השמנה
מנהלי קהילה
מובילי קהילה
תזונה בריאה עשויה לבטל השפעות שליליות של השמנה
השמנה קשורה לסיכון מוגבר למוות מוקדם. מחקר חדש מעלה כי זה לא רק המשקל עצמו – לאיכות התזונה השפעה גדולה על הסיכון
השמנה קשורה לסיכון מוגבר למחלות רבות, לרבות מחלות לב וכלי דם, ולמוות מוקדם בכלל וממחלות לב וכלי דם בפרט. כעת מתפרסם מחקר חדש ולפיו תזונה הדומה במאפייניה לתזונה ים תיכונית איכותית מאזנת את הקשר בין השמנה וסיכון למוות מוקדם ובמידה מסוימת מפחיתה גם תמותה ממחלות לב וכלי דם באופן ספציפי.
המחקר שממצאיו פורסמו בכתב העת PLOS Medicine נערך על ידי חוקרים שוודים מאוניברסיטת אופסלה ושותפים, בקרב 79,003 מבוגרים שוודים. החוקרים חילקו את הנבדקים בהתאם למידת ההשמנה שלהם לפי מדד ה-BMI לבעלי משקל תקין, משקל עודף והשמנה.
בהמשך הצמדות לתזונה ים תיכונית הוערכה בכל נבדק בסולם של 0 עד 8 בהתאם לצריכת פירות וירקות, קטניות, אגוזים, דגנים מלאים או לא מזוקקים, דגים, בשר אדום ומעובד ושמן זית. הנבדקים חולקו לשלוש קטגוריות בהתבסס על הקרבה של התזונה שלהם לתזונה ים תיכונית: 3-0 הצמדות נמוכה, 5-4 הצמדות בינונית או 8-6 הצמדות גבוהה.
בידי החוקרים היה גם מידע נוסף על הנבדקים, לרבות הגיל, הפעילות הגופנית, מצב משפחתי, עישון, מחלות נוספות והמצב הסוציו-אקונומי.
במהלך 21 שנות מעקב, 38% מהמשתתפים מתו. לאחר ניתוח הנתונים - במסגרתו החוקרים נטרלו גורמים שהיו עלולים להתערב ולהשפיע על התוצאות - הם הגיעו למספר ממצאים מעניינים.
ראשית, נמצא כי הסיכון הנמוך ביותר למוות היה דווקא בקבוצה של אנשים בעלי עודף משקל עם תזונה קרובה לתזונה ים תיכונית – סיכון נמוך ב-6% בהשוואה לאנשים בעלי משקל תקין עם תזונה קרובה לתזונה ים תיכונית.
עוד נמצא כי תזונה ים תיכונית בריאה יכולה לבטל את הסיכון המוגבר למוות מוקדם שמתלווה להשמנה. במילים אחרות: באופן כללי אנשים שמנים שאוכלים ממש בריא לא נמצאים בסיכון מוגבר באופן משמעותי למוות מוקדם.
תזונה ים תיכונית בריאה יכולה גם להפחית חלק מהסיכון המוגבר למוות ממחלות לב וכלי דם הקשור להשמנה, אם כי לא לנטרל את ההשפעות השליליות של השמנה לחלוטין. לאנשים עם השמנה שהקפידו על תזונה קרובה לתזונה ים תיכונית עדיין היה במחקר סיכון גבוה ב-29% למוות ממחלות לב וכלי דם בהשוואה לאנשים במשקל תקין ותזונה קרובה לתזונה ים תיכונית.
ממצא חשוב נוסף הוא שמשקל תקין לא מבטל את הסיכון המוגבר למוות הקשור לתזונה שאינה בריאה - כזו שאינה קרובה לתזונה ים תיכונית איכותית. במחקר זה אנשים במשקל תקין עם הצמדות נמוכה לתזונה ים תיכונית היו בסיכון גבוה ב-60% למוות מוקדם בהשוואה לאנשים במשקל תקין שהתזונה שלהם הייתה קרובה לתזונה ים תיכונית.
התזונה הים תיכונית כוללת מגוון ויטמינים ומינרלים וגם נוגדי חמצון רבים (מירקות, פירות עשבי תיבול, שמן זית, תבלינים ויין אדום), חומצת שומן חד בלתי רוויה וחומצת שומן רב בלתי רוויה מסוג אומגה 3 ושפע של סיבים תזונתיים.
רכיבים אלה פועלים יחד למניעת מחלות רבות במגוון מגנונים ובהם הפחתת סטרס חמצוני, הפחתת דלקת, שמירה על ריכוז נמוך של LDL מחומצן ששוקע בעורקים וגורם לחסימתם, סיוע לאיזון הסוכר בדם, שמירה על תפקוד תקין של אנדותל – מה שמאפשר גמישות של העורקים וכן סיוע בשמירה על איזון פלורת המעי.
רוצים להתאים את התזונה שלכם לתזונה הים תיכונית? ריכזנו את כל המידע המעשי - גם תפריטים יומיים - במדריך מפורט על תזונה ים תיכונית
PLoS Med 17(9): e1003331. doi.org/10.1371/journal.pmed.1003331