השמנה
מנהלי קהילה
מובילי קהילה
תוספי תזונה להרזיה אינם יעילים
מחקרים חדשים: אין עדויות לכך שתוספי תזונה פופולאריים להרזיה מסייעים לירידה במשקל
רוצים לרזות? כדאי שתדעו שאין קיצורי דרך. שני מחקרים חדשים שהוצגו לאחרונה בכנס הבינלאומי להשמנת יתר בסטוקהולם מצאו כי מבחר גדול של תוספי תזונה פופולאריים המיועדים להרזיה ונמכרים בבתי מרקחת וחנויות למזון בריאות, אינם אפקטיביים יותר מתוספי תזונה מדומים.
בשוק כיום קיימים המון תוספי תזונה שמתיימרים לסייע להרזיה באמצעות מנגנוני פעולה שונים. קיימים מגנטים להרזיה, מכשירים כביכול ממיסי שומן, חומרים מפחיתי תאבון, חומרים שכביכול מגבירים מטבוליזם, חוסמי פחמימות ומוצרים רבים אחרים.
מדובר בשוק ענק, אבל בניגוד לתרופות, אין צורך בהוכחת האפקטיביות של המוצר בשביל למכור אותו ורק מעט מהמוצרים עברו ניסויים קליניים. החוקרים ביקשו לבדוק האם התוספים האלה בכלל אפקטיביים.
את המחקר הראשון ביצעו חוקרים גרמנים מאוניברסיטת Göttingen. הם בחנו תשעה תוספים פופולאריים בהשוואה לגלולות פלצבו, במחקר קליני מבוקר. בין החומרים שנכללו היו L-Carnitine, אבקת כרוב, תמצית שעועית ותמציות נוספות מצמחים, גלולות סיבים ועוד, כולם נקנו בבתי מרקחת גרמניים. החוקרים שינו את שמות המוצרים ואת האריזות כדי שיהיו ניטרליות.
החוקרים נתנו ל- 189 צרכנים בני גיל העמידה עם עודף משקל או השמנת יתר, אריזות של גלולות דמה או את אחד מתשעת התוספים, כל שבוע, במשך שמונה שבועות, במינונים ובדרכים שהיצרן המליץ עליהם.
בשבעה מהמוצרים הירידה הממוצעת במשקל הייתה בין קילוגרם אחד לשניים, והירידה הממוצעת בקבוצה שקיבלה את גלולות הדמה עמדה על 1.2 קילוגרם. לא נמצא הבדל סטטיסטי משמעותי מבחינת הירידה במשקל באף אחד מהמוצרים כשהשוו אותם למוצרי דמה.
במחקר השני, חוקרים מאוניברסיטאות Exeter ו- Plymouth בבריטניה, ערכו סקירת מחקרים שכוללת בתוכה את כל סקירות המחקרים שהיו קיימות עד היום בנושא מחקרים קליניים שנערכו על תוספי תזונה להרזיה. האנליזה מסכמת את מצב העדויות ממחקרים על תשעה תוספי הרזיה פופולאריים בין היתר בתוכם תפוז מריר, סידן, מסטיק גואר ותה ירוק. החוקרים לא מצאו עדויות לכך שאפילו אחד מהמוצרים הוא טיפול הולם לירידה במשקל ולחלק מהמוצרים היו גם תופעות לוואי.
תרגום ועריכה: אלה הר-נוי
עוד כתבות בריאות באתר מוטק'ה