טרשת נפוצה
מנהלי קהילה
מובילי קהילה
שיקום נזקי הטרשת באמצעות הפעלת תאי גזע
חוקרים הצליחו לעורר תאי גזע הקיימים בגוף כך שישקמו את מעטפת המיאלין הנפגעת בגלל טרשת נפוצה
מדענים הראו שניתן לשקם נזק הנגרם לתאי העצב בטרשת נפוצה על-ידי הפעלת תאי גזע. המחקר שבוצע על מודלים של המחלה בבעלי חיים משפר את הבנת החוקרים לגבי המצב ההרסני ויכול להוביל לטיפול שיצליח לשקם את מערכת העצבים.
בטרשת נפוצה המערכת החיסונית תוקפת את מעטפת המיאלין המקיפה את תאי העצב. מעטפת זו מגנה על תאי העצב ומאפשרת הולכת אותות חשמליים מהירה בתאי העצב. כאשר מעטפת המיאלין נפגמת תאי העצב יכולים להינזק והמסרים החשמליים מופרעים.
טיפולים הקיימים היום לטרשת נפוצה מערבים דיכוי של המערכת החיסונית בכדי למנוע ממנה לפגוע במיאלין ובתאים שמייצרים את מעטפת המיאלין, אך הם לא משקמים נזק שכבר נגרם למיאלין.
"טיפולים שיצליחו לתקן את הנזק שנגרם חסרים לנו בטיפול בטרשת נפוצה", אמר פרופ' רובין פרנקלין מאוניברסיטת קיימברידג'. "במחקר הנוכחי זיהינו אמצעי בעזרתו ניתן לעודד את תאי הגזע הקיימים במוח עצמו לבצע את מלאכת השיקום. בכך נפתחת בפנינו האפשרות לטיפול רה-גרנרטיבי לטרשת נפוצה".
המחקר הנוכחי התבסס על כך שבמוח ובעמוד השדרה ישנם תאי גזע שיכולים לשקם את המיאלין, אך בקרב אנשים רבים עם טרשת נפוצה, נראה כי תאים אלו אינם מופעלים. במחקר שפורסם בכתב העת היוקרתי Nature Neurosience, פרופ' פרנקלין מצא דרך לעורר את ה- "RXR pathway", נתיב התפתחות קריטי של התאים, בו מתמיינים תאי הגזע במוח ועמוד השדרה לתאים מייצרי-מיאלין, בחולדות ועכברים. במידה ואותו נתיב יוכל להיות מעורר באמצעות תרופות בקרב בני אדם, יוכלו אותם תאים לשקם את הנזק שנגרם למעטפת המיאלין באנשים עם טרשת נפוצה.
"מטרת המחקר היא להאט את ההתקדמות של הטרשת הנפוצה כאשר המטרה הסופית היא לעצור אותה ולהפוך את הנזקים" אומרים החוקרים "גילוי זה מאוד מרגש מכיוון שקיים בו הפוטנציאל לפיתוח תרופה שיכולה לשקם את הנזק הנגרם למעטפת המיאלין החשובה שמגנה על תאי העצב במוח".
"בשביל אנשים עם טרשת נפוצה זוהי אחת ההתפתחויות המרגשות ביותר שהתרחשו בשנים האחרונות" אומר סיימון גילספי, מנהל האגודה הבריטית לטרשת נפוצה "קשה לשים במילים כמה מהפכנית תגלית זו יכולה להיות וכמה קריטית היא להמשך המחקר בטרשת נפוצה. אנחנו מאושרים מתוצאות מימון השלב הראשוני במחקר ומתכוונים להמשיך ולממנו גם בעתיד".
פרופ' פרנקלין אמר שתגלית זו יכולה להביא לניסויים ראשוניים בתרופות פוטנציאליות בתוך 5 שנים, אשר ייתכן ויביאו לטיפול בתוך 15 שנה. "עד עתה הדרך למציאת הטיפול מהמקום בו אנו נמצאים הייתה לא ידועה ובלתי צפויה, אך כעת לפחות יש לנו שביל קטן שיעזור לנו להגיע לשם".
מתוך ה- guardian
תרגום ועריכה: ערן ברקוביץ'