מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

אירוע מוחי

מנהלי קהילה

פרופ'-איתן-אוריאל
פרופ'-איתן-אוריאל
מומחה בנוירולוגיה, בעל תואר שני במחלות כלי דם של המוח. מנהל המחלקה הנוירולוגית מרכז רפואי בלינסון. מזכיר האיגוד הנוירולוגי בישראל.
ד
ד"ר אסף טולקובסקי
נוירולוג מתמחה בבי"ח בלינסון

מובילי קהילה

טל-פדרמן
טל-פדרמן
את המסע הנוירולוגי עברתי כשחטפתי שבץ מוחי בגיל 28, לאחר מכן הוכשרתי כמאמנת רפואית וכיום "עמיתה מומחית" בפרויקט שיקום אישי, בקופ"ח מכבי. יחד עם צוותי עו"ס אני בונה תוכניות שיקום ומלווה חולים מרגע המשבר ועד החזרה לקהילה. בנוסף אני גולשת,חובשת באיחוד והצלחה. ומרצה באוניברסיטת ת"א. יש לי קליניקה פרטית ואני מומחית בניהול משברים רפואיים. ספרים נוספים שכתבתי: הכל בראש- אוטוביוגרפי,המספר את מסע השיקום. את לא נראת נכה- ספר שירים ותובנות. המדריך למשתבץ הצעיר- ספרהומוריסטי עם כלים פרקטיים לתהליכי שיקום. למידע נוסף:  www.hakol-barosh.com  
איציק-ניסני
איציק-ניסני
הגמול לאדם על עבודתו אינו מה שהוא קיבל בעבורה אלא ההזדמנות להגשים חזונו .
כמוניאירוע מוחיחדשותשמן זית מגן מפני שבץ

שמן זית מגן מפני שבץ

למבוגרים שמבשלים עם שמן זית ומתבלים איתו סלט סיכון מופחת לשבץ


צריכה גבוהה של שמן זית נקשרה להפחתה של 41% בסבירות לשבץ (צילום: Shutterstock)
צריכה גבוהה של שמן זית נקשרה להפחתה של 41% בסבירות לשבץ (צילום: Shutterstock)

 

חוקרים שעקבו אחר אנשים מבוגרים בצרפת במשך חמש שנים, מצאו כי בקרב אלו שהשתמשו באופן קבוע בשמן זית הסבירות לשבץ הייתה נמוכה ב- 41% מאשר בקרב אנשים שלא השתמשו בשמן זית אף פעם.

 

הממצאים שפורסמו בכתב העת Neurology מראים כי הקשר הידוע בין שמן זית ומחלות לב, עשוי להתרחב גם לשבץ. שמן זית הוא רכיב מרכזי בתזונה הים-תיכונית. מחקרים מצאו כי תזונה ים תיכונית עוזרת למנוע גורמי סיכון למחלות לב כמו לחץ דם גבוה, השמנה בטנית ורמות גבוהות של LDL המוכר כ"כולסטרול רע". צריכה גבוהה של שמן זית נקשרה במחקרים גם עם סיכון מופחת להתקף לב ותוחלת חיים ארוכה יותר בקרב אנשים ששרדו התקף לב.

 

במחקר הנוכחי חוקרים מהמכון הלאומי INSERM בצרפת ניתחו נתונים על למעלה מ- 7,600 צרפתים בני 65 או יותר ללא היסטוריה של שבץ. הנחקרים דיווחו על התזונה שלהם ומנהגי אורח חיים אחרים. אנשים שאמרו כי הם משתמשים בשמן זית גם לבישול וגם לתיבול סווגו כ"משתמשים אינטנסיביים". 

 

במשך תקופה של כחמש שנים, המשתמשים האינטנסיביים סבלו משבץ בשיעור של 0.3 אחוז בשנה, זאת בהשוואה לקצת יותר מ- 0.5% בקרב אלו שלא השתמשו בשמן זית ו- 0.4 בקרב אלו שהשתמשו בשמן זית במתינות.

 

כאשר החוקרים לקחו בחשבון הרגלי תזונה אחרים, רמות של פעילות גופנית וגורמי סיכון מרכזיים לשבץ - כמו לחץ דם וסוכרת – צריכה גבוהה של שמן זית נקשרה להפחתה של 41% בסבירות לשבץ. 

 

החוקרים גם נטלו דגימות דם מ- 1,245 נבדקים ומדדו את רמות החומצה האולאית – חומצת שומן חד-בלתי-רוויה, שמהווה את רוב חומצות השומן בשמן זית. הם מצאו כי שליש המשתתפים עם רמות החומצה האולאית הגבוהות ביותר, היו בעלי סיכון נמוך ב- 73% לשבץ מאשר אנשים בשליש שרמות החומצה האולאית בגופם היו הנמוכות ביותר.

 

לא ברור מה בדיוק יש בשמן הזית שמפחית את הסיכון לשבץ. ייתכן שהיתרון הוא שהשימוש בו מחליף צריכת שומנים רעים שסותמים עורקים. ייתכן שהגורם הוא נוגדי החמצון שבו או יכולותיו נוגדות הדלקת. אפשרות נוספת היא שצריכת שמן הזית משפיעה על גורמי סיכון לשבץ כמו לחץ דם גבוה.

 

המחקר תצפיתי ולכן הוא לא מוכיח באופן חד משמעי ששמן זית בפני עצמו מפחית את הסיכון לשבץ. אנשים שמשתמשים בשמן זית עשויים להיות שונים מאוד מאנשים שלא משתמשים בו. כך למשל, ייתכן שאנשים שמשתמשים בשמן זית הם בעלי הכנסה גבוהה יותר או באופן כללי אוכלים בריא יותר. החוקרים ניסו לקחת את הגורמים הללו בחשבון כשניתחו את הנתונים, וגם לאחר שעשו זאת, שמן הזית עדיין נקשר לסיכון מופחת לשבץ. אבל אין דרך לנטרל לחלוטין את כל ההשפעות המתערבות. כדי להוכיח באופן חד משמעי כי שמן זית מגן מפני שבץ, יש לבצע מחקרים קליניים בהם משווים קבוצה של אנשים שמתבקשים לצרוך שמן זית לקבוצה של אנשים שמתבקשים לא לצרוך שמן זית ועוקבים אחריהם במשך שנים לראות כמה חווים שבץ.

 

יחד עם זאת, הממצאים מהמחקר הנוכחי תומכים בהמלצה הכללית להחלפת שומנים רעים - כמו שומן רווי (שנמצא בעיקר בבשר ומוצרי חלב) ושומן טראנס (שנמצא בחלק מהמזונות המעובדים כמו עוגיות, צ'יפס ומרגרינה) – עם שמן זית ושמנים בלתי-רווים אחרים.

 

 

Samieri, C. Neurology, 2011; vol 77

 

עוד כתבות בריאות באתר מוטק'ה