מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

מנהלי קהילה

פרופ' אהוד גרוסמן
פרופ' אהוד גרוסמן
בוגר בית הספר לרפואה בתל-אביב. לשעבר מנהל מחלקה פנימית ד' והיחידה ליתר לחץ דם במרכז הרפואי ע"ש שיבא. לשעבר מנהל האגף הפנימי במרכז הרפואי ע"ש שיבא, פרופ' מן המנין ומופקד על קתדרה ליתר לחץ דם באוניברסיטת תל אביב. לשעבר דיקאן בית ספר לרפואה באוניברסיטת תל אביב כיום נשיא אוניברסיטת אריאל
פרופ עדי לייבה
פרופ עדי לייבה
מנהל המכון לנפרולוגיה ויתר לחץ דם בבית החולים האוניברסיטאי אסותא אשדוד ומנהל מרפאה מייעצת בפנימית, מחלות כליה ולחץ דם במרפאת מומחים בקרית אונו (מרב מרכזי בריאות, הדובדבן 7 קרית אונו ) מומחה ברפואה פנימית , בנפרולוגיה וביתר לחץ דם, פרופסור מן המניין באוניברסיטת בן גוריון ופרופ. משנה באוניברסיטת הארוורד,ארה"ב. בשנים 2016-2022 שימשתי כנשיא החברה הישראלית ליתר לחץ דם. מומחה בפנימית, הן מתל השומר, והן מבית חולים Mount Auburn בקיימברידג', מסצ'וסטס. סא"ל במיל., יועץ קצין רפואה ראשי למחלות כליה ויתר לחץ דם, ומנהל תחום מחלות כליה ויתר לחץ דם בקופות חולים "מכבי" ו"לאומית". מייסד ויו"ר החוג הנפרולוגי הישראלי פלסטיני בהר"י. בקרו באתר של פרופ' עדי לייבה www.profleiba.com ניתן להתייעץ בווטסאפ דרך האחות אחראית המרפאה , הגב. סיגלית ארי-עם ( RN)- 054-541-9992
כמונילחץ דםחדשותתופעת "החלוק הלבן" והעדר ירידת לחץ דם בשינה

תופעת "החלוק הלבן" והעדר ירידת לחץ דם בשינה

תופעת "החלוק הלבן" מאופיינת בהעדר ירידת לחץ דם בזמן השינה


יל"ד של ה"חלוק הלבן" קשור בהיעדר "צניחת" השינה

מטרת המחקר השוויצרי היתה לבדוק האם יל"ד של "החלוק הלבן" קשור בהיעדר "צניחת" השינה (nondipping). במחקר נכללו 371 אנשים מ – 74 משפחות ממוצא אפריקאי באי סיישל ו-295 אנשים שנבחרו אקראית ממחקר אוכלוסייה בשוויץ.

 

שכיחות של היעדר צניחה בקרב האפריקאים היתה 51% בלחץ הסיסטולי ו – 46% בלחץ הדיאסטולי והשכיחות של יל"ד של "החלוק הלבן" היתה 4%. השכיחות של היעדר צניחה בשוויצרים היתה 33% בסיסטולי ו -37% בדיאסטולי עם שכיחות של 7% של יל"ד של "החלוק הלבן".

 

בעיבוד לפי משתנים רציפים של שתי ההפרעות נמצא שה"צניחה" התקינה הן הסיסטולית והן הדיאסטולית היתה קשורה משמעותית ביחס הפוך עם תסמונת "החלוק הלבן" בשתי האוכלוסיות. בצורה דומה, ההבדל הין מהירות הדופק במרפאה לבין ממוצע מהירות הדופק בעירנות (ע"י ABPM ) היה קשור ביחס הפוך בין מהירות הדופק בעירנות לבין מהירותו בשינה בשתי האוכלוסיות.

Bochud M, Bovet P, Vollenweider P, et al. Association between white-coat effect and blunted dipping of nocturnal blood pressure. Am J Hypertens. 2009;22:1054-61. .

 

הממצאים במחקר מראים שתסמונת "החלוק הלבן" שמאובחנת ע" הפער בין המדידות למרפאה לבין המדידות הביתיות או מדידה בניטור אמבולטורי קשורה בהיעדר "צניחת" הלילה בשתי אוכלוסיות שונות מבחינה גנטית וסביבתית.

 

קשר דומה נמצא בין מהירות הדופק במדידה במרפאה לממוצע העירנות לבין ההבדל במהירות בין העירנות לשינה. היעדר "צניחת" הלילה קשור בפגיעה באברי מטרה ותמותה כללית וקרדיווסקולרית. הסיבה העיקרית לתופעת היעדר הצניחה אינה ידועה ויש שקושרים זאת בפעילות יתר של המערכת הסימפתטית ו/או היכולת להפריש נתרן בעירנות. שכיחות יל"ד של "החלוק הלבן" באוכלוסיה הכללית נעה בין 10-18% ובין 10-38% בקרב חולי יל"ד.

 

הסיכון הקרדיווסקולרי של יל"ד של "החלוק הלבן" נמוך מהסיכון של יל"ד תמידי אם כי קיימות תוצאות מנוגדות ממחקרים שונים לגבי השפעתו על אברי מטרה. מצד שני, במחקרים ארוכי טווח נמצא סיכון מוגבר ליל"ד תמידי, לתנגודת לאינסולין ולעלייה בתמותה הכללית. החוקרים מניחים במחקר הנוכחי ששתי התופעות של יל"ד של "החלוק הלבן" והיעדר "צניחה" קשורות בפעילות יתר סימפתטית. במחקר איטלקי נמצאה נטייה לקשר הפוך בין שתי התופעות אבל הוא לא היה מובהק (Palatini P, et al. Am J Med 1997;103:208).

 

במחקר אחר נמצאה עלייה בשיעור התסמונת המטבולית בקרב אנשים עם יל"ד של "החלוק הלבן" ממצא שקשור בפעילות סימפתטית מוגברת. המחברים אינם דנים בשאלה איך מטפלים בשתי הבעיות ורק מציינים שעל כל חולה עם תסמונת "החלוק הלבן" לעבור ניטור אמבולטורי של לחץ הדם.

 

מתוך אתר החברה הישראלית ליתר לחץ דם

 

www.ish.org.il/oct09p.asp