סוכרת סוג-2
מנהלי קהילה
תה שחור מדי יום מסייע למנוע סוכרת
חוקרים מצאו כי שתייה יומיומית של תה שחור מסייעת להורדת רמות הסוכר בדם והורדת הסיכון לסוכרת. מה הסיבה לתופעה?
תה שחור הוא תה נפוץ, אשר עליו הירוקים עוברים תהליכי חמצון וייבוש ממושכים יותר בהשוואה לתה הירוק, כך שהוא מכיל קפאין בכמות גבוהה יותר וכן נוגדי חמצון ייחודיים. עתה מדווחים חוקרים מאוסטרליה וסין כי שתייה יומיומית של תה שחור עשויה להועיל לרמות הסוכר בדם ולמנוע התפתחות סוכרת.
במסגרת המחקר שנערך על ידי חוקרים מאוניברסיטת אדלייד האוסטרלית, לצד חוקרים מהאוניברסיטה הדרומית של סין, נבדקו 1,923 בוגרים בגילי 20 עד 80 (מתוכם 562 גברים ו-1,361 נשים) המתגוררים בשמונה אזורים בסין, בהם 436 שאובחנו עם סוכרת סוג 2 ו-352 שאובחנו עם טרום סוכרת, לצד 1,135 אנשים עם רמות סוכר תקינות בדם. הנבדקים נשאלו להרגלי שתיית התה שלהם ליום, לרבות סוג התה – שחור, תה ירוק או תה צמחים מסוג כלשהו. 1,000 היו שתייני תה קבועים, לצד 923 שאינם רגילים לשתות תה.
במקביל החוקרים בחנו את רמות הסוכר בשתן בבדיקות שתן יומיות בשעות הבוקר, לצד בדיקות דם. החוקרים בחנו גם היסטוריה משפחתית של סוכרת, שימוש בתרופות לסוכרת וכן בוצע מבחן העמסת סוכר לכלל הנבדקים כדי לזהות מצבים של סוכרת סמויה.
יותר תה – פחות סוכר בדם
באופן כללי, ככל שהנבדקים נהגו יותר לשתות תה – כך הסיכון לסוכרת ירד. בהשוואה לאלו שאינם שותים תה, שתית תה "מדי פעם" לוותה בירידה של 21% בסיכון לטרום סוכרת; שתיית תה בתדירות גבוהה הורידה ב-27% את הסיכון לטרום סוכרת וב-17% את הסיכון לסוכרת סוג 2; ואילו שתיית תה מדי יום הובילה לירידה של 39% בסיכון לטרום סוכרת וירידה של 36% בסיכון לסוכרת סוג 2.
ההשפעה של תה שחור הייתה חזקה במיוחד. ניתוח סטטיסטי מצא כי שתיינים קבועים של תה שחור, בהשוואה לאלו שאינם נוהגים כלל לשתות תה, נמצאים בסיכון נמוך ב-53% למצב של טרום סוכרת, וכן בסיכון נמוך ב-47% לסוכרת סוג 2, וזאת לאחר נטרול למשתנים מתערבים שעשויים אף הם להשפיע על הסיכון לסוכרת, ובהם גיל, מין, מוצא אתני, מדד ההשמנה BMI, רמות לחץ הדם, רמות הסוכר בדם בצום, רמות הכולסטרול בדם, צריכת אלכוהול, עישון סיגריות, הרגלי פעילות גופנית והיסטוריה משפחתית של סוכרת. לא נצפתה השפעה דומה בשתייה קבועה של תה ירוק או תה צמחים.
בהמשך בחנו החוקרים את הפרשת הסוכר בשתן בקרב שתייני התה. ככלל, לאנשים עם סוכרת יש יכולת ספיגה גבוהה יותר של סוכר בכליות, וכך למעשה הוא מופרש בכמות נמוכה יותר מהגוף דרך השתן. החוקרים מצאו כי שתיית תה מכל סוג בקביעות מובילה לעלייה ברמות הסוכר שמופרשות בשתן (עלייה ממוצעת של 0.11 נקודות בערכי מילימול למילימול דם), לצד ירידה בערכים המודדים תנגודת לאינסולין, וכן ירידה של 15% בסיכון לטרום סוכרת וירידה של 28% בסיכון לאבחון בסוכרת סוג 2, בהשוואה למי שאינם מורגלים בשתיית תה. שוב, ההשפעות הללו היו משמעותיות במיוחד בשתייה של תה שחור, שלוותה בעלייה גבוהה במיוחד בערכי הסוכר המופרש בשתן (עלייה ממוצעת של 0.16 נקודות), לצד ירידה משמעותית יותר בתנגודת לאינסולין.
המחקר נתמך על ידי הקרן הלאומית למדע וטבע של סין (NSFC), וממצאיו מדווחים באוקטובר 2023 בכנס השנתי של האיגוד האירופי לחקר הסוכרת (EASD) שנערך בהמבורג שבגרמניה.
פועל כמו תרופה
בראיון לתקשורת עם פרסום הממצאים צוטט אחד החוקרים, ד"ר טונגזי וו (Wu) מאוניברסיטת אדלייד, שהדגיש כי "ההשפעות המשמעותיות על הבריאות של תה, לרבות הורדת הסיכון למחלות לב וכלי דם וסוכרת סוג 2, כבר דווחו בעבר, אך המנגנונים שמובילים להשפעה המיטיבה של התה לא היו ברורים". לדבריו, "ממצאי העבודה שלנו רומזים על השפעה מגנה של שתיית תה על רמות הסוכר בדם דרך הפרשה מוגברת של סוכר דרך השתן, באופן שמשפר את מצב התנגודת לאינסולין ואת איזון הסוכר בדם. ההשפעות הללו היו המשמעותיות ביותר בקרב מי ששותים באופן יומיומי תה שחור".
ההשפעה שנצפתה בהורדת רמות הסוכר בדם עשויה לנבוע מההרכב הייחודי של נוגדי החמצון שמצויים בתה השחור, כתוצאה מאופן הכנתו הכולל תהליך ממושך של חמצון עלי התה הירוקים (תהליך "תסיסה") וייבוש. בין החומרים הפעילים בתה השחור נכללים תרכובות מסוג אלקלואידים, חומצות אמינו מסוימות, נוגדי חמצון פוליפנוליים ותרכובות מסוג רב סוכר (פוליסכרידים). אלו מקנים לתה השחור תכונות נוגדות חמצון ומדכאות דלקתיות, ומשפרות את רגישות הגוף להורמון האינסולין ואת תפקוד תאי בטא מייצרי אינסולין בלבלב, וכן משפיעות על הרכב החיידקים שמאכלסים את המעי - המיקרוביום. כתוצאה מכל אלה, הפרשת הסוכר העודף מהגוף משתפרת.
בהשפעתו על הגברת הפרשת הסוכר בשתן, התה הירוק מדגים למעשה השפעה דומה לזו של תרופות מקבוצת 'מעכבי SGLT2', שפועלות תוך עיכוב ספיגת הסוכר בכליות והגברת הפרשתו בשתן. תרופות אלו מהוות דור חדש של טיפולים תרופתיים מבטיחים לסוכרת סוג 2, שהוכחו גם כיעילות להורדה במשקל, מניעת מחלות לב וכלי דם והגנה על תפקוד הכליות.
חוקר נוסף במחקר, פרופ' זילין סאן מהאוניברסיטה הדרומית בסין, הוסיף כי "כשמסתכלים על כל הסמנים שקשורים לשתייה קבועה של תה שחור, פעילות שכזו עשויה להיות צעד פשוט שיכול בקלות לשפר את התזונה והבריאות הכללית".
החוקרים מציינים כי לצד הממצאים המעודדים, המחקר תצפיתי, כלומר שהוא מזהה קשרים בין תופעות, אך לא יכול בהכרח להצביע על סיבתיות. בימים אלה מבצעים החוקרים עבודה נוספת במתכונת של מחקר מבוקר כפול סמיות, כדי לבחון באופן מעמיק יותר את ההשפעות של תה שחור על רמות הסוכר בדם של אנשים עם סוכרת סוג 2, לתיקוף הממצאים.
ממצאי המחקר מחזקים עבודות נוספות שמייחסות שבחים לתה. במחקרים נמצא בין השאר כי תה מועיל נגד השמנה, ותה משפר את לחץ הדם. מטה אנליזה מסין, שפורסמה בנובמבר 2022 בכתב העת Frontiers in Nutrition, מצאה כי בהשוואה למי שאינם שתייני תה, שתיית תה שחור מורידה ב-15% את הסיכון למחלת לב כלילית, ואילו שתיית תה ירוק מורידה ב-7% סיכון זה, כאשר שתייה של מעבר לארבע כוסות תה ליום כבר משנה את המגמה ועלולה לפגוע בלב.
שתיית תה צריכה להיעשות במסורה, שכן שתייה מוגזמת עלולה להזיק. למרות שככלל מחקרים מצאו כי שתיית תה מועילה לתפקוד הכליות, באפריל 2015 דווח על אדם שאושפז עם אי ספיקת כליות לאחר שתיית תה מופרזת של 16 כוסות תה קר, וזאת ככל הנראה כתוצאה מחשיפה גבוהה ל'אוקסלט'. ככלל, מחקרים מצאו כי שתיית עד ארבע כוסות תה ליום אינה משפיעה לרעה על הסיכון לאבנים בכליות.