חוט שדרה
מנהלי קהילה
מובילי קהילה
שינויים ברפואה הציבורית בישראל
קופות החולים יתנו אפשרות לבחור בית חולים, רופאים מומחים יעבדו אחר הצהריים. המלצות ועדת גרמן מתפרסמות
"הציבור ישלם פחות, יחכה פחות ויקבל יותר", כך לפי משרד הבריאות ישפיעו ההמלצות החדשות של ועדת גרמן על ציבור החולים בישראל.
ועדת גרמן מונתה על ידי שרת הבריאות יעל גרמן לפני כשנה, במטרה לחזק את מערכת הבריאות הציבורית בישראל. הוועדה ערכה 100 ישיבות וגיבשה מעל 100 המלצות ליישום. המלצות הוועדה פורסמו היום (ד') במסיבת עיתונאים מיוחדת.
ההמלצה החשובה ביותר של הוועדה היא שלא יוכנסו שירותי רפואה פרטיים (שר"פ) לבתי החולים הציבוריים בארץ. הוועדה שקלה להרחיב את שירותי השר"פ כדרך להזרים תקציב למערכת הציבורית, אך ביקורת ציבורית רבה הופנתה למהלך מאחר והוא עלול ליצור פערים בטיפול שיקבלו אנשים עם אמצעים לזה שיקבלו אנשים שלא יכולים להרשות לעצמם שירותי רפואה פרטיים.
החיזוק שתקבל מערכת הבריאות הציבורית יהיה באמצעות תקציב של מיליארד שקלים שיתקבל מהאוצר ויופנה לחיזוק קופות החולים ובתי החולים, במטרה להוביל לקיצור תורים במערכת הציבורית בכלל ולניתוחים בפרט.
לפי ההמלצות החדשות ובזכות התקציב, בקרוב נזכה לראות רופאים מומחים בבתי החולים בשעות אחר הצהריים - רופאים "פול-טיימרים" שייחדו את זמנם למערכת הציבורית.
המלצה נוספת שתסייע לחולים רבים היא הרחבת הסדרי הבחירה לקבלת שירותים רפואיים בבתי החולים - כל תושב הנזקק לשירותי בתי החולים יוכל לבחור את בית החולים מבין לפחות שלוש חלופות שיוצעו לו על ידי קופת החולים, ללא קשר לביטוח המשלים. זאת בניגוד למצב כיום בו במקרים רבים קופת החולים כופה על המטופל את בית החולים בו יקבל טיפול, ללא כל אפשרות בחירה. לפי ההמלצות, בין החלופות יהיו לפחות שני בתי חולים באזור מגוריו של המטופל, לפחות שני בתי חולים אשר נמצאים בבעלות שני גורמים שונים (ממשלתיים, של שירותי בריאות כללית, ציבוריים ואחרים) ולפחות "בית חולים על" אחד.
עוד ממליצה הוועדה על יצירת מודל חדש לביטוחי הבריאות הפרטיים שימנע כפל ביטוחים ויאפשר לאזרח להשוות בין הביטוחים בפשטות ולדעת בעבור מה הוא משלם. הועדה המליצה להפריד את ביטוחי השב"ן בקופות החולים לשלושה רכיבים נפרדים, אליהם יעברו המבוטחים הקיימים. המבוטחים יוכלו לבחור אם להמשיך לרכוש כל אחד מהרכיבים בנפרד. רכיב הביטוח לבחירת מנתח יהיה אחיד בין הקופות וחברות הביטוח וכך יעודד תחרות שתוביל לירידת מחירים. במשרד הבריאות מסבירים כי מודל זה יאפשר לאזרח להתנהל כצרכן נבון בשוק מורכב זה ועשוי להוזיל את עלויות הביטוחים הפרטיים לאזרח.
המלצות נוספות הן בתחום התיירות הרפואית בבתי החולים בישראל – לפיהן תהיה הקפדה יתרה על זכויות אזרחי ישראל. במשרד הבריאות מסבירים כי ההכנסות מתיירות מרפא מאפשרות לגייס משאבים נוספים לטובת החולה הישראלי, והוועדה המליצה להבטיח זאת מפורשות, גם באמצעות מס ייעודי. בנוסף, הוועדה המליצה על שורה של כללים ומנגנוני פיקוח קפדניים להבטחת העדיפות של המטופל הישראלי, ולצורך כך תוקם גם מערכת מחשוב שתעקוב אחר העומסים במערכת. טיפול בתיירים ייאסר כאשר ישנם עומסים ותורים ארוכים לישראלים.