לחץ דם
מנהלי קהילה
תזונה וגורמי סיכון אחרים קשורים להתפתחות עתידית של יתר לחץ דם בנשים
יתר לחץ דם נמצא כגורם סיכון משמעותי לתמותה ותחלואה לבבית בקרב נשים. מידת תרומתם היחסית של תזונה וגורמי סיכון נוספים שהנם ברי שינוי על התפתחות יתר לחץ דם באוכלוסיה זו אינו ידוע.
מחקר זה בוצע בקרב 83,882 נשים בגילאי 27-44, החל בשנת 1991. עם תחילת המחקר, לא סבלו הנשים ממחלת לב, יתר לחץ דם, סוכרת או מחלה ממארת, עובדה שאפשרה לבחון בצורה מבודדת, עד כמה שניתן, את ההשפעה של גורמי הסיכון הסביבתיים על התפתחות יתר לחץ דם בעתיד.
הגורמים ה"טובים" שנבדקו היו :
משקל הגוף (מדד BMI נמוך מ-25),
ביצוע פעילות גופנית לפחות 30 דקות מדי יום,
דיאטה עתירה בפירות וירקות ודלה במלח (דיאטת DASH),
צריכה מתונה של אלכוהול (פחות מ-10 גרם ליום),
שימוש בתכשירים נוגדי כאב פחות מפעם בשבוע
ותוספת של חומצה פולית.
בבדיקת מעקב כעבור 14 שנה נמצא יתר לחץ דם בקרב 12,319 נבדקות. כל אחד מגורמי הסיכון שצוינו מעלה היו כרוכים בעליה בשיעור התפתחות עתידית של יתר לחץ דם. בקרב אלו בהן היו כל ששת הגורמים "טובים", הסיכוי היחסי לפתח יתר לחץ דם עתידי היה 0.22, כלומר סיכון של כחמישית לעומת אוכלוסיה ללא גורמים "מגנים".
הגורם המשמעותי ביותר להתפתחות עתידית של יתר לחץ דם היה עודף משקל.
מחקר זה מעלה שוב על נס את החשיבות של גורמי הסיכון הסביבתיים על התפתחות עתידית של יתר לחץ דם. ממצאיו מחזקים את האמונה הרווחת בקרב הקהילה המדעית שאמנם ישנה תרומה מכרעת למרכיב התורשתי, אך אין ספק שאימוץ אורח חיים בריא מפחית בצורה משמעותית הן את היארעות יתר לחץ דם והן את השלכותיו לטווח הארוך.