כליות ודיאליזה
מנהלי קהילה
מובילי קהילה
תזונה ים תיכונית עשויה להגן על הכליות
מחקר: הקפדה על תזונה ים תיכונית קשורה לסיכון מופחת להתפתחות של מחלת כליות כרונית
ככל שהתזונה שלך דומה יותר לתזונה ים תיכונית, כך הסיכון שלך לפתח מחלת כליות כרונית יורד. ממצא זה עלה ממחקר חדש שפורסם לאחרונה בכתב העת של החברה האמריקנית לנפרולוגיה (CJASN).
תזונה ים תיכונית היא תזונה עשירה בשמן זית, פירות, ירקות, אגוזים, קטניות, דגנים מלאים ודגים, עם צריכה נמוכה של בשר ומזונות מעובדים.
המחקר החדש נערך על ידי חוקרים מאוניברסיטת קולומביה בקרב 900 משתתפים שהיו במעקב במשך כמעט 7 שנים.
החוקרים בדקו עד כמה התזונה של הנבדקים תואמת את עקרונות התזונה הים תיכונית ודירגו אותם בסולם של 0-9, כשניקוד גבוה יותר משקף התאמה גדולה יותר לתזונה הים תיכונית. התפקוד הכלייתי של הנבדקים נמדד באמצעות בדיקת רמות ה-GFR.
ניתוח הנתונים חשף כי כל נקודה אחת גבוהה יותר בדירוג התאמת התזונה לתזונה ים תיכונית, נקשרה לירידה של 17% בסבירות לפתח מחלת כליות כרונית. דפוסי תזונה הדומים מאוד לתזונה ים תיכונית (שקיבלו את הציון 5 או יותר) נקשרו להפחתה של 50% בסיכון להתפתחות מחלת כליות כרונית ושל 42% בסיכון לחוות התדרדרות מהירה של תפקוד הכליות.
המחקר אומנם מצא קשר בין תזונה ים תיכונית לסיכון מופחת למחלות כליה, אך הוא לא מוכיח כי התזונה בפני עצמה היא זו שמגנה על הכליות. עם זאת, תזונה ים תיכונית נקשרה בעבר למגוון הטבות בריאותיות, בהן סיכון מופחת למחלות כרוניות כמו סוכרת ויתר לחץ דם – שני גורמי סיכון למחלות כליה.
מחקר שפורסם בתחילת השנה בכתב העת Annals of Internal Medicine, הראה שאפילו ללא ירידה במשקל, שינוי הרכב התזונה לתזונה ים תיכונית יעיל יותר ב-40% במניעת התפתחות של סוכרת סוג 2, בהשוואה לדיאטה דלת שומן. מחקר אחר שפורסם השנה בכתב העת PNAS, חשף כי בין הרכיבים המרכזיים בתזונה הים תיכונית נוצרת אינטראקציה המובילה להיווצרות חומצות שומן ייחודיות שמפחיתות את לחץ הדם. השילוב המנצח הוא של שומן בלתי רווי - המתקבל משמן זית, אגוזים או אבוקדו, עם ירקות עשירים בניטרטים - בהם גזר וירקות ירוקים כמו חסה ותרד.
ד"ר דינה ראלט PhD
עוד מאמר על תזונה ים תיכונית וביחוד על מרכיביה של שמן זית ושמן דגים המשפרים את מצב החולה עם הסינדרום המטבולי.