מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

ניוון מקולרי גילי (AMD)

מנהלי קהילה

פרופ' איתי חוברס
פרופ' איתי חוברס
פרופ' איתי חוברס מנהל את מערך העיניים במרכז הרפואי הדסה, מומחה למחלות הרשתית והזגוגית ומטפל וחוקר ניוון מקולרי גילי (AMD) מזה שנים רבות. פרופ' חוברס השלים את לימודי הרפואה בבית הספר לרפואה של האוניברסיטה העברית, ובצע התמחות ברפואת עיניים במרכז הרפואי הדסה. הוא בצע השתלמות על בטיפול במחלות רשתית ובמחקר במחלות ניוון גילי (AMD) בבית החולים ג'והנס הופקינס שבארה"ב. פרופ' חוברס כיהן כיו"ר האגודה לחקר העין והראיה וכיו"ר חוג רופאי הרשתית של איגוד רופאי העיניים. הוא פרסם מחקרים רבים בספרות המקצועית על ניוון מקולרי גילי (AMD). פרופ' חוברס מוביל קבוצת מחקר שמתמקדת בהבנת המחלה ומציאת טיפולים חדשים ל AMD, קבוצת המחקר מתמקדת בגנטיקה של המחלה ובמעורבות תאי דלקת בפתוגנזה של AMD. פרופ' חוברס גם מוביל ומעורב במחקרים קליניים לפיתוח טיפולים חדשים ל AMD.
ד
ד"ר אור שמואלי
רופא במחלקת עיניים הדסה. מאמין ברפואה מתקדמת עם שיח בגובה העיניים.

מובילי קהילה

נדין הולנדר
נדין הולנדר
מנהלת עמותת לראות לחקר בריאות העין ומניעת עיוורון מ-2008 בעלת תואר שני במחקר חינוכי מאוניברסיטת תל אביב
כמוניניוון מקולרי גילי (AMD)מדריכיםתחביבים לאנשים עם ניוון מקולרי גילי – כל הפרטים

תחביבים לאנשים עם ניוון מקולרי גילי – כל הפרטים

קריאה, תפירה, משחקי קופסא, בישול, גינון וגם פעילות גופנית – אילו תחביבים מומלצים למתמודדים עם ניוון מקולרי גילי ומה ההתאמות שמקלות על העיסוק בהם? מדריך מקיף

מאת דן אבן. יעוץ מקצועי: ירדנה בנזרף ואמילי ערוסי
תגובות 0

(צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

ניוון מקולרי גילי (AMD) נגרם כתוצאה מניוון תאים במקולה שבמרכז הרשתית - האזור במרכז שדה הראייה ואחראי על ראייה צלולה וראייה לפרטים. מחלה זו מהווה כיום את הסיבה הנפוצה לעיוורון בישראל.

 

ניוון מקולרי גילי היא מחלה פרוגרסיבית, וככל שהיא מתקדמת – הנזק לראייה מחמיר. עם הזמן, אנשים עם ניוון מקולרי גילי מתקשים למקד את הראייה (פוקוס) ולזהות פרטים, ונוטים לפתח  'כתמים עיוורים' במרכז שדה הראייה עד כדי הקושי בזיהוי פנים, קריאה, נהיגה ברכב וביצוע פעולות יומיומיות בבית כמו בישול במטבח והחלפת נורה. כמו כן, חלה ירידה מדורגת בסף הרגישות לאור, ופגיעה מתקדמת ביכולת ראיית הלילה.

 

במקרים רבים הידרדרות הראייה גם מלווה במצוקה נפשית וירידה תפקודית. השלב המתקדם במחלה שמצביע על התקדמות לכדי דיכאון ההוא השלב הרטוב שמתאפיין בצמיחת כלי דם פתולוגיים במקולה, או לחילופין סיבוך מסוג אטרופיה גאוגרפית שמתאפיין בתהליך ניווני מחמיר.

 

ככלל, ניוון מקולרי גילי משפיע על מגוון תפקודים בחיי המתמודדים. סקירה בנושא של חוקרים מבריטניה, שפורסמה בדצמבר 2016 בכתב העת BMJ Open, מונה בין השאר פגיעה במיומנויות קריאה, צפייה בטלוויזיה, קניות, שימוש במחשב, הכנת אוכל, ניקיון, זיהוי פנים ונהיגה, לצד עלייה במתח הנפשי ושיעורים גבוהים יותר של דיכאון בהשוואה למבוגרים ללא ניוון מקולרי שמתגוררים בקהילה. חוקרים מגרמניה הציגו במאי 2023 במסגרת מחקר איכותני עדויות של אנשים עם ניוון מקולרי גילי על דכדוך, סטיגמה על עיוורון מצד החברה ותחושות של בדידות חברתית, חוסר אונים ופגיעה ביכולת העצמאות תוך עלייה בסיכון ליפול קורבן להונאות.

 

על רקע הקשיים שמלווים את המאובחנים בניוון מקולרי גילי – יש חשיבות בשמירה על איכות החיים, ובין השאר בטיפוח תחביבים, הן בשמירה על תחביבים קיימים והן בחשיפה לתחביבים חדשים שביכולתם לשמר יכולת תפקודית עצמאית ככל שניתן ולשפר את מצב הרוח ואיכות חיי המטופלים.

 

טיפוח תחביבים חיוני למתמודדים עם ניוון מקולרי גילי. מחקר משבדיה שפורסם בינואר 2024 בכתב העת BMC Geriatrics, בחן עדויות של 12 מבוגרים בגיל 65 ומעלה עם ניוון מקולרי יבש מתקדם בעין אחת או בשתי העיניים, ואסף ראיות לחשיבות העיסוק הקבוע בתחביבים: רוב הנבדקים ציינו כי אובדן הראיה הוביל לפגיעה ביכולותיהם לשמר תחביבים אהובים כמו תפירה, דייג, סקי, טניס ובילויים עם חברים. בתחילת המחלה הצליחו הרוב לשמר תחביבים, אם כי היכולת נפגעה ככל שהמחלה התקדמה – עד שנאלצו להפסיקם.

 

מחקר מטאיוואן, שפורסם באוקטובר 2018 בכתב העת Journal of Nursing Research ובדק את אורח חייהם של אנשים עם ראייה ירודה ועיוורון, מצא כי הקפדה על תחביבים ובעיקר כאלו הקשורים בפעילות גופנית, כמו רכיבה על אופניים, ריקודים אירוביים, שחייה וריצה והליכה מהירה, תורמת לשיפור איכות החיים, אם כי תחביבים אלו גם היו גם קשים יותר לביצוע ושכיחותם הייתה נמוכה יחסית.

 

גם לקרובים של אנשים עם ניוון מקולרי גילי תפקיד חיוני בתמיכה בחולים, בין השאר בשימור תחביבים שישפרו את איכות חייהם, בין השאר באמצעות הסעה לחוגים וטיפולים שונים ומתן משענת תומכת חברתית. בסקר שנערך בקרב 900 בוגרים עם ראיה ירודה מבריטניה, שממצאיו פורסמו בינואר 2007 בכתב העת British Journal of Visual Impairment, מבין הנבדקים שהעידו על העדר תמיכה חברתית, 20.1% דיווחו על 2-1 תחביבים בבית ו-13.3% על שלושה תחביבים או יותר בבית, וכן 16.6% דיווחו על 2-1 תחביבים מחוץ לבית ו-7.1% על שלושה תחביבים או יותר מחוץ לבית. לעומת זאת, מבין אלו שהעידו על תמיכה חברתית תקינה, מעל למחצית (55.5%) דיווחו על 2-1 תחביבים בבית ועוד יותר מכך (68.3%) על שלושה תחביבים או יותר בבית, וכן 59.4% דיווחו על 2-1 תחביבים מחוץ לבית ו-65.8% על שלושה תחביבים או יותר מחוץ לבית. טיפוח תחביבים בבית השפיע על עלייה בסיכון לתמיכה חברתית.

 

"אנחנו מעודדים את המטופלים עם ניוון מקולרי גילי להמשיך לעשות את מה שעשו לפני אבחון המחלה, כולל עיסוק בתחביבים. אם הראיה מפריעה – לרוב הבעיות ניתן לספק פתרונות", מציינת ירדנה בנזרף, עובדת סוציאלית ומרכזת מכון מיכאלסון לשיקום הראיה במחלקת עיניים במרכז הרפואי הדסה.

 

הקניית כלים לשיפור יכולות עצמאיות מוצעת למתמודדים עם ניוון מקולרי גילי דרך מרכז "מגדל אור" מרכז רב שירות המפעיל סניפים ברחבי הארץ, אליו מופנים מטופלים עם לקויות ראייה ועיוורון. לדברי אמילי ערוסי, רכזת הדרכה לשיקום הראיה באזור הצפון ב"מגדל אור", "חשוב לנו לתת למטופלים כלים לאפשר עצמאות במידה הרבה ביותר האפשרית, בין השאר תוך שימוש בטכנולוגיות שונות כמו אייפון. תפקוד עצמאי בקהילה הוא בעל חשיבות מכרעת בשיפור איכות חיי המטופלים".

 

הכתבה להלן מספקת טיפים לאנשים עם ניוון מקולרי גילי כיצד ניתן להקל על טיפוח תחביבים בבית  ובחוץ שביכולתם לשפר את איכות החיים. הכתבה עוסקת בתחביבים הבאים:

קריאה

תפירה

צפייה בטלוויזיה ובקולנוע

בישול

משחקי קלפים וקוביות

טיפוח הציפורניים

גינון

פעילות גופנית

טיפוח תחביבים חדשים

 

קריאה

 

ניוון מקולרי גילי אינו מצריך בהכרח לוותר על קריאת ספרים. חובבי הספר שמתמודדים עם מחלת הראייה יכולים להסתייע בטכנולוגיות שיקלו במלאכת הקריאה. יש לזכור כי לקריאה חשיבות גבוהה מעבר לתחביב – ועבור רבים מדובר במיומנות חיונית של האדם לצורך תפקוד תקין בעולם.

 

לדברי בנזרף, "ישנם עזרי ראייה שביכולתם לתמוך בקריאה במצב של ניוון מקולרי גילי, למשל זכוכיות מגדלת עם או בלתי תאורה או פנס נייד". משקפי ראיה לרוב אינן מתאימות ללקויות הראיה שמאפיינות ניוון מקולרי, אשר מתבטאות בעיקר בפגיעה בחדות הראייה במרכז שדה הראיה וברגישות לקונטרסטים.

 

אחת המערכות הטכנולוגיות החדישות שמשפרות את יכולת הקריאה היא טלוויזיה במעגל סגור – טמ"ס – שמאפשרת קריאת ספרים. "המערכת נראית כמו אייפד קטן שמונח על שולחן עם רגל המטה אותו לצד. תחתיו מניחים את הטקסט שרוצים לקרוא – ספר או עיתון, ויש בו אפשרויות להגדלה של האותיות או בחירת רקע שונה לאותיות כדי לראות אותן טוב יותר", מסבירה בנזרף, "אפשר באמצעות המערכת גם לראות אותיות שלא במראה הרגיל של שחור על רקע לבן, באופן מותאם יותר למטופלים עם ניוון מקולרי". חסרונה של המערכת בעיקר בעלות הגבוהה – כאלפי שקלים, והיא נמכרת בהנחה למטופלים המחזיקים תעודת עיוור. קיימות מערכות טמ"ס במספר גדלים – 5 אינץ', 7 אינץ' ו-10 אינץ'. מערכת בגודל 5 אינץ' נחשבת לקטנה במיוחד ומאפשרת לראות מחירים על מוצרים בחנויות; מערכות בגודל 7 ו-10 אינץ' מותאמות יותר לקריאת ספרים ועיתונים. יש הנזקקים למערכת טמ"ס גדולה יותר בגודל של מחשב ביתי, שמאפשרת הגדלה גדולה במיוחד של אותיות, הנחשבת ליקרה במיוחד.

 

במכון מיכאלסון לשיקום הראיה נהוג לצייד מטופלים רלוונטיים בטכנולוגיה להשאלה לשבועיים לצורך התנסות.

 

בנוסף, בספריות לעיוורים ולבעלי לקויות ראייה ניתן להשאיל ספרים עם אותיות מוגדלות פיזיות או להשתמש בספרים מקוונים באתר "עברית" שמאפשרים הגדלת האותיות, אם כי לדברי בנזרף, "יש שמתלוננים כי קריאת ספרים עם אותיות גדולות מדי כרוכה במאמץ רב בעיניים ומקשה לקרוא מספר גדול של עמודים". כמו כן, ניתן להשאיל בספריה ללקוי ראייה ספרים מוקלטים. "לא מדובר בהקראה רובוטית. הקראת הספרים מתבצעת על ידי שחקן שמקריא עם הטעמות. אני ממליצה לשלב גם קריאת ספרים עם אותיות גדולות וגם האזנה לספרים מוקלטים, כדי לא לאבד מחוויית הקריאה, ומצד שני גם לא להיות מתוסכלים מקצב קריאה איטי מדי של ספרים", מציינת בנזרף, "חשוב בכל מצב להוסיף ולתרגל קריאה פיזית כדי שלא לאבד מיומנות חיונית זו".

 

לפי סקירה שפורסמה בינואר 2020 בכתב העת Ophthalmic ad Physiological Optics, למאובחנים עם ניוון מקולרי גילי בכל מקרה מהירות קריאה איטית יותר, התלויה בין השאר בגודל האותיות, רמת הניגודיות (הקונטרסט), גודל הרקע, מהירות עיבוד האותיות במוח ויכולת השליטה על שרירי העיניים. האמצעי הטוב ביותר כיום לשיפור מהירות הקריאה של המטופלים, לפי סקירה זו, היא באמצעות אימוני ראיה ואימונים לשרירי העין.

 

טלוויזיה במעגל סגור – מערכת דמויית אייפד שמסייעת בקריאת ספרים (צילום: Shutterstock)

 

עוד על עזרי ראייה מומלצים בניוון מקולרי גילי

 

תפירה

 

ניוון מקולרי גילי אמנם מלווה בפגיעה מתקדמת במרכז שדה הראייה, אך התאמות הולמות מאפשרות גם להמשיך לעסוק בתפירה ורקמה.

 

למתמודדים עם המחלה ועם לקויות ראיה נוספות פותחה מחט תפירה מיוחדת עם 'קוף' גדול המאפשר להשחיל חוט בקלות. כמו כן, ניתן לרכוש זכוכית מגדלת מיוחדת התלויה בשרשרת על הצוואר ומאפשרת להסתכל דרכה כדי להכניס את החוט למחט גם כששתי הידיים אינן פנויות, באופן שמסייע במלאכת התפירה, הסריגה ועבודות יד. עלות מוצרים אלה נעה בין 60 עד 250 ש"ח, כשהמחיר משתנה בהתאם ליצרן ולאיכות המוצר.

 

למאובחנים עם ניוון מקולרי שמבקשים לעסוק בתפירה מומלץ לבצע מספר התאמות הקשורות בפגיעת הראייה שמאפיינת את מחלת העיניים. כך, למשל, כשתופרים כפתור כהה על בד כהה – מומלץ להציב נייר לבן בין הבד לכפתור כדי להקל על הראייה במהלך התפירה.

 

קיימות גם מערכות טכנולוגיות מתוחכמות הפועלות כמשקפיים, ומגדילות את התמונה הנצפית, שמאפשרות לסייע בתפירה לאנשים עם ניוון מקולרי גילי, כמו מערכת שפותחה בארה"ב בשם eSight 4. ג'ודי סמית', מטופלת ממדינת מישיגן בארה"ב שמתמודדת עם דיסטרופיה מקולרית, המתאפיינת למעשה בניוון מקולרי שמאובחן בגיל צעיר על רקע גנטי, סיפרה כיצד טכנולוגיה זו אפשרה לה לשוב ולתפור בקלות – הן בעבודות קלות כמו תפירת כפתור והן בתפירה וסריגה של בדים, צעיפים ושמיכות.

 

צפייה בטלוויזיה ובקולנוע

 

אמנם ניוון מקולרי גילי מלווה בפגיעה מתקדמת ביכולת הראיה, ועשוי להקשות על צפייה במסכים, אולם יש פתרונות טכנולוגיים שמאפשרים למתמודדים עם המחלה לצפות בסרטי קולנוע וסדרות בטלוויזיה הביתית – אחד התחביבים הפופולאריים בימינו.

 

ככלל, ניוון מקולרי גילי המלווה בפגיעה במרכז שדה הראייה מקשה על צפייה תקינה בטלוויזיה, ולפי מחקר אמריקאי מאוניברסיטת הרווארד, שפורסם בינואר 2019 בכתב העת IOVS, רבים מהחולים מתקשים לעקוב אחר העלילה בסדרות טלוויזיה בגלל קושי לצפות לאורך זמן בתמונות המוצגות על המסך.

 

בין הטכנולוגיות שפותחו להתמודדות עם התופעה: משקפיים מיוחדות עם עדשות מותאמות משווקות בשם 'מקס טי.וי' (max TV) ומופעלות על ידי גלגלת מסתובבת, ומאפשרות צפייה במסכים והגדלה של התמונה המוקרנת על המסך למתמודדים עם לקויות ראייה כמו ניוון מקולרי גילי. עם זאת, לדברי בנזרף, "המערכות הללו לא פשוטות לתפעול, ולא כל אחד מסתדר איתן". עלות המשקפיים כ-950 שקל, ובהנחה למחזיקי תעודת עיוור. במכון מיכאלסון ניתן לקבל משקפיים אלה להשאלה לצורך התנסות.

 

יש מטופלים שממליצים על התאמות נוספות שמשפרות את הסיכוי להנות מצפייה בטלוויזיה עם ניוון מקולרי גילי – ובין השאר קניית טלוויזיה עם מסך גדול ושימוש בפונקציות תכנות כדי לכוון את בהירות המסך ולייצר קונטרסטים חדים יותר בין התמונה הבולטת במסך לבין הרקע.

 

בישול

 

בשנים האחרונות תחביב הבישול צובר פופולאריות, וגם המאובחנים עם ניוון מקולרי גילי יכולים לעסוק בבישול, תוך ביצוע התאמות שונות, ויש בכך אף תרומה משמעותית לתחושת העצמאות שלהם.

 

בקידום עיסוק בבישול עם ניוון מקולרי, מורים לשיקום הראיה יוכלו לסייע בהצמדת מדבקות עם כיתובים מוגדלים על אריזות המזונות והתבלינים במטבח, ובהצבת בשלטים עם כיתוב המייצר ניגודיות גבוהה בין הכיתוב לרקע כדי לשפר את הראייה של אלמנטים במטבח – כמו הוראות של ציוד בישול.

 

מתכונים ניתן לצלם במכשיר הטלפון הנייד ולהגדיל על גבי מסך הנייד או להשתמש במסך מותאם או בזכוכית מגדלת כדי להקל על הראייה.

 

ישנם מועדוני עיוורים ברחבי הארץ שפתחו בשנים האחרונות תוכניות לבישול למתמודדים עם מחלות ראייה המלוות בפגיעה מתקדמת בראייה כמו ניוון מקולרי. ניתן להסתייע באביזרים מיוחדים למטבח המותאמים לאנשים עם לקויות ראייה. כך, למשל, אחת הסכנות בבישול במטבח היא השימוש בסכין לחיתוך מוצרי המזון כמו פירות וירקות. לשם כך ניתן להסתייע באביזר מיוחד שמורכב כטבעת על לוח מתכת, שמאפשר להגן על האצבעות בעת חיתוך מזון. לדברי ערוסי, "ניתן להסתייע גם ב'מד מזיגה' לנוזלים חמים אשר מכיל חיישן מצפצף ורוטט, ומפסיק באופן אוטומטי את פעולת המזיגה כשהמים החמים בכלי מגיעים לגובה מסוים כדי למנוע גלישת מים חמים וכוויות".

 

משחקי קלפים וקוביות

 

אנשים עם לקויות ראיה יכולים להמשיך לשחק משחקי קלפים ומשחקי קובייה תוך התאמה של משחקים מיוחדים: קלפי משחק גדולים למשחקי רמי וברידג' ושימוש בקוביות משחק גדולות למשחקי שש בש ומונופול ומשחקי קופסה דומים. לדברי בנזרף, "יש קוביות מיוחדות לאנשים עם לקויות ראיה שמאפשרות לזהות בקלות כמה נקודות מופיעות בכל פאה". כמו כן, יש משחקי דומינו מונגשים לבעלי לקויות ראייה.

 

לצורך משחקי מחשב מומלצת התאמת תאורה הולמת למקלדת המחשב, כמו מנורת שולחן עם זרוע מתכווננת או מקלדת מונגשת לכבדי ראייה עם תאורה מובנית. לפי עבודות, התאמות במחשב הביתי מאפשרות לאנשים עם לקויות ראיה גם לפתח תחביבי גיימינג (gaming) במשחקי מחשב מורכבים בנוסח 'מציאות מדומה'.

 

טיפוח ציפורניים

 

ניוון מקולרי גילי מאפשר גם את טיפוח הציפורניים. לשם כך, ניתן להסתייע במכשיר הפועל כזכוכית מגדלת עם תאורה, המאפשרת להניח דרכה את היד, לגזור ולשייף ציפורניים בידיים ולמרוח לק, מבלי להידרש להחזיק את המכשיר בידיים".

 

בשנים האחרונות מתחדדת חשיבותה של פעילות של טיפוח הציפורניים – מניקור – בהגנה על איכות חייהן של נשים, לרבות אלו שמתמודדות עם לקויות ראייה. כך, בספטמבר 2023 דיווחו חוקרים מיפן בכתב העת Frontiers in Psychology כי טיפוח הציפורניים הוא מרכיב חיוני בשיפור מצב הרוח והעצמת תחושות חיוביות של ערך עצמי.

 

גינון

 

גינון הוא תחביב מומלץ למאובחנים עם ניוון מקולרי גילי המאפשר גם שהות באוויר הפתוח החיונית לשיפור איכות החיים, תוך שימוש בעזרי ראייה מותאמים. מחקרים מדגישים בשנים האחרונות את חשיבות הגינון בתהליכי החלמה ושיקום של מטופלים עם מחלות שונות, לרבות אנשים עם לקויות ראייה. יכולות הטיפול בצמחים לשיפור מצב הרוח והפחתת דיכאון כבר באות לידי ביטוי בטכניקות המתפתחות של 'גינון טיפולי' (Horticultural Therapy).

 

למטופלים עם ניוון מקולרי שמבקשים לעסוק בגינון – מומלץ לארגן את הגינה באופן שמקל על צפייה בצמחים ובזרעים השונים: מומלץ לשתול צמחים בקו ישר; להציב בגינה שלטים עם כיתוב שיש בו קונטרסט (ניגוד) בולט בין האותיות לרקע; ולהשתמש באביזרים כמו טפטפות שמקלים על ההשקיה הידנית של הצמחים.

 

בעבודה בשמש חשוב להשתמש גם במשקפי שמש שמונעים סינוור. לדברי ערוסי, "משקפי שמש מכהים את התמונה, ואנשים עם ניוון מקולרי גילי יכולים להתקשות בראייה דרכם. לכן מומלץ להתאים להם פילטרים, לקבלת תמונה שאינה כהה במיוחד, למשל עדשות בצבע צהוב או חום בהיר".

 

חוקרים מהודו פרסמו בגיליון שנת 2023 של כתב העת International Journal of Speech and Audiology כי פעילות גינון טיפולי מאפשרת לאנשים עם לקויות ראייה לחזק תפיסות חושיות ובהן חוש ריח, קול, מגע וטעם.

 

פגיעה בשדה הראייה שמאפיינת ניוון מקולרי גילי (צילום: Shutterstock)

 

פעילות גופנית

 

אחד מסוגי התחביבים החיוניים ביותר לאנשים עם ניוון מקולרי גילי הוא עיסוק קבוע בפעילות גופנית – אשר מהווה את אחד המרכיבים המשמעותיים באורח חיים בריא התורם לאיכות חיים.

 

ככלל, למאובחנים עם ניוון מקולרי גילי מומלץ להקפיד על פעילות סדירה בהתאם להמלצות ארגון הבריאות העולמי (WHO) המיועדות לכלל האוכלוסייה הבוגרת:

 

  • פעילות גופנית אירובית בהיקף של לפחות 300-150 דקות לשבוע בעצימות מתונה או לפחות 150-75 דקות לשבוע בעצימות גבוהה, או חלוקה של השניים, בפיזור במשך רוב ימות השבוע. פעילות גופנית אירובית, כלומר כזו שדורשת חמצן רב ומפעילה קבוצות שרירים גדולות ואת הלב, כלי הדם ומערכת הנשימה, וכך משפרת 'סיבולת לב-ריאה', למשל ריצה, רכיבה על אופניים ושחייה. 

 

  • פעילות גופנית אנאירובית לחיזוק שרירי הגוף בדרגת עצימות מתונה עד גבוהה לפחות יומיים בשבוע. פעילות אנאירובית שנחשבת לאינטנסיבית יותר, אשר אינה דורשת חמצן ומשתמשת במאגרי גליקוגן כמקור אנרגיה לשרירי הגוף, בין השאר בהרמת משקולות ותרגילי כוח.

 

  • מתיחות לשחרור שרירי הגוף והפחתת לחצים.

 

אנשים עם ניוון מקולרי גיל יכולים לעסוק בפעילות גופנית מסוגים שונים, תוך התאמות מינימאליות. כך, לאחר הזרקות תוך עיניות המיועדות לניוון מקולרי רטוב, יש להיזהר בביצוע פעילות אינטנסיבית מדי למשך 24 עד 72 שעות לאחר ההזרקה. ובנוסף, לדברי ערוסי, "אם הולכים לחוג התעמלות, מומלץ לשבת או לעמוד קרוב למדריך או המדריכה כדי לראות מה היא עושה ולהרגיש שייכות לשיעור".

 

פעילות גופנית הוכחה ביכולתה לעכב את הידרדרות הראייה שמאפיינת את המחלה, לשפר את היציבה בעצמות ולמנוע נפילות, לשפר את מצב הרוח ולמנוע דיכאון וחרדה, למנוע סיבוכים נלווים כמו מחלות לב וסוכרת ולהפחית הפרעות שינה.

 

עוד על פעילות גופנית בניוון מקולרי גילי

 

טיפוח תחביבים חדשים

 

במצבים של התקדמות התהליך הניווני במקולה והתפתחות ניוון מקולרי רטוב, המאופיין בכלי דם פתולוגים ברשתית העין, או סיבוך מסוג אטרופיה גאוגרפית שמלווה בתהליך ניווני מחמיר בסוגים ספציפיים של תאי מרכז הרשתית, מומלץ לטפח תחביבים חדשים קלים יותר ליישום בתנאים אלה, למשל להאזין לפודקסטים; להצטרף לסיורים מותאמים לכבדי ראייה – למשל במוזיאון, גלריה או גן חיות ובחיק הטבע; להאזין למוסיקה בסגנון מועדף; ו/או להצטרף לקבוצת ריקוד המותאמת לאנשים עם לקויות ראיה.

 

ככלל, לאנשים עם ניוון מקולרי גילי מומלץ לשפר מיומנויות חברתיות באמצעות תחביבים, שכן שיפור היבטים חברתיים ומניעת בדידות הם אמצעים חיוניים לשיפור איכות חיי המטופלים. בשנים האחרונות גוברת המודעות בקהילה הרפואית לסכנות הבריאותיות של הבדידות, אשר מייצרות למתמודדים עם ניוון מקולרי גילי מעגל קסמים מאתגר: מחד, עבודות מדגימות כי אנשים עם ניוון מקולרי מתקשים בזיהוי פנים, וכך מפתחים נטייה מוגברת לבדידות חברתית. מאידך, מחקרים רבים מדגישים כיצד הבדידות מלווה במצוקה נפשית אצל אנשים מבוגרים ובהם חולים כרוניים וכבדי ראייה. במחקר מהולנד שבחן את התופעה ופורסם עוד בספטמבר 2005 בכתב העת International Congress Series נמצא במדגם של מבוגרים בגילי 55 ומעלה עם לקויות ראייה כי מעל למחציתם (54%) מדווחים על רמות גבוהות של בדידות, ואלה דיווחו יותר על מחסור בתמיכה חברתית, דיכאון וקשיים בהתמודדות עם הירידה בראייה.

 

ירדנה בנזרף היא עובדת סוציאלית ומרכזת מכון מיכאלסון לשיקום הראיה במחלקת עיניים במרכז הרפואי הדסה

 

אמילי ערוסי היא רכזת הדרכה לשיקום הראיה באזור הצפון בעמותת מגדל אור – מרכז רב שירותי לאנשים עם לקויות ראיה ועיוורון

 

עדכון אחרון: פברואר 2025