כליות ודיאליזה
מנהלי קהילה
מובילי קהילה
תוכנית חדשה להגדלת תרומות האיברים
"הארץ": תוכנית חדשה להגדלת תרומות באמצעות יצירת שרשראות תורמים ושימוש באיברי הרוגים בתאונות
בחברה הישראלית להשתלות יוזמים תוכנית נרחבת להגדלת מספר ההשתלות בישראל, כך פרסם בסוף השבוע כתב הבריאות של עיתון "הארץ", דן אבן.
לתוכנית שותף פרופ' פרנסיס דלמוניקו מאוניברסיטת הרווארד, האחראי מטעם ארגון הבריאות העולמי למניעת סחר באיברים, ונשיא החברה הבינלאומית להשתלות המאגדת מאה מדינות.
במסגרת היוזמה הוחלט על אימוץ מודל "שרשראות תורמים חיים" למצבים שקרוב משפחה של חולה מבקש לתרום כליה, אבל כפי שקורה ב-50% מהמקרים, נמצא לא מתאים. בשנים האחרונות נעשו בישראל השתלות צולבות, שבהן קרוב משפחה תורם כליה לחולה שאינו מהמשפחה, וקרוב משפחה של מקבל הכליה תורם לחולה הראשון.
בהולנד מופעל מודל המאפשר, אחת לשלושה חודשים, ליצור שרשראות שלמות של תורמים למקרים כאלה, המאפשרת לאתר כליות ל-42% מהחולים שקרוב משפחתם לא נמצא מתאים. בסיוע דלמוניקו, מתכננת החברה הישראלית להשתלות לאמץ את המודל.
בה בעת נבחנת תוכנית נוספת - להנצלת איברי הרוגי תאונות דרכים להשתלות, בייחוד של כליות וכבד. בתחילת השבוע התקיים בארץ כנס ארגוני המשתילים בישראל ובחבל קטלוניה בספרד. אף שישראל וקטלוניה שוות במספר תושביהן, שיעור התורמים המתים בישראל (10 למיליון תושבים) נמוך בהרבה מזה שבקטלוניה (40 למיליון).
"בקטלוניה, כשקובעים מוות בתאונה, לא שולחים את ההרוג לפתולוגיה או לחדר הלוויות, אלא מחברים אותו בשטח למכשירים התומכים בפעילות איבריו ומעבירים אותו לבית חולים", אומר דלמוניקו. "אז פונים לקבלת הסכמת המשפחה לתרומת איברים".
עוד הוצעה הנצלת איברים מישראלים המבקשים שלא להאריך את חייהם, במסגרת חוק החולה הנוטה למות, שיישומו החל בבתי החולים בארץ. החוק מאפשר לחולה לבקש בצוואה מקדימה שלא להאריך את חייו.
הפעילות המתוכננת בישראל מכוונת לקצר תורי ההמתנה לאיברים.