הפרעות אכילה
מנהלי קהילה
תדמית הגוף של הילדים- בידי ההורים
מחקר: כשההורים שומרים על תדמית גוף בריאה, מתבגרים הסובלים מעודף משקל נוטים ללמוד מהדוגמא
מודאגים מהתדמית שיש לילדכם על גופו? כדאי שתסתכלו על עצמכם. על פי מחקר חדש קיים קשר חזק בין שביעות הרצון של ההורים מגופם ושביעות הרצון של ילדיהם מהגוף שלהם.
על פי החוקרים מאוניברסיטת קליפורניה, מסר מההורים לגבי משקל ותדמית הגוף יכול לעבור לילדיהם באופן ישיר או בלתי ישיר. לכן, חשוב במיוחד לשים לב למסר שמועבר, גם כשזה נעשה שלא במכוון.
המחקר שפורסם בכתב העת Journal of Adolescent Health מבוסס על ניתוח שאלונים שמילאו 103 בני נוער הסובלים מעודף משקל (מרביתם בנות בגילאי 12 עד 20) והוריהם (בעיקר אמהות).
בשאלון דיווחו ההורים על ההתנהגויות לשליטה על המשקל שלהם. התנהגויות לא בריאות כללו צום, דילוג על ארוחות, הקאות ונטילת משלשלים או תרופות הרזיה. התנהגויות בריאות כללו הפחתה בצריכת הקלוריות, הגברת הפעילות הגופנית, אכילת יותר פירות וירקות והימנעות ממזון עשיר בשומן. ההורים נשאלו גם על התפקוד הפסיכו-חברתי שלהם שמרכיביו הם דיכאון, ביטחון עצמי, שביעות רצון מהגוף, והדגש על רזון. עוד נשאלו ההורים על תפקוד המשפחה והדינאמיקה המשפחתית- כמה טוב כולם מסתדרים אחד עם השני וכמה הם מסתגלים לשינויים. בני הנוער נשאלו על התנהגויות אכילה ושליטה על המשקל, שביעות הרצון מהגוף וחשיבות הרזון בעיניהם.
כשנותחו השאלונים, התגלה כי שביעות רצון נמוכה יותר מהגוף ויותר התנהגויות לא בריאות לשליטה על משקל בקרב בני הנוער, היו קשורים עם התנהגויות לשליטה על המשקל של ההורים. רמת שביעות רצון נמוכה מהגוף אצל המתבגרים נמצאה קשורה גם לשביעות רצון נמוכה מהגוף וביטחון עצמי נמוך בקרב ההורים. ביטחון עצמי נמוך בקרב ההורים, נקשר גם עם חשיבות גבוהה יותר לרזון בקרב ילדיהם. בנוסף, נמצא כי מידת הגיבוש וההסתגלות לשינויים במשפחה הפחיתה את האפיזודות של אכילת יתר בקרב הילדים. גם מרכיבים פסיכו-חברתיים של ההורים כגון דיכאון, השפיעו על ילדיהם ועל מידת ההתנהגויות הלא-בריאות שלהם.
נראה כי האקלים החברתי-רגשי בבית משנה מאוד ועלול להשפיע על משקל הילד, שביעות הרצון שלו מגופו, והסיכון שלו לפתח התנהגויות אכילה לא בריאות.
מיכל אפק
ועוד בנושא:
www.camoni.co.il/index.php