טרשת נפוצה
מנהלי קהילה
מובילי קהילה
תופעות הלוואי העוריות של תרופות לטרשת נפוצה
בעיות בעור הן תופעות לוואי נפוצות של הטיפולים בזריקות המעכבים את מהלך מחלת הטרשת הנפוצה
הטיפול במחלת הטרשת הנפוצה מתמקד בעיכוב המחלה. התרופות הוותיקות והנפוצות למחלה הן זריקות, אשר לרוב מצליחות לשנות את התנהגות המערכת החיסונית. ישנן 4 תרופות אותן מזריקים: קופקסון - אותה יש להזריק מידי יום מתחת לעור, בטאסרון – הזרקה תת-עורית כל יום שני (יום-כן יום-לא), רביף – הזרקה תת-עורית כל יום שני והאבונקס – הזרקה תוך שרירית אחת לשבוע.
למרות השכיחות הגבוהה של תופעות לוואי עוריות בעקבות אותם טיפולים לטרשת נפוצה, מעט ידוע על השפעתן על איכות החיים. חוקרים הולנדים ביקשו לבחון את תופעות הלוואי העוריות והשפעתן על המטופלים.
המחקר, שממצאיו פורסמו בכתב העת BMC Neurology כלל 229 מטופלים עם טרשת נפוצה המשתמשים בזריקות כדי לעכב את מהלך המחלה, למשך שנתיים לפחות. אזורי ההזרקה צולמו והועברו להערכת רופא עור כדי שיאמוד ויגדיר האם קיימות תופעת לוואי בעקבות ההזרקה ומה חומרתן. במקביל הוערכה איכות חייהם של המטופלים במגוון תחומים.
תוצאות המחקר הראו כי רבים מהנבדקים סבלו מתופעות לוואי עוריות. התופעות השכיחות ביותר היו אדממת (הופעתן של נקודות אדומות, כמו פריחה) בקרב 68% מהנבדקים וליפואטרופיה (איבוד רקמות השומן באזור ההזרקה) בקרב 20% מהנבדקים.
תופעות הלוואי הפחות שכיחות היו: היפרפגמנטציה שלאחר דלקת (כתמים כהים בעור בשל שינוי תבנית הפיגמנט) בקרב 7% מהנבדקים, תגובה הדומה לאקזמה (6%), צלקות שהחלימו (3%), סרפדת (2%), נמק בעור (0.4%), דליות (התרחבות ובליטה של הורידים) (0.4%) ונפיחות תת-עורית (0.4%).
החוקרים מצאו כי שכיחות תופעות הלוואי בהזרקה תת-עורית (75%-82%) היו גבוהות באופן משמעותי מהשכיחות בהזרקה תוך-שרירית (41%).
בבחינת מדד איכות החיים, לא נמצאו הבדלים משמעותיים בין קבוצת הסובלים מתופעות לוואי עוריות למטופלים שאינם סובלים מהן. למרות הממצאים, הנחת החוקרים היא כי לתופעות הלוואי השפעה משמעותית על איכות החיים וההיענות לטיפולים. הם מסבירים כי מכיוון שגויסו למחקר רק אנשים שמזריקים את הטיפול לטרשת נפוצה כבר שנתיים, כנראה שאין ההזרקות ותופעות הלוואי פוגמות באופן משמעותי באיכות החיים ואילו המטופלים שאיכות חייהם נפגעה בעקבות הזריקות כנראה כבר עזבו את הטיפול (כלומר לא התמידו בו לאורך שנתיים) ולכן לא עמדו בקריטריונים להשתתפות במחקר.
המומחים מציינים שמחקר אחר מצא כי 9% מהמטופלים שמתחילים בטיפול לטרשת נפוצה בהזרקה, ינטשו אותו בגלל תופעות הלוואי העוריות. לדבריהם, למרות שכיחותן הגבוהה, אין בקרב הנוירולוגים התייחסות מספקת לתופעות הלוואי העוריות, ויש לשלב נושא זה כחלק מהבדיקה הנוירולוגית.