלה מטבולית עוזרת להסביר את השכיחות הגבוהה של המחלה בקרב נשים וגם את העלייה בשיעורי אבחון המחלה ברחבי העולם בעת האחרונה. ד"ר אנג'ליקה קורת'לס מציעה כמענה את "תיאוריית השומנים".
קורת'לס מאמינה כי הפגיעה בקולטנים, אשר נקראים PPAR's, מביאה לתוצר לוואי של "כולסטרול רע", הנקרא LDL מחומצן, שגורם לנגעים ורובדים של כולסטרול ברקמה. הצטברות הכולסטרול מביאה ל"התעוררות" המערכת החיסונית, שבסופו של דבר גורמת לפגיעה חמורה יותר באותם האזורים.
החוקרת רואה את התהליך המתרחש בטרשת נפוצה כדומה לזה המתרחש בטרשת עורקים, שם הפגיעה ב- PPAR מביאה להצטברות כולסטרול, תגובה חיסונית ופגיעה בעורקים. לדבריה, "כאשר יש פגיעה מטבולית בעורקים אתה מקבל טרשת עורקים וכאשר ישנה פגיעה מטבולית במערכת העצבים המרכזית אתה מקבל טרשת נפוצה".
קורת'לס מסבירה כי התיאוריה שלה תואמת את הממצאים האחרונים וגורמי הסיכון הקשורים למחלה. לדבריה העלייה בשכיחות הטרשת הנפוצה בשנים האחרונות תואמת את העלייה ברמות ה- LDL (הכולסטרול הרע) בעקבות שינויי התזונה בעולם המערבי. זו גם הסיבה, לטענתה, לכך שסטטינים (המטפלים בבעיית הכולסטרול) נמצאו כיעילים בחלקם לטיפול בטרשת נפוצה. היא ממשיכה וטוענת כי הקשר לוויטמין D נמצא מכיוון שוויטמין זה עוזר להפחתת ה- LDL. את השכיחות הגבוהה של המחלה בקרב נשים היא מסבירה באמצעות הבדלים בתהליכים המטבוליים בין המינים.
קורת'לס מייצגת קול מיעוט בתוך הקהילה המדעית, אך היא משוכנעת בדרכה וקוראת לכולם להצטרף אליה למציאת תרופה לטרשת נפוצה. אנחנו כמובן נשמח אם תצליח.
The Quarterly Review of Biology > Vol. 86, No. 4, December 2011
ערן ברקוביץ
"המאמר הנוכחי הינו תוספת מתמשכת לדיון באשר לגורמים לטרשת נפוצה, אך מכיוון שהמאמר הינו סקירה של ממצאים קודמים ולא תוצאות של מחקר חדש או ממצאים חדשים, הוא רק מדגיש את הצורך בעוד מחקר. האגודה העולמית לטרשת נפוצה מקדמת כל ניסיון לשים סוף לטרשת נפוצה ומסכימה שצריך לעשות הכל ובכל הכיוונים כדי להצליח. לבסוף הוסיפו בתגובתם: זהו סימן חיובי שחוקרים רבים מתחומים מגוונים מתמקדים במאמץ לפצח את המסתורין שנמצא סביב מחלת הטרשת הנפוצה".