מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

טרשת נפוצה

מנהלי קהילה

ערן ברקוביץ
ערן ברקוביץ
פסיכולוג רפואי מומחה.
פרופ'-איתן-אוריאל
פרופ'-איתן-אוריאל
מומחה בנוירולוגיה, בעל תואר שני במחלות כלי דם של המוח. מנהל המחלקה הנוירולוגית מרכז רפואי בלינסון. מזכיר האיגוד הנוירולוגי בישראל.
ד
ד"ר יובל כרמון
רופא בכיר במחלקה הנוירולוגית ביה"ח מאיר.מנהל מרפאת טרשת נפוצה.
ד
ד"ר אסתר גנלין
רופאה בכירה במכון הנוירולוגי בביה"ח שניידר ומנהלת המרפאה הנוירואימונולוגית בו. בוגרת רפואה בטכניון בהצטיינות. בעלת תואר שני באימונולוגיה בהצטיינות יתרה (אוניברסיטת תל אביב) ותואר דוקטור בביוכימיה (הטכניון). משלבת מחקר קליני ובסיסי בתחום טרשת נפוצה בילדים. חברה בקבוצת המחקר הבין לאומית לטרשת נפוצה בילדים- International Pediatric Multiple Sclerosis Study Group (IPMSSG)

מובילי קהילה

פזית
פזית
הייתי בריאה ורופאת שיניים. כיום , חולה בטרשת נפוצה ואומנית קרמיקה, מציירת ומטפלת באמצעות אומנות. קודם כל אמא לשני ילדים נפלאים וחברה עם כמה אנשים חמים וחכמים. יש מתנה ביכולת ליצור ... זה מאפשר נתינה הלאה וידיעה שגם מי שלא מכיר אותי אישית יוכל לקבל משהו ממני שישמח ויגרום לו הנאה. זו הסיבה שאני כותבת פה. לעזור ולהשיא עצה וגם לקבל ידע ממי ששותפים לדרך הטרשים של טרשת נפוצה בדרך זו או אחרת. 
לביא שיפמן - MS ישראל
לביא שיפמן - MS ישראל
לביא שיפמן הוא ממיסדי חברת MS ישראל בע"מ (חל"צ) ומכהן בה, בהתנדבות, כדירקטור. חברת MS ישראל יוזמת ומנהלת מגוון רחב של פעילויות לחולים בטרשת נפוצה, תוך שהיא מעלה את המודעות הציבורית למחלה, להשלכותיה ותופעות הלוואי שלה. בהשכלתו, הוא מוסמך של הטכניון בחיפה בהנדסת מחשבים, עם התמקדות בתחום רשתות תקשורת ונתונים וכמו כן בוגר, בהצטיינות, של התוכנית לניהול עסקי בכיר של האוניברסיטה העברית בירושלים. בשנת 1990, לאחר שירות קבע בממר"מ, לביא היה ממקימי הסניף הישראלי של חברת מיקרוסופט בישראל (עובד מס. 2) והמנהל הטכני הראשון שלה. בהמשך כיהן גם כסמנכ"ל השיווק והמכירות של מיקרוסופט ישראל ללקוחות גדולים במשק הישראלי. בנוסף לפעילות ההתנדבותית ב-MS ישראל לביא מכהן מזה כ-4 שנים כחבר ועד בעמותת איגוד האינטרנט הישראלי. כמו כן, לביא הוא המקים, הבעלים והעורך הראשי של האתר www.netcheif.com - המספק ידע נרחב ביותר על תחום האינטרנט והתקשורת, תוך התמקדות בסביבה הביתית. לביא נשוי לאורלי שאובחנה כחולת טרשת נפוצה לפני כ-20 שנה, הוא מתגורר בבת-ים ואב לבן ולבת.
עירית לוזון - הבית לחולי טרשת נפוצה
עירית לוזון - הבית לחולי טרשת נפוצה
קהילת הבית לחולי טרשת נפוצה ו-CARE GIVERS הגדולה בישראל של אלפי חולים ובני משפחות, בני זוג וחברים מהמעגלים הקרובים. קהילה תומכת, המפגישה בין חולים וותיקים לחדשים, ומעניקה "במה" להעברת הסיפור האישי, באמצעות ראיונות טלוויזיה, רדיו, ותקשורת כתובה. קהילה שבה אנו מפעילים מערך של תכנים רלוונטיים המתחלפים מידי חודש, סדנאות והרצאות בלייב של אנשי מקצוע ברי סמכא ושל חולים המעניקים מהידע ומסיפורי החיים שלהם ונותנים השראה, מתוך רצון להשפיע, לחולל שינויים, לתמוך ולהנגיש מידע חיוני ומשמעותי לחולים ולסובבים אותם. המלצה נכונה, של חולה וותיק או של איש מקצוע, כאן ועכשיו, יכולה לשנות מהלך חיים של חולים אחרים! הצטרפו אלינו לקהילה חזקה ומשפיעה – הבית לחולי טרשת נפוצה - בפייסבוק
כמוניטרשת נפוצהחדשותתוכנה לגילוי מוקדם של טרשת נפוצה

תוכנה לגילוי מוקדם של טרשת נפוצה

תוכנה חדשה תצליח לזהות פגיעות במוח שלא ניתן היה לזהות עד כה. התוכנה היא פרי שיתוף פעולה של חוקרים רבים, אשר תשתמש בשיטות חישוביות החורגות מן המתמטיקה הרגילה ותאפשר זיהוי שינויים שאין ביכולתה של העין לראות


חוקרים מפתחים תוכנה חדשה, לשימוש קליני, אשר תאפשר לזהות טרשת נפוצה, עוד לפני שניתן לזהות את הנזקים במוח שהמחלה הנוירודגנרטיבית מביאה. בכדי להשיג מטרה זו, חוקרים מתחומי ידע שונים משתפים פעולה בניהם ומחשבים את המימד הפרקטלי בממצאי ה- MRI. טכניקה זו מיועדת לשימוש גם במחלות נוירודגנרטיביות נוספות, והכוונה שטכניקה זו תשמש לזיהוי ואבחון מוקדם של מחלות מסוג זה.


הטרשת הנפוצה היא מחלה דגנרטיבית (ניוונית) של מערכת העצבים המרכזית, אשר כיום אין לה מרפא ואין מידע מדוייק לגבי הסיבות למחלה. כאשר הסימפטומים הראשונים מופיעים, מפנה הנוירולוג לביצוע בדיקת MRI בכדי לראות האם ניתן לראות במוח את הנזקים האופיינים למחלה. בשלבים הראשונים של המחלה, ייתכן שעדיין לא נגרם נזק למוח או שהנזק שנגרם אינו נראה בשל מגבלות הרזולוציה של ה- MRI (כמה מאפשר ה- MRI לזהות נגעים קטנים מאוד). במקרים כאלו המוח של אדם חולה יכול להיות מוגדר בטעות כ"נורמאלי על-פי בדיקת ה- MRI", מכיוון שהממצאים מן הסריקה דומים לאלו של אדם בריא. כיום החוקרים מצליחים לנתח באמצעות חישוב המימד הפרקטלי של אדם חולה, שהנתונים שלו, שונים מאלו של אדם עם מוח בריא.


בניגוד לחישובי המתמטיקה הרגילה (שבא לנקודה יש מימד השווה ל- 0, לקו יש מימד השווה ל-1, למשטח יש מימד השווה ל- 2, ולנפח יש מימד השווה ל- 3), המימד הפרקטלי הוא משתנה המאפשר להעריך מימדים הנעים בין 1 ל-2 (D-2 מימד פרקטלי) ובין 2 ל-3 (D-3 מימד פרקטלי). המימד הפרקטלי הוא המימד של עקומות דיגיטליות בלתי רגילות, ומספר שנים כבר משתמשים בו בכדי לחקור מבנים ביולוגים, אך שימוש בו לחקר המוח היה נדיר. לראשונה, קבוצת חוקרים זו הכוללת ביולוגים, מהנדסי תוכנה, מתמטיקאים, נוירולוגים, נוירוכירוגיים, פסיכולוגים וסטטיסטיקאים מבצעים יחדיו חישוב של MRI D3 (תלת מימדי) של המוח בכדי לפתור בעיה קלינית.


מה שהעין לא רואה


הצוות מפתח תוכנה שתאפשר לחשב מימד פרקטלי תלת מימדי של המוח. "זהו כלי שישמש לבחון האם אדם סובל מסימפטומים מוקדמים של טרשת נפוצה, כאשר המוח שלו נראה נורמאלי. זה יכול להיות כלי אבחוני חשוב מאוד לזיהוי מחלות ניווניות של המוח", הסביר אסטבן, אחד מהחוקרים הראשיים.


באמצעות המבחנים והבדיקות שנעשו עד היום ניתן לחשב את הנפח, הגודל או הפיתולים במוח, אבל היה קשה לחשב את המורכבות שלו, אשר לעיתים ניתן לחשבה רק באמצעות מימד פרקטלי. "כאשר מימד פרקטלי מוערך במוח, אנחנו יכולים לזהות שינויים במבנה המוח שלא היו יכולים להיות מאובחנים בשום שיטה אחרת שקיימת כיום. באמצעות שימוש בטכניקה זו, נוכל לזהות שינויים שאין בכוחה של העין לראות", הוסיף פרופ' אסטבן.


עד כה המחקר בוצע בקרב אנשים עם טרשת נפוצה, אבל המטרה היא להשתמש בטכניקה זו בקרב כל המחלות הניווניות.

 

מתוך ה- Medical News Today

 

תרגום ועריכה: ערן ברקוביץ.