מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

 

שמירה על תזונה נכונה


שמירה על התזונה המאוזנת שעליה המליץ הצוות הרפואי תעזור לכם להרגיש יותר טוב, לסבול פחות מהסימפטומים של
אי ספיקת לב ואולי אף להעלות את רמות האנרגיה. שמירה על כמות המלח בתזונה חשובה באופן מיוחד.

 

תזונה דלת מלח


תזונה מופחתת נתרן היא מרכיב חשוב בטיפול באי ספיקת לב. נתרן הינו מינרל המצוי במלח ובמזונות רבים. אכילת מלח בכמות מופחתת מקלה על עבודת הלב. ההנחיה המקובלת עבור מטופלים עם אי ספיקת לב היא לא להשתמש במלחיה: המזון הבסיסי מכיל די מלח ואין צורך בתוספת. כדאי להתרגל לטעם הטבעי של המזון.

 

כיצד משפיע המלח על אי ספיקת לב?


כאשר משאבת הלב אינה מסוגלת להזרים את הדם בצורה תקינה לאיברים, פחות דם מגיע לאיברים חיוניים. הכליות מגיבות לכך בצבירת נתרן ומים. שאר הנוזלים נאגרים בריאות ובחלקי הגוף. אכילת סוגי מזון עתירי מלח גורמת לגוף לאגור יותר נוזלים והתוצאה - הלב עובד קשה יותר.

 

היכן נמצא המלח?


מקורות המלח מוסווים במזונות דוגמת אבקות מרק, נקניקים, צ'יפס, חמוצים, רוטב סויה, חטיפים שונים, קופסאות שימורים, מזונות מעושנים דוגמת נקניקים, פסטרמה או גבינות צהובות. כולם מזונות עתירי מלח.

 

עצות להגבלת כמות המלח:

  • הימנע מאכילת מזון מוכן ומהיר.
  • הימנע מלהמליח את המזון במלח או באבקת מרק. ניתן לתבל את המזון בתבלינים שמכילים מעט מלח כמו לימון, שום, אורגנו, קארי, בזיליקום.
  • הקפד לקרוא את הסימון התזונתי בתווית שעל מוצרי המזון. מזון דל נתרן = מתחת ל-100 מ"ג נתרן ב-100 גרם מזון. יש לבחור במזון המסומן כדל נתרן או ללא נתרן.
  • באכילת מרק ניתן ליצור ציר המעניק טעם טוב על ידי בישול עשבי תיבול זמן רב ואחר כך שימוש ברכז כתבלין. אין להשתמש באבקות מרק.
  • באכילה מחוץ לבית (מסעדות, בתי מלון), בקש שלא ימליחו את האוכל. תבל במיץ לימון כתחליף למלח. 
  • נדרש זמן לשינוי בחוש הטעם והתרגלות לטעם החדש. זוהי אינה משימה קלה אך המאמץ משתלם.
  •  במידה וקשה לך להתמודד עם תפריט דל מלח, ניתן לפנות לקבל טיפול וייעוץ תזונתי.

 

שמירה על התזונה בזמן חופשה


ייתכן שלא תוכל לשמור על התזונה הרגילה באופן מוחלט בזמן החופשה. שינויים קצרי מועד בתזונה לא ישפיעו במידה רבה על המצב כל עוד תזכור לבחור את המזון המתאים ותמשיך להיות ערני לגבי הגבלת צריכת המלח היומית. נסה להימנע מאכילת מרקים, רטבים, בשרים מעובדים וגבינות, וכן להגביל את צריכת האלכוהול.

 

זכור כי על רוב המוצרים רשומה כמות המלח (SODIUM) ל-100 גרם מוצר. בדוק ונסה לבחור מוצרים דלי נתרן. אם הדבר אפשרי, קח איתך מזונות מסוימים שאתה רגיל אליהם.

 

אם אתה נוסע לחופשה במדינה בעלת אקלים חם, היה מודע לכך שחום עלול להטיל עומס נוסף על הגוף. אתה עלול להתעייף מהר ולהיות צמא יותר מהרגיל. לפני שתעשה שינוי כלשהו בכמות הנוזלים היומית או במינון החומרים המשתנים, זכור שעליך להיות קשוב לתסמינים שאתה חש. פנה לקבלת עזרה רפואית במידת הצורך או בכל מקרה שיש בו ספק.