סוכרת סוג-2
מנהלי קהילה
תזונה ים תיכונית יכולה להאט התקדמות של סוכרת
מחקר: לאחר אבחון של סוכרת, תזונה ים תיכונית יעילה יותר מתזונה דלת שומן בעיכוב התפתחות המחלה
תזונה ים תיכונית - תזונה עשירה בשמן זית, דגים, פירות, ירקות ודגנים מלאים - עשויה לעכב התפתחות סוכרת טוב יותר מאשר דיאטה דלת שומן. מחקר קליני מבוקר שעקב אחר מאובחנים חדשים בסוכרת במשך יותר מ-8 שנים, מצא כי התזונה הים-תיכונית יעילה יותר בעיכוב התפתחות המחלה בטווח הארוך.
במסגרת המחקר הנוכחי, חוקרים איטלקים המשיכו לעקוב אחר שתי קבוצות של מאובחנים חדשים עם סוכרת סוג 2 שהשתתפו במחקר קודם – קבוצה אחת (108 מאובחנים) הקפידה על תזונה ים תיכונית דלת פחמימות והשנייה (107 מאובחנים) הקפידה על דיאטה דלת שומן. הנחקרים בשתי הקבוצות החלו להקפיד על התזונה מיד לאחר האבחנה, כדי לשמור על רמות הסוכר בדם תחת שליטה ולהדוף את המחלה במשך זמן רב ככל הניתן.
מהממצאים שפורסמו בכתב העת Diabetes Care עולה כי אלה שהקפידו על תזונה ים תיכונית נזקקו לתרופות לסוכרת בשלב מאוחר יותר לאחר האבחנה. לאחר 6 שנים, כל הנחקרים בקבוצת הדיאטה דלת השומן נטלו תרופות לסוכרת, אבל רק 8 שנים לאחר האבחנה כל הנחקרים בקבוצת התזונה הים-תיכונית נטלו תרופות. גם רמות ההמוגלובין המסוכרר - מדד המעיד על ממוצע רמות הסוכר בדם של החודשים האחרונים – היו נמוכות יותר בקבוצת התזונה הים תיכונית.
בנוסף, יותר מאובחנים בקבוצת התזונה הים תיכונית זכו להפוגה מלאה או חלקית במחלה. בקבוצת התזונה הים תיכונית כמעט 15% היו בהפוגה בשנה הראשונה ו-5% היו בהפוגה בשנה השישית. לעומת זאת, בקבוצת הדיאטה דלת השומן רק 4% היו בהפוגה בשנה הראשונה ואף לא אחד היה בהפוגה בשנה השישית.
יש נטייה לחשוב על שומן כדבר רע, אך חשוב להבין כי לא כל השומנים זהים. הנחקרים בקבוצת התזונה הים תיכונית קיבלו יותר מ-30% מהקלוריות היומיות משומן, אך השומן המרכזי בתזונה זו הוא שומן חד בלתי רווי שמקורו בשמן הזית.
היתרון של המחקר הנוכחי הוא שלא מדובר במחקר אפידמיולוגי, אלא במחקר קליני מבוקר, בו חלק מהנחקרים מקבלים טיפול אחד וחלק מקבלים טיפול אחר בתנאים דומים ומבוצע מעקב צמוד כדי לבחון איזה טיפול יעיל יותר – זה סוג העדויות עליהן נהוג להסתמך כאשר מבקשים לקבוע יעילות של תרופות.
המחקר מחזק ממצאי מחקרים קודמים בנושא. רק לפני מספר חודשים פורסם מחקר שמצא כי בקרב אנשים ללא סוכרת, אפילו ללא ירידה במשקל, שינוי הרכב התזונה לתזונה ים תיכונית יעיל יותר ב-40% במניעת התפתחות של סוכרת סוג 2, בהשוואה לדיאטה דלת שומן.