כליות ודיאליזה
מנהלי קהילה
מובילי קהילה
שתלי שבלול עשויים להיות בטוחים למושתלים
בתנאים מסוימים, שתלי שבלול עשויים לסייע למושתלי כליה שאיבדו את שמיעתם, בלי לסכן את בריאותם
אנשים שעברו השתלת כליה נמצאים בסיכון לאיבוד שמיעה כתוצאה מהטיפולים התרופתיים הקשורים להשתלה. מחקר קטן מצא כי תחת תנאים מסוימים, שתלי שבלול עשויים להוות דרך יעילה ובטיחותית לסייע למטופלים אלה.
החוקרים מאוניברסיטת Georgia Health Sciences University מסבירים כי האנטיביוטיקה והתרופות המדכאות את מערכת החיסון שמושתלי כליה נוטלים, עשויות לגרום לחירשות. לדבריהם, האנטיביוטיקה עשויה לפגוע במספר המוגבל של תאים באוזן הפנימית המפיקים את כמות הנוזלים המעטה הדרושה להמרת גלי קול לאותות עצביים שהמוח יכול לפרש. כאשר הורסים את היכולת לייצר נוזל, המערכת לא מתפקדת.
בנוסף, תרופות שמונעות ממערכת החיסון לתקוף איבר מושתל עשויות להותיר את האוזן הפנימית פגיעה לזיהומים. למעשה, מושתלי שבלול באופן טיפוסי מקבלים חיסונים להגברת התגובה החיסונית לזיהומים נפוצים, מכיוון שאלקטרודה המחברת את המכשיר לאוזן הפנימית עשויה להוות מעבר לחיידקים ווירוסים.
החוקרים מסבירים כי אם מחזקים את מערכת החיסון כדי שתעבוד טוב יותר, גופם של אנשים עשוי לדחות את האיבר שהושתל בהם. לכן, שתלי שבלול אינם טיפול נפוץ בקרב אנשים עם מערכת חיסון חלשה, כמו מושתלי כליה.
כעת, מחקר קטנטן שפורסם בכתב העת American Journal of Otolaryngology מספק עדויות לכך שמטופלים יכולים לשקם את השמיעה שלהם בעזרת שתל שבלול, בלי סיכונים נוספים לבריאות, אם הם מחכים לפחות 6 חודשים לאחר הניתוח להשתלת הכליה ונוטלים את האנטיביוטיקה הנכונה לפני ואחרי הפרוצדורה להשתלת השבלול.
שני מחקרים קודמים תיארו את הניסיון בשתלי שבלול במושתלי כליה. הם כללו יחד רק כ- 12 מטופלים. המחקר החדש התרכז בשני מטופלים.
המטופלת הראשונה: אשה בת 47 שאיבדה את שמיעתה 5 שנים לאחר שקיבלה כליה מקרוב משפחה, בעקבות זיהום קשה שהביא לאשפוזה במחלקת טיפול נמרץ ודרש טיפול במספר תרופות אנטיביוטיות חזקות. היא קיבלה שתל שבלול 18 חודשים לאחר הזיהום ו- 6 שנים לאחר השתלת הכליה. הטיפול שלה כלל מתן אנטיביוטיקה לווריד לפני הניתוח ואנטיביוטיקה בבליעה במשך שבוע לאחר מכן, כמו גם המשך נטילת התרופות הרגילות שלה למניעת דחיית השתל. השמיעה שלה חזרה לעצמה 13 חודשים לאחר מכן.
המטופל השני היה גבר בן 50 שקיבל תרומת כליה מאדם שנפטר וחווה איבוד שמיעה קשה 6 שבועות לאחר זיהום מוחי חמור. הוא קיבל שתל שבלול 7 חודשים לאחר ההשתלה יחד עם טיפול אנטיביוטי דומה. לאחר 14 חודשים, כ- 75% מהשמיעה שלו שוחזרה.
החוקרים מציינים כי המחקר מתווסף לעדויות ההולכות וגדלות לכך שניתן להגיע להשתלת שבלול מצליחה במטופלים שנבחרו כמתאימים, לאחר השתלת כליה. הם ממשיכים להשתמש בשתלי שבלול באופן סלקטיבי במושתלי כליה נוספים ומתכננים לבצע מחקר גדול יותר בקרוב.