מחלות לב
מנהלי קהילה
מובילי קהילה
תאי גזע מרפאים צלקות בלב
מחקר קטן הראה כי תאי גזע שנלקחו מליבם של מטופלים ריפאו צלקות שנוצרו בלב בעקבות התקף לב
נזק שנגרם מהתקף לב טופל באמצעות שימוש בתאי גזע שנלקחו מליבם של המטופלים. מחקר חדש שפורסם בכתב העת Lancet מצא כי צלקות בלב הופחתו בחצי בעזרת הטיפול, שהביא במקביל גם להתחדשות רקמת שריר בריאה בלב.
התקף לב מתרחש בעקבות חסימה שנוצרת בעורק המוביל לשריר הלב, שגורמת לכך שדם וחמצן לא מגיעים ללב. התאים בשריר הלב מאוד רגישים לחוסר חמצן וחלקם מתחילים למות. המוות של התאים גורם לתגובה חזקה שמושכת תאים של מערכת החיסון, שמתחילים לאכול את התאים המתים. הבעיה היא שהתגובה שנוצרת היא יותר מידי חזקה. תאי מערכת החיסון לא מצליחים לבקר את עצמם והם מתחילים לאכול גם את התאים החיים באזור. כך נוצר מצב של צלקת שהולכת וגדלה, וככל שהיא גדלה, פחות חלקים של שריר הלב מתכווצים ויכולת הלב לפמפם דם בגוף מופחתת.
לאחר התקף לב ניתן לבצע כמה טיפולים, כגון צנתור שמאפשר לשמור את כלי הדם בו נוצרה החסימה פתוח ומתן תרופות המשפיעות על קצב התכווצות הלב. אבל ברגע שנוצרת הצלקת, המצב בלתי הפיך, ואין כיום דרך לטפל בה. הטיפול בתאי גזע - תאים היכולים להפוך לתא ספציפי מכל סוג בגוף - מיועד לטפל בבעיה זו.
קבוצה נוספת של רופאים דיווחה לאחרונה על שימוש בתאים שנלקחו מהלב כדי לרפא את הלב. מטרת הניסוי החדש שבוצע במכון הלב בבית החולים Cedars-Sinai הייתה לבדוק את בטיחות הטיפול.
המחקר נערך בקרב 25 מטופלים שעברו התקף לב חמור. כל מטופל עבר בדיקות הדמיה נרחבות כדי להעריך את מיקום ומידת הנזק שנגרם ללב בעקבות התקף הלב.
בתוך חודש מהתקף הלב, בפרוצדורה פשוטה, הוחדרה צינורית לכלי דם בצוואר המטופל שנדחפה לכיוון הלב. כך הצליחו הרופאים לקחת דגימה קטנה מרקמת הלב של 17 מהנחקרים. הדגימות נלקחו למעבדה, שם תאי הגזע בודדו וגודלו. בשלב הבא, עד 25 מיליון מאותם תאי גזע הוכנסו לכלי הדם המקיפים את הלב באמצעות אינפוזיה. 8 הנחקרים הנותרים קיבלו טיפול סטנדרטי והיוו קבוצת ביקורת.
בדיקות ההדמיה הראו כי לפני הטיפול, רקמה מצולקת היוותה בממוצע 24% מהחדר השמאלי בלב. כעבור 6 חודשים היא כבר היוותה רק 16% וכעבור שנה 12%. בקבוצת הביקורת לא נצפה כל שינוי ברקמה המצולקת. עוד מצאו החוקרים כי רקמת שריר לב בריאה הופיעה מחדש במקום הצלקת. אבל יחד עם זאת, לא הייתה עליה משמעותית במדידת יכולת הלב לפעום.
החוקרים הסיקו כי הטיפול בטיחותי - לא דווחו סיבוכים ב- 24 שעות לאחר קבלת האינפוזיה. עד החודש השישי, אף אחד מהמטופלים לא מת, פיתח גידולים או אירוע לבבי חמור, למרות שארבעה מטופלים (24%) סבלו מסיבוכים חמורים בהשוואה לאחד מקבוצת הביקורת (13%).
יש עוד דרך ארוכה לטיפול בתאי גזע לאנשים שעברו התקף לב, אבל בינתיים תוצאות המחקר בהחלט מעודדות ומזמינות מחקרים נוספים בתחום.
The Lancet, Early Online Publication, 14 February 2012
עוד כתבות בריאות באתר מוטק'ה