מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

הפרעות אכילה

מנהלי קהילה

ד
ד"ר איתן גור
מנהל המרכז להפרעות אכילה ומשקל במרכז הרפואי ע"ש חיים שיבא, תל השומר.
דנה צינמן ליטרט
דנה צינמן ליטרט
פסיכולוגית קלינית. למדתי באוניברסיטת תל אביב, אני מטפלת בילדים, נוער ומבוגרים. אני עובדת כבר הרבה שנים במערך להפרעות אכילה לילדים ונוער בתל השומר, תחילה כמדריכה במחלקה להפרעות אכילה, בהמשך פסיכולוגית באשפוז יום, עשיתי את ההתמחות האשפוזית במחלקה וגם את התזה כתבתי בנושא הפרעות אכילה והפחד מהחיים. בשבע השנים האחרונות אני פסיכולוגית במרפאה להפרעות אכילה (הייתי שותפה בהקמתה). בנוסף, יש לי קליניקה פרטית ברמת השרון שם אני מטפלת גם בבוגרות המתמודדות עם הפרעות אכילה.
מורן וילנר סקאל
מורן וילנר סקאל
שלום, אני מורן, פסיכולוגית לאחר התמחות קלינית. בשנים האחרונות עבדתי במרפאה וגם במחלקה להפרעות אכילה לנוער בתל השומר. בעבודתי פגשתי מקרוב את המצוקה, הקושי והמורכבות שפוגשות המתמודדות ופוגשים המתמודדים עם הפרעות אכילה, ונושא זה קרוב מאוד לליבי. כיום יש לי גם קליניקה פרטית בצפון תל אביב : https://www.moranws.com/ אני מאמינה שחלק חשוב מתהליך ההחלמה הוא היכולת לא לחוש לבד, בייחוד במצבים וברגעים בהם נדמה שאף אחד אחר לא מבין מה עובר עלייך, והתחושה יכולה להיות מאוד בודדה. לתחושתי, כל אחת וכל אחד ראויים לחיות חיים מלאים ועשירים, ואני מאחלת לך להצליח להגיע לכך!
אפרת וייס שורץ
אפרת וייס שורץ
נעים מאד, אני אפרת, דיאטנית קלינית, בעלת 12 שנות ניסיון בטיפול בהפרעות אכילה במבוגרים ובמתבגרים. בוגרת תואר ראשון בתזונה מטעם האוניברסיטה העברית ובעלת תואר שני במדעי הרפואה מטעם אוניברסיטת תל אביב. דיאטנית קלינית בצוות הטיפולי של המרכז להפרעות אכילה במבוגרים במרכז הרפואי שיבא תל השומר, חברה בצוות הטיפולי במסגרת הדיור המוגן של הבית השיקומי לנשים מחלימות מהפרעות אכילה בהוד השרון, ומטפלת במבוגרים ובמתבגרים המתמודדים עם הפרעות אכילה בקליניקה פרטית בהרצליה.
כמוניהפרעות אכילהחדשותתובנות על הגורמים לאנורקסיה

תובנות על הגורמים לאנורקסיה

תובנות חדשות ממחקרים אשר עושים שימוש בטכנולוגיית הדמייה מוחית, עשויות לתרום להבנת הסימפטומים של אנורקסיה נרבוזה, ולשיפור הטיפול בהפרעה


(צילום: Shutterstock)
(צילום: Shutterstock)

טכנולוגיית הדמייה חדשה מספקת תובנות לגבי חריגות של הפעילות המוחית של מטופלים אשר סובלים מאנורקסיה נרבוזה. תובנות אלה עשויות לתרום להבנת הסימפטומים בקרב הסובלים מהפרעות אכילה. במחקר קודם שנערך תוארה הפרעה בתפקוד מעגל מוחי מסויים אשר עשויה להסביר מדוע אנשים מפתחים אנורקסיה, ולהסביר התנהגויות כגון הרדיפה חסרת הרחמים אחרי רזון וירידה במשקל.


הבנה טובה יותר של הנוירוביולוגיה אשר עומדת בבסיס ההפרעה – כיצד ההתנהגות מקודדת במוח ותורמת לאנורקסיה – עשויה להוביל לפיתוח של טיפול יעיל יותר בהפרעה.


ברגע שאדם כבר סובל מההפרעה, ההרעבה ותת התזונה גורמים להשפעה משמעותית על המוח ועל איברים אחרים בגוף. שינויים כאלה כוללים בין היתר הפרה של שיווי המשקל הנוירו-כימי, אשר בתורה גורמת להקצנה של תכונות מסויימות אשר גורמות להאצה של התפתחות ההפרעה.


מחקרים של הדמייה מוחית גם מראים שלאנשים אשר סובלים מאנורקסיה יש שינויים בחלקים במוח אשר אחראיים על תחושות גופניות, כגון היכולת לחוש הנאה פיזית כתוצאה ממזון מהנה. כך למשל, איזור מוחי מסויים אשר נקרא Anterior Insula הוא חיוני ליכולת התבוננות עצמית ומודעות פנימית לסיגנלים גופניים. בנוסף לחוסר היכולת להגיב באופן מותאם לסימן של הגוף לרעב, סימפטומים של אנורקסיה – כגון עיוות בדימוי הגוף – עשויים להיות מקושרים לחוסר היכולת למודעות פנימית שכזו.

 

Nat Rev Neurosci. 2009, 10(8), 573-584

אושר
17/09/09 13:35

אני יכולה לאמר שלמרות שאני במשקל תקין... אין לי תיאבון רגיל...אני לא נהנית מהאוכל אלא מגיבה רק לצרכים של הרעב והצורך הפיזי....ייתכן שאני לא מודעת וזה מגיע לעיתים מצורך נפשי...אך אני יכולה להעיד על עצמי שהתיאבון שהיה לי בתור ילדה ובתור נערה מתבגרת איננו. אושר:-)