השמנה
מנהלי קהילה
מובילי קהילה
שמן זית מקנה תחושת שובע
מחקר מצא כי שמן זית גורם לתחושת שובע. הסיבה: התמציות הארומאטיות שבשמן
אנשים רבים נמנעים מאכילת מזונות עם שומן בניסיון לרדת במשקל או לפחות למנוע השמנה. אבל האם ויתור על כף השמן בסלט או צריכת מוצרים דלי-שומן היא אסטרטגיה יעילה להרזיה? מחקר חדש מצא כי שומנים או שמנים "טבעיים", במיוחד שמן זית, מביאים לתחושת שובע גדולה יותר לאחר האכילה.
החוקרים מאוניברסיטת TUM במינכן ואוניברסיטת וינה בחנו ארבעה שומנים שונים: שומן חזיר, חמאה, שמן קנולה ושמן זית. במשך שלושה חודשים משתתפי המחקר אכלו מידי יום 500 גרם של יוגורט דל שומן מועשר באחד מהשומנים האלה, כתוספת לתזונה הרגילה שלהם.
נמצא כי לשמן הזית הייתה ההשפעה המשביעה ביותר. בקבוצה שקיבלה שמן זית היה את הריכוז הגבוה ביותר של הורמון השובע סרוטונין בדם. בנוסף, המשתתפים בקבוצה זו דיווחו שהם מצאו את היוגורט שלהם משביע מאוד. במהלך תקופת המחקר, אף אחד ממשתתפי קבוצה זו לא עלה במשקל או באחוז השומן בגוף.
הממצאים הפתיעו את החוקרים, מכיוון שבשמן זית ושמן קנולה יש חומצות שומן דומות. לכן, כדי להבין מאיפה מגיעות ההשפעות המשביעות של שמן הזית, הם החליטו לבחון חומר אחר לחלוטין, השונה בין שני סוגי השמן – הרכיבים הארומאטיים הקיימים בשמן זית.
בחלק השני של הניסוי קבוצה אחת קיבלה יוגורט שהכיל רק את תמציות הארומה של שמן הזית וקבוצה שנייה, ששימשה קבוצת ביקורת, קיבלה יוגורט רגיל ללא תוספת. הקבוצה שקיבלה את התוספת הארומאטית משמן הזית צרכה 176 קלוריות פחות ליום לעומת קבוצת הביקורת.
כמה זמן אחרי הארוחה נמשכת תחושת השובע? זה תלוי במספר משתנים, כשרמת הסוכר בדם היא משתנה משמעותי במיוחד. ככל שרמת הסוכר בדם יורדת מהר יותר, כך האדם ירגיש רעב לאחר זמן קצר יותר.
לכן, בחלק השלישי של המחקר, החוקרים בחנו איזה רכיב ארומאטי הקיים בשמן הוא היעיל ביותר בעיכוב ספיגת סוכר הדם – משמע בעיכוב ירידת רמת הסוכר בדם. הם זיהו שני רכיבים שעיכבו את ספיגת סוכר הדם Hexanal ו-E2-Hexenal.
עוד על שמן ובריאות
לפרטים נוספים באתר אוניברסיטת TUM
תרגום ועריכה: ד"ר דינה ראלט