ניוון מקולרי גילי (AMD)
מנהלי קהילה


מובילי קהילה

שתיית אלכוהול מופרזת והסיכון להתקדמות ניוון מקולרי גילי
חוקרים אמריקאים מצאו כי גברים מאובחנים במחלה ששתו אלכוהול בכמות מופרזת היו בסיכון להתקדמות מהירה יותר של המחלה שעלולה להוביל לעיוורון. שתייה מתונה של אלכוהול דווקא תרמה להאטת קצב ההתקדמות

ניוון מקולרי גילי מהווה מחלת עיניים כרונית שנגרמת כתוצאה מפגיעה באזור מרכז הרשתית המכונה 'מקולה' במרכז שדה הראייה – האזור שאחראי על ראייה צלולה וראייה לפרטים, והיא כיום גורם הסיכון המוביל לעיוורון בישראל.
המחלה היא מתקדמת (פרוגרסיבית), ונוטה להתקדם מהשלב היבש – המלווה במשקעים במרכז הרשתית (דרוזן) לסיבוך חמור שמאפיין תהליכים ניווניים בתאי הרשתית מסוג אטרופיה גאוגרפית או לשלב הרטוב המאופיין בצמיחת כלי דם פתולוגיים ברשתית ובו נדרשים טיפולים בהזרקות תוך עיניות.
בשנים האחרונות חוקרים רבים בוחנים גורמי סיכון להתקדמות מהירה יותר של המחלה וכן אמצעי מנע שעשויים לעכב התקדמות זו. עתה מצאו חוקרים אמריקאים כי שתיית אלכוהול יכולה להשפיע על אופי המחלה אצל גברים – צריכה מתונה מעכבת את ההתקדמות, ולעומתה אלכוהול בכמות מופרזת מזרז את התקדמות המחלה ואת הפגיעה בראייה.
התקדמות מהירה
החוקרים מהמכון הלאומי לבריאות העין בארה"ב (NEI) השלימו ניתוח של נתוני מחקר נרחב שבחן את ההשפעות של תזונה על ניוון מקולרי גילי – מחקר AREDS2 (קיצור של Age-Related Eye Diseases Study 2), אשר שימש גם לפיתוח תוסף התזונה שניתן כיום לחולים שהוכח ביכולתו לעכב את התקדמות התהליך הניווני ברשתית.
בעבודה הנוכחית החוקרים ביקשו להעריך את הקשר בין צריכת אלכוהול ובין הסיכון להתקדמות לניוון מקולרי גילי, הן לשלב הרטוב והן לסיבוך מסוג אטרופיה גאוגרפית.
המחקר כלל 3,673 נבדקים בגיל 73 בממוצע עם 6,670 עיניים ללא עדות קודמת לניוון מקולרי גילי מאוחר. במחקר נבחנה התקדמות מבוססת-שטח לאטרופיה גאוגרפית בקרב 841 נבדקים עם לפחות שני ביקורים עוקבים שתועדו במדגם כשהנתונים התבססו על 1,143 עיניים, וכן נבחן קצב התקדמות לאטרופיה גאוגרפית המבוסס קרבה למרכז ראיה על 808 עיניים עם אטרופיה שאינה מרכזית. החוקרים אספו מידע על צריכת אלכוהול של הנבדקים באמצעות שאלון תדירות מזון חצי-כמותי שפותח בבית הספר לבריאות הציבור של אוניברסיטת הרווארד הכולל 131 שאלות.
כמות האלכוהול נמדדה בגרמים ליום וחולקה לשלוש רמות: ללא צריכת אלכוהול (שלישון ראשון), צריכת אלכוהול מתונה (שלישון שני, שלושה משקאות אלכוהוליים בשבוע), או צריכה רבה (שלישון שלישי, צריכה שבועית של 4-8 משקאות בנשים או 4-15 משקאות בגברים). שתיה מופרזת הוגדרה כצריכה שבועית של למעלה מ-8 משקאות בנשים או למעלה מ-15 משקאות בגברים.
מהנתונים עולה כי במעקב ממוצע של ארבע וחצי שנים, אצל גברים שדיווחו על צריכה שבועית של שלושה משקאות אלכוהוליים נרשם סיכון נמוך ב-31% להתקדמות לניוון מקולרי גילי מאוחר, בהשוואה לאלו שלא צרכו כלל אלכוהול. לגברים ובנשים עם צריכת אלכוהול מתונה תועד סיכון נמוך ב-15% להתקדמות לניוון מקולרי גילי, בהשוואה לאלו שלא צרכו כלל אלכוהול.
בהמשך, במעקב ממוצע של 3.1 שנים, באופן כללי קצב התקדמות מבוססת-שטח של סיבוך מסוג אטרופיה גאוגרפית היה מהיר יותר משמעותית אצל נשים לעומת גברים (0.295 מ"מ/שנה לעומת 0.260 מ"מ/שנה, בהתאמה). עם זאת, אצל גברים בלבד נמצא כי שתיית אלכוהול מופרזת בכמות הגבוהה מ-15 משקאות אלכוהוליים בשבוע (יותר משתי משקאות בכל יום) לוותה בהתקדמות מהירה יותר של אטרופיה גאוגרפית (0.306 מ"מ/שנה לעומת 0.252 מ"מ/שנה, בהתאמה).
המחקר נתמך על ידי המכון הלאומי לבריאות (NIH), וממצאיו מדווחים בגיליון נובמבר 2024 של כתב העת Ophthalmology Retina.
יותר תזונה ים תיכונית, פחות פחמימות ושומנים
החוקרים מסכמים כי צריכת אלכוהול מתונה מלווה בסיכון מופחת להתקדמות לניוון מקולרי גילי מאוחר בקרב גברים. התקדמות לסיבוך מסוג אטרופיה גאוגרפית מהירה יותר אצל נשים, אך הקשר עם צריכת אלכוהול הרבה יותר בולט בקרב גברים, כאשר צריכת אלכוהול מתונה מלווה בהתקדמות איטית יותר של אטרופיה גאוגרפית, אך צריכה מופרזת מלווה בהתקדמות מהירה יותר של הנזק העיני.
ממצאי המחקר מעלים למודעות את ההשפעות של היבטים תזונתיים על המהלך של ניוון מקולרי גילי. השפעות אלה מתמקדות בעיקר בתוסף התזונה המומלץ כיום למטופלים ומהווה חלק מהטיפול הסטנדרטי למחלה, אשר מכיל נוגדי חמצון ומינרלים, והוכח כי ביכולתו לעכב את התקדמות המחלה. התוסף מכיל ריכוזים משתנים של ויטמין C וויטמין E – ששניהם גם נוגדי חמצון, המינרלים נחושת ואבץ, וכן שני נוגדי חמצון נוספים – לוטאין וזאקסנטין. מחקרים מוכיחים כי למאובחנים עם ניוון מקולרי יבש שמהווה את השלב הראשון של המחלה – נטילת התוסף מפחיתה ב-25% את הסיכון לעבור לשלב המחלה הרטוב שנחשב מסוכן יותר. בנוסף, מחקרים בשנים האחרונות מדגישים את יתרונותיה של התזונה הים תיכונית לניוון מקולרי גילי ואת החשיבות בהפחתת פחמימות ושומן רווי.
ממצאי המחקר הנוכחי על התועלת בשתיית אלכוהול מתונה לעיכוב הידרדרות הראייה נתמכים במחקרים נוספים שזיהו השפעות מיטיבות של שתייה מתונה של אלכוהול על בריאות העין. עוד בשנת 1998 דיווחו חוקרים אמריקאים בהתבסס על ממצאי סקר הבריאות והתזונה הלאומי (NHANES-1) בכתב העת Journal of Geriatrics Society כי שתייה מתונה של יין מלווה בירידה של 19% בסיכון להתפתחות של ניוון מקולרי גילי – גם לאחר תקנון למשתנים מתערבים.
עוד המלצות תזונתיות לניוון מקולרי
איך אפשר לחזות הידרדרות של ניוון מקולרי?