כמוני
שסק – מה שחשוב לדעת
מפחית כולסטרול, מונע סוכרת, נוגד סרטן וגם מועיל לבריאות העין – מהי התרומה של השסק לבריאות? ומהן הסגולות החבויות בעלי השסק?
השסק (Loquat) הוא פרי ממשפחת הוורדיים, המשתייך לתת משפחת השזיפיים שכוללת גם את השזיף, האפרסק, האגס והמשמש. פרי השסק נחשב לעסיסי, צבעו כתום-צהוב, והוא מוכר בטעמו המתוק-חמצמץ.
מקורו של העץ בדרום מזרח סין, והוא הובא לראשונה לאירופה על ידי מגלי ארצות פורטוגזים במאה ה-16. עם השנים צבר השסק פופולאריות גם ביפן, ברזיל, תורכיה וגם בישראל הפך לפרי אהוב עקב טעמו המתקתק. בארץ גדלים עצי שסק באזורים נרחבים בצפון, הרי ירושלים, שפלת החוף והנגב. כיום מקובע בישראל מעמדו של השסק כפרי שמבשר את בוא האביב, והוא מופיע על המדפים לתקופה קצרה ביותר בלוח השנה למשך מספר שבועות – לרוב סביב חודש אפריל.
לדברי מריאנה אורבך, מנהלת היחידה לתזונה ודיאטה במחוז דן-פ"ת בשירותי בריאות כללית, "שסק הוא הדוגמא לפרי עונתי שמופיע לזמן קצר, ויש לו תרומה גדולה של נוגדי חמצון שמתאימים לעונה. הוא מכיל כמויות רבות של ויטמין C וקרוטנואידים שמסייעים לחזק את המערכת החיסונית בתקופה הרגישה של עונת המעבר באביב".
מאחר והשסק מכיל גרעינים רבים, יש שנוטים לאכול אותו בכמויות גדולות, ואורבך מדגישה כי "כל פרי חשוב לזכור לאכול במידה ובמנות קטנות, כי כשפירות הופכים למזון עיקרי או מזון יחיד – הם מכילים גם סוכר רב שעלול להצטבר בגוף. כמו כן, מומלץ לגוון בפירות שונים שכל אחד מהם מספק הרכב מעט שונה של נוגדי חמצון, כדי לקבל את מירב התועלת הבריאותית".
מה המרכיבים התזונתיים בשסק?
שסק נחשב לפרי דל קלוריות שמספק לגוף מרכיבים תזונתיים בריאים רבים.
קלוריות: שסק הוא פרי דל בקלוריות, ולפי נתוני משרד החקלאות האמריקאי (USDA) מכיל 47 קלוריות למאה גרם, בדומה לשזיפים. במידה של כוס עם כ-150 גרם שסק יש כ-70 קלוריות.
פחמימות: שסק הוא פרי מתוק, אף כמות הפחמימות המצויה בו אינה גבוהה יחסית לפירות אחרים – 12.1 גרם למאה גרם פרי, בדומה לכמות המצויה בשזיפים, כשמרבית הפחמימות הם סוכרים מסוגים שונים, המהווים כ-10% ממשקל הפרי, בעיקר מהסוגים פרוקטוז וסוכרוז.
לשסק אינדקס גליקמי נמוך של 29 יחידות בלבד, כלומר שהוא משפיע על עלייה ברמות הסוכר בדם באופן איטי, בסולם שבין 0 (מים) ל-100 (סוכר פשוט).
חלבונים: שסק דל בחלבונים, ועל כן אינו מהווה מקור טוב לחלבון מן הצומח. במאה גרם שסק 0.43 גרם חלבונים בלבד.
שומנים: שסק הוא פרי דל בשומן, ואינו מכיל כולסטרול, ומומלץ לשלב אותו גם בדיאטות מאוזנות להורדה במשקל. במאה גרם שסק 0.2 גרם שומנים.
סיבים תזונתיים: השסק מכיל סיבים תזונתיים בכמות נאה, כאשר במאה גרם שסק כ-1.7 גרם סיבים תזונתיים, אף יותר מאשר בשזיפים (1.4 גרם). במנה של כוס שסק כ-3 גרם סיבים. הסיבים התזונתיים בשסק לא מסיסים במים, ותורמים לתנועתיות תקינה של מערכת העיכול, ועל כן יש שממליצים עליו כ'תרופת סבתא' לעצירות. יש לציין כי יש פירות עם כמות גבוהה יותר של סיבים תזונתיים כמו תפוחים ואגסים.
ויטמינים: שסק מכיל כמות מכובדת של ויטמינים שמספקים לו יתרונות בריאותיים. במאה גרם שסק יש 76 מיקרוגרם ויטמין A, ובמנת שסק (כ-150 גרם) כמות של ויטמין A המשתווה לכ-115 מיקרוגרם שהיא כ-1,500 יחידות בינלאומיות (IU) – כמחצית (46% עד 51%) מאספקת ויטמין A היומית.
במאה גרם שסק יש גם 19-10 מ"ג ויטמין C, 14 מיקרוגרם ויטמין B9 (חומצה פולית) ברמה שמהווה כ-5% מהאספקה היומית של הוויטמין, וכן ריכוזים של ויטמין B1 (תיאמין), ויטמין B2 (ריבופלבין), ויטמין B3 (ניאצין) וויטמין B6 בכמות שמהווה כ-7% מהאספקה היומית המומלצת.
מינרלים: למעלות הבריאותיות של השסק תורמים גם מינרלים בכמות גבוהה. במאה גרם שסק ניתן למצוא 266 מ"ג אשלגן, 27 מ"ג זרחן, 16 מ"ג סידן, 13 מ"ג מגנזיום, וכן כמויות נמוכות של נתרן (מלח), ברזל, אבץ, נחושת, מנגן וסלניום.
במנה של שסק (כ-150 גרם) ניתן למצוא 11% מהכמות היומית המומלצת של אשלגן ו-5% מהכמות המומלצת של מגנזיום.
נוגדי חמצון: שסק הוא פרי עשיר בנוגדי חימצון שמספקים לו יתרונות בריאותיים רבים, ובעיקר מקבוצות הפלבנואידים והקרוטנואידים המקנים לפרי את צבעו הכתום האופייני – בהם לפי עבודות גם נוגד החמצון בטא קרוטן, וזאת לצד ויטמין C שמהווה אף הוא נוגד חמצון.
חוקרים מספרד דיווחו בפברואר 2008 כי באריזות מזון מיוחדות עם שטיפת גז ("אריזת MAP") ניתן להגן טוב יותר על רמות נוגדי החמצון בשסק שנקטף מהעץ, בהשוואה לאחסון רגיל של הפרי במקרר.
לדברי אורבך, "נוגדי חמצון נספגים יותר טוב בנוכחות שומן., לכן מומלץ לשלב את אכילת השסק ביוגורט, או לאכול אותו עם אגוזים ושקדים שמכילים שומנים בריאים".
טרפנים: לפי מחקרים, השסק מכיל גם 'טרפנים' (Terpenes), המכונים גם 'טרפנואידים' (Terpenoids) – תרכובות אורגניות שמגנות על צמחים שונים מפני מזיקים, אשר בגוף האדם משפיעות ככל הנראה גם על קולטנים קנבינואידים – הקולטנים שמופעלים בתגובה לצריכה של קנאביס (מריחואנה). טרפנים מצויים גם בפירות נוספים, למשל אשכוליות, ומשפיעים בין השאר על הארומה והטעם של הפרי.
היתרונות הבריאותיים של שסק
שסק נקשר במחקרים למגוון רב של יתרונות בריאותיים, ככל הנראה כתוצאה מהמרכיבים הבריאים המצויים בפרי – ויטמינים, מינרלים ונוגדי חמצון.
מחלות לב וכלי דם
מומחים מצביעים על יתרונות של שסק במניעת מחלות לב וכלי דם, בין השאר הודות לתכולה גבוהה של מינרלים מסוג אשלגן ומגנזיום ונוגדי חמצון רבים.
מחקרים שבחנו השפעות של שסק על גורמי סיכון למחלות לב בוצעו עד כה בעיקר בחיות מעבדה. כך, במחקר ממרוקו שפורסם ביוני 2023 בכתב העת Journal of Ethnopharmacology תמצית המופקת מקליפות שסק הדגימה בעכברים השפעה מטיבה על ירידה ברמות שומנים מסוג כולסטרול וטריגליצרידים בדם. התמצית בכמות של 200 מ"ג לק"ג משקל גוף הובילה לירידה של 45% ברמות הטריגליצרידים ורמות הכולסטרול הרע LDL, לצד עלייה של 172% ברמות הכולסטרול הטוב HDL. החוקרים מציינים כי ברפואה העממית במרוקו מקובל לאכול שסק טרי ומיובש כאמצעי ריפוי לאנשים עם רמות גבוהות של שומנים בדם (היפרכולסטרולמיה) ורמות גבוהות של סוכר בדם (היפרגליקמיה).
חוקרים מפרו המליצו במאמר בגיליון 2023 של כתב העת Journal of Food Quality על קומפוט שסק כאמצעי שמאפשר לשמר לחץ דם תקין ולהגן על הלב, על רקע תכולת האשלגן והמגנזיום.
מניעת סוכרת
מחקרים בחיות מדגימים כי שסק עשוי להגן גם מפני עלייה ברמות הסוכר בדם וסוכרת. סקירה של חוקרים מסין שפורסמה בדצמבר 2016 בכתב העת International Journal of Molecular Sciences, זיהתה בתמציות שסק ותמציות נוספות שהופקו מעלי עץ השסק מרכיבים מסוג חומצה קורוסולית וחומצה מסלינית – שתי חומצות צמחיות שמסייעות בהורדת רמות גבוהות של סוכר בדם ושל הורמון האינסולין בדם והגנה מפני היפרגליקמיה והיפראינסולינמיה.
מחקר נוסף מיפן הדגים עוד בשנת 2008 השפעה דומה של תמציות שסק על חולדות ועכברים שגודלו במודל של סוכרת. נמצא כי רמות האינסולין בדם היו נמוכות יותר בהינתן תמציות שסק, וכך גם נשמרו רמות מאוזנות של סוכר בדם למשך ארבעה חודשים לאחר תום ההזנה בפרי, כשמקור ההשפעה לפי מחקר זה בעיקר באתנול המצוי בגרעיני שסק ששימשו להכנת התמציות.
מניעת כבד שומני
לצד השפעותיו על ירידה ברמות השומנים בדם, שסק גם מסייע בהפחתת מצבורי שומן באיברי הגוף. מחקר מסין שפורסם ביוני 2019 בכתב העת Journal of Agricultural and Food Chemistry מציע כי שסק עשוי להועיל כנגד כבד שומני שלא על רקע צריכת אלכוהול (NAFLD). במחקר שבוצע בעכברים, הודגם כיצד תמצית שהופקה מפרי השסק שנחשבת לעשירה בנוגדי חמצון פוליפנולים, אשר ניתנה לחיות במשך שמונה שבועות, הובילה לירידה ברמות הרעלן 'אנדוטוקסין' בכבד ולהגנה מפני התפתחות כבד שומני.
מניעת סרטן
התכולה המרשימה של נוגדי החמצון בשסק עשויה לתרום גם למניעת סרטן, כפי שמדגימים מחקרים שבוצעו בעיקרם בדגימות מעבדה ובחיות. במחקר מדרום קוריאה שפורסם בדצמבר 2009 בכתב העת Nutrition Research and Practice הודגם כיצד תמצית שהופקה מפרי השסק חסמה תהליכי התרבות של תאי סרטן השד ממקור אנושי במעבדה. נמצא כי ככל שהתאים נחשפו לתמצית בריכוז גבוה יותר – כך הפעילות נוגדת הסרטן גדלה.
חוקרים מדרום קוריאה דיווחו ביוני 2017 בכתב העת Animal Cells and Systems כי הצליחו להדגים במעבדה כיצד תרכובת אתנול שהופקה מקליפת פרי השסק בולמת תהליכי שגשוג (פרוליפרציה) של תאי סרטן שלפוחית השתן ממקור אנושי.
תכונות נוגדות סרטן מתועדות בספרות המדעית גם בתמציות שמופקות מעלי השסק (ראו בהמשך הכתבה) ובתמציות שהופקו מזרעי שסק.
הפחתת דלקתיות וזיהומים
ההשפעות המיטיבות של שסק על הפחתת דלקתיות וזיהומים קשורות ככל הנראה לריבוי נוגדי החמצון המצויים בו, ובייחוד כמות נדיבה של ויטמין C – שנחשב לאחד המרכיבים המצויים בשפע גם בפירות הדר שמסייעים בהגנה מפני זיהומים בחורף.
חוקרים מטאיוואן דיווחו באפריל 2008 בכתב העת Food Chemistry על השפעות מיטיבות של מיץ שסק, כמו גם של מיצי תות ומלון, בהפחתת דלקתיות ברקמות שומן של עכברים ובהורדת חלבונים-ציטוקינים דלקתיים בדם, ובהם אינטרלוקין 1 בטא, אינטרלוקין 6 ו-TNF אלפא – שמהווים יעד לחלק מהתרופות הביולוגיות כנגד מחלות כרוניות שמלוות בדלקתיות יתר.
במחקר מיפן שפורסם בינואר 2013 בכתב העת Journal of Functional Foods מתועדת השפעה מטיבה של תה שמופק מחליטת שסק על הורדת מדדי דלקתיות הן בחיות והן בדגימות של תאי מעבדה.
חשוב לציין כי נכון להיום אין די ראיות על ההשפעה של שסק על חולים עם דלקתיות מוגברת, למשל המאובחנים עם מחלות מעי דלקתיות.
בריאות העין
מאחר והשסק מכיל נוגדי חימצון מקבוצת הקרוטנואידים, שמיוחסות להן השפעות מיטיבות על הראייה, סביר להניח כי שסק מועיל גם לבריאות העין, אם כי נכון להיום הראיות לכך בעיקר עקיפות.
בהרכב הקרוטנואידים בשסק, לפי מחקר מסין שפורסם בספטמבר 2007 בכתב העת Journal of Agricultural and Food Chemistry, נמצא כי קליפת השסק, שיש שנוהגים לא לאכול – עשירה בקרוטנואידים, וכ-60% מתכולתם הם נוגדי החמצון 'בטא קרוטן' ו'לוטאין', שהוכחו בעבודות כמועילים לחיזוק רשתית העין. לוטאין אף נמנה על נוגדי החמצון שמצויים כיום בתוסף תזונה המשמש לטיפול במאובחנים עם ניוון מקולרי גילי.
בפרי עצמו נוגד החמצון הקרוטנואידי המרכזי היה בטא קרוטן – נוגד חמצון שמומר בגוף לוויטמין A, והוכח כמועיל לשימור מבנה הקרנית לח ובריא ומונע נזקים ברשתית וכן מועיל כנגד תסמונת העין היבשה.
סגולות תמציות עלי שסק
בשנים האחרונות מתפרסמים מחקרים שמצביעים על יתרונות בריאותיים מפתיעים בתמציות וחליטות תה שהופקו מעלי עץ השסק, שמשווקות בחנויות טבע כתוספי תזונה.
- חיזוק כוח שרירים
אחת הראיות המפתיעות קושרות בין תמציות שהופקו מעלי שסק לחיזוק שרירי הגוף. במחקר מצומצם מדרום קוריאה, שכלל 54 נבדקים בריאים בוגרים וממצאיו פורסמו בנובמבר 2016 בכתב העת Evidence Based Complementary and Alternative Medicine, נמצא כי הייתה לאכילה קבועה של תמצית שהופקה מעלי השסק השפעה מיטיבה על חוזק השרירים ובעיקר בידיים, בשיפור יכולת האחיזה. החוקרים מניחים כי מדובר בהשפעה של נוגדי החמצון בעץ השסק, שמחזיקים גם בתכונות "נוגדות הזדקנות" (אנטי אייג'ינג), לרבות עיכוב הירידה במסת העצם שאופיינית למבוגרים.
- שיפור הזיכרון
מחקר מיפן שפורסם באוקטובר 2023 בכתב העת Scientific Reports מציג ראיות בעכברי מעבדה להשפעות של תמציות שהופקו מעלי השסקעל שיפור במיומנויות זיכרון וקשב ובתפקוד המוטורי. זאת ככל הנראה הודות לתרכובת מסוג 'חומצה אורסולית', המצויה גם בפירות נוספים ותבלינים מסוימים, בהם תפוחים, אוכמניות, רוזמרין ונענע.
- מניעת סרטן
במחקר מדרום קוריאה שפורסם באפריל 2016 בכתב העת Nutrition Research and Practice הודגם בעכברים כי תמצית שהופקה מעלי שסק מנעה התפתחות גידולים תוך חסימת תהליכי שגשוג (פרוליפרציה) של תאים ממאירים. מחקרים גם מדגימים בעכברים באופן ספציפי פעילות של תמציות עלי שסק כנגד גידולי סרטן השד.
- בריאות החניכיים
במחקר מדרום קוריאה, שפורסם ביוני 2011 בכתב העת Journal of Ethnopharmacology הודגם כיצד תמצית עלי השסק מדכאת פעילות דלקתית מוגברת בתאי מעבדה אנושיים מהחניכיים – באופן שרומז על האפשרות ליעילותה כנגד דלקות חניכיים חוזרות. מחקר מיפן שבוצע באוגרים ופורסם בפברואר 2008 הצביע על יעילות גם לתמצית שהופקה מגרעיני השסק כנגד כיבים בפה שמאפיינים חולי סרטן המטופלים בכימותרפיה.
- צמצום נזקי העישון
יש מחקרים בחיות שמציעים את האפשרות שתמציות עלי שסק עשויים להפחית את סכנות העישון של סיגריות. חוקרים מסין דיווחו באפריל 2020 בכתב העת Food & Function כי תמציות אלה מסייעות להפחתת דלקתיות ולחץ חמצוני בריאות, אשר נגרם מחשיפה לעשן סיגריות בעכברים שגודלו במודל של מחלת ריאות חסימתית כרונית COPD. כמו כן, התמצית הובילה לירידה במדדי הדלקת של העכברים, ובהם החלבונים-ציטוקינים אינטרלוקין 1 בטא, אינטרלוקין 6, TNF אלפא ותחמוצת חנקן (NO).
חליטות עלי שסק - עשויות להועיל גם לשיפור הזיכרון ונגד דלקות חניכיים (צילום: Shutterstock)
הסכנות בשסק
שסק נחשב לכאורה לפרי בריא וללא בעיות מיוחדות, זולת הצורך לשטוף אותו היטב במים לפי האכילה – מחשש לשימוש בחומרי הדברה בגידול הפרי, וכן הסיכון המזערי להתפתחות אלרגיות.
אלרגיה לשסק
אלרגיה לשסק נחשבת לחריגה, אך מתועדת בקרב האלרגיים למזון. במחקר אמריקאי שפורסם באביב 1999 בכתב העת Allergy and Asthma Proceedings נמצא כי במדגם של 137 אלרגים לגומי (לטקס), נמצא כי 4.1% אלרגיים גם לשסק, וחלקם נמצאו גם אלרגיים לפירות נוספים, לרבות תפוחים, דובדבנים, משמשים, תותים וקוקוס.
חוקרים מיפן דיווחו באוקטובר 2019 בכתב העת Journal of Investigative Allergology and Clinical Immunology על 15 מקרים של אלרגיה לשסק טרי, אם כי החלבון הגורם לתופעה עדיין לא זוהה. ב-13 מהמקרים שתוארו במאמר האלרגיה באה לידי ביטוי בעקצוצים ונפיחויות בפה ובשניים מהמקרים בתסמינים מערכתיים (סיסטמיים).
מריאנה אורבך היא מנהלת היחידה לתזונה ודיאטה במחוז דן-פ"ת בשירותי בריאות כללית
עדכון אחרון: מארס 2024
חוהב
מאמר מעניין ותודה. לא הוזכר מה הצריכה היומית לאדם בפרי טרי ובשמן/מיצוי.
אשמח גם לדעת מה בדיוק לרכוש בחנות טבע כי ברצוני להשתמש בשסק (שמן, מיצוי)-שאינם מוגבלים לעונת הפרי הטרי.
תודה מראש. חוה