טרשת נפוצה
מנהלי קהילה
מובילי קהילה
תזונה ותוספי מזון ישפיעו על הטרשת הנפוצה?
סקירת מחקרים לא מצאה הוכחות להשפעה מיטיבה של שינויי תזונה ותוספי תזונה על מהלך מחלת הטרשת הנפוצה
מחקר-על שסקר את המחקרים שהתבצעו בתחום התזונה ותוספי המזון והשפעותיהם על מהלך מחלת הטרשת הנפוצה, לא הצליח להצביע על אפקטיביות של תוספים או שינויים תזונתיים.
מטרת סקירת ה-Cochrane (גוף מוסמך וידוע שעורך מחקרי ענק בתחום הבריאות באמצעות סקירת מחקרים איכותיים רבים) הייתה לסקור את כל הדיאטות ותוספי התזונה ולבחון את יעילותם על מהלך המחלה. למרות שנמצאו 923 מחקרים שתיארו את השפעת התזונה והתוספים על אנשים עם טרשת נפוצה, נותחו במחקר רק שישה מתוכם. לדברי החוקרים, הסיבה לכך היא שרובם המוחלט של המחקרים בתחום זה אינם עומדים בקריטריונים המדעיים - כגון חלוקה רנדומאלית של נבדקים ושימוש בקבוצת ביקורת - ולכן לא ניתן לנתח אותם במסגרת מחקר-על.
כל 6 המחקרים שנכנסו לניתוח בחנו את השימוש בחומצות שומן רב בלתי רוויות. התוצאות הראו שאף אחת מהחומצות שנבחנו: אומגה 3, אומגה 6 וחומצה לינולאית (Linoleic acid), לא נמצאו כבעלות השפעה מיטיבה על מהלך מחלת הטרשת הנפוצה.
בניתוח מעמיק יותר נמצא כי אומגה 6 מצליחה להפחית את כמות ההתקפים. החוקרים ציינו כי אמנם ההשפעה קיימת, אך היא מאוד חלשה.
לדברי החוקרים כיום אין מספיק מידע ונדרשים מחקרים נוספים כדי להעריך את השפעות תוספי המזון ושינויי התזונה על מחלת הטרשת הנפוצה ואת תופעות הלוואי שלהם.
מטופלים מאמינים שזה עובד
החוקרים התייחסו לפער בין תפיסת המטופלים וגם חלק מן הנוירולוגים על השפעתה המיטיבה של חומצות השומן הללו, לבין תוצאות המחקר. לדבריהם, כנראה וקיימת בשטח הטיה, בה מטופלים ונוירולוגים שומעים דיווחים על הצלחות, לדוגמא לאחר השימוש באומגה 3, אך לא שומעים על המקרים הרבים בהם מטופלים נטלו חומצות שומן ולא הרגישו כל שינוי.
סקר שערכו החוקרים מצביע על חשיבות הנושא - נמצא כי בין 50% ל-75% מן האנשים עם טרשת נפוצה שינו את התזונה שלהם או הוסיפו תוספי מזון בכדי להקל על מהלך המחלה. בין השינויים שעלו מן הסקר: תזונה ללא מרכיבים אלרגניים (גלוטן וחלב), תוספות של ויטמינים, נוגדי חמצון, תמציות גינקו בילובה וקואנזים Q10.
החיפוש אחר התזונה הבריאה ביותר מראה על נכונות האנשים עם טרשת נפוצה לקחת אחריות ושליטה על מהלך המחלה. יש לראות כיצד המחקרים המדעיים מכוונים אל התזונה הנכונה ביותר, כדי שמטופלים לא יתפתו לקנות תוספים יקרים שאינם יעילים או שינקטו בתזונה העלולה לפגוע בבריאותם.
מומלץ כי כל שינוי בתפריט, הוספה של ויטמינים או תוספי מזון, ידווחו לנוירולוג המטפל, בכדי שיוכל לעקוב אחר ההשפעות ולהזהיר במידה וקיימות סכנות.