מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

מנהלי קהילה

ד
ד"ר גרשון פינק
מנהל יחידת הריאות במרכז הרפואי קפלן.
אורנה יריב
אורנה יריב
www.PhysioClick.co.il יועצת בכירה לפיזיותרפיה. פיזיותרפיסטית משנת 1989. בעלים, מנכל״ית ויזמית של פיזיוקליק- PhysioClick : המרכז הארצי לייעוץ מהיר, לווי והתאמה של פיזיותרפיה פרטית, מתוך מאות פיזיותרפטרפיסטים פרטיים בכל הארץ ובכל התחומים. טיפול בקליניקה, ביקור בית או יעוצי פיזיותרפיה און ליין . www.PhysioClick.co.il מרצה בכנסים וקורסים בארץ ובחו״ל למדתי באוניבסיטת תל-אביב ובית חולים "אסף הרופא".  מאז עוסקת בעיקר בחולי ריאות בגילאים השונים. בעבר 10 שנים במכון פיזיותרפיה ב"מכבי" בתחום האורטופדי, ובבית חולים ״ לניאדו״ בשיקום ריאות ובמחלקת ילדים בתחום הנשמתי. כל 30 שנות עבודתי עשיתי אלפי ביקורי בית למטופלים שסבלו מבעיות מכל הסוגים: בעיות אורטופדיות, נשימתיות, תפקודיות ועוד. שנים רבות טיפלתי בחולי CF כולל ליווי לחו"ל להשתלת ריאות. השיתתפתי בקורסי ריאות וכנסים רבים בארץ ובבלגיה. חברה באירגון ERS האירופאי למחלות ריאה. מוזמנים: https://physioclick.co.il
כמונינשימהחדשותשימוש בקנביס אצל מתבגרים מעלה את הסיכון לאסתמה

שימוש בקנביס אצל מתבגרים מעלה את הסיכון לאסתמה

מחקר אמריקאי מצא כי העלייה בהיקף תלמידי התיכון שמעשנים קנביס מלווה בזינוק בשיעורי האסתמה בגילי הנעורים


(צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

בשנים האחרונות מתמודדים מתבגרים בעולם כולו, ובייחוד בישראל, עם מצבים מאתגרים במיוחד. התפרצות מגפת הקורונה ומדיניות הסגרים הובילה להתבודדות חברתית ומחירה הנפשי הולך ונחשף אך לאחרונה. ובישראל גם המצב הבטחוני פוגע בהיקף הלמידה בגילי ההתבגרות ובזמן האיכות עם חברים, בעיקר בשנה האחרונה לאחר אירועי השבת השחורה ופרוץ מלחמת חרבות ברזל.

 

בעולם כולו ניכרת עלייה בהיקף המתבגרים שמתמודדים עם מצבים נפשיים מורכבים. במקביל, בארה"ב ובמדינות מערביות נוספות ובהן גם ישראל, מתועדת לאחרונה עלייה בהיקף המתבגרים שמעשנים קנביס.

 

מחקר חדש מצא כי לצד מחירים נפשיים וחברתיים, יש לתופעה המדאיגה גם מחיר בלתי מבוטל בבריאות הפיזית, כאשר עישון קנביס בגיל ההתבגרות מלווה בעלייה בסיכון לפתח תחלואה כרונית של דרכי הנשימה – ובייחוד אסתמה.

 

נערות בסיכון גבוה

 

החוקרים מבית הספר לבריאות הציבור באוניברסיטת קולומביה ובאוניברסיטת העיר ניו יורק בחנו שכיחות האסתמה בקרב תלמידי כיתות ט' עד י"ב בארה"ב שדיווחו על יותר מ-30 יום של עישון קנביס בשנת 2019 – שנה לפני פרוץ הקורונה.

 

הנתונים נאספו מתוך ממערכת מעקב התנהגויות סיכון של בני נוער לשנת 2019 (מערכת YRBSS) במסגרת סקר לאומי שנערך בתמיכת המרכז האמריקאי הלאומי לבקרת מחלות (ה-CDC), תוך איסוף נתונים מתלמידים בכיתות ט' עד י"ב בבתי ספר ברחבי ארה"ב מדי שנה.

 

השימוש בקנביס היה נפוץ יותר בקרב נערות (17% לעומת 14% בקרב נערים), וכן רווח יותר בקרב צעירים שחורים (17%) והיספנים (16%), בהשוואה לצעירים לבנים שאינם היספנים (14.6%).

 

שימוש בקנביס היה נפוץ הרבה יותר בקרב התלמידים שדיווחו צריכת סיגריות או אלכוהול ב-30 הימים האחרונים (45% לעומת 6.5%).

 

צוות המחקר, בראשות ד"ר רנה גודווין (Goodwin) מהמחלקה לאפידמיולוגיה בבריאות הציבור של קולומביה, השתמש במודלים לוגיסטיים, ומצא כי אסתמה הייתה שכיחה יותר בקרב תלמידי תיכון המשתמשים בקנביס (29.1%) יחסית לאלו שאינם משתמשים בקנביס (23.6%) – כאשר הנטייה לאסתמה הייתה גבוהה יותר ב-25% בקרב מעשני הקנביס. 

 

כמו כן, נמצא בעבודה כי שכיחות האסתמה גדלה עם העלייה תדירות השימוש בקנביס בקרב התלמידים, ואצל תלמידים שהעידו כי עישנו קנביס "ב-40 או יותר הזדמנויות" בחודש אחד בלבד היה סיכון גבוה ב-35% לפתח אסתמה בהשוואה למעשנים "קלים" יותר.

 

המחקר נתמך על ידי המכון הלאומי לבריאות (NIH) והמכון הלאומי ללב, ריאות ודם (NHLBI) בארה"ב, וממצאיו פורסמו בגיליון של כתב העת Pediatric Pulmonology.

 

מחיר כבד

 

המחקר מספק תרומה חשובה להבנת ההשפעות הבריאותיות הפוטנציאליות הקשורות לשימוש בקנביס בקרב מתבגרים – שימוש שעשוי לגבות מהם מחיר כבד.

 

ממצאי המחקר מעלים למודעות את היקפי עישון הסיגריות והקנביס בקרב בני נוער,  שמצויים בשנים האחרונות במגמת עלייה על רקע המשברים העולמיים והמקומיים.

 

בישראל, הדו"ח האחרון של משרד הבריאות המציג את היקפי העישון שפורסם בספטמבר 2023 מצביע על עלייה בהיקף המתבגרים שמדווחים על עישון של לפחות סיגריה אחת ליום, על בסיס סקרים שמשמשים לכתיבת הדו"ח, משיעור של 4.8% בשנת 2019 ל-6% בשנת 2020 בה פרצה הקורונה, וזינוק נוסף ל-9% בשנת 2022. בסקרים גם נמצא קשר בין עישון סיגריות לבין תחושת נתק וניכור אצל התלמידים, ואלו המרגישים ניכור היו בסיכון גבוה פי 6.9 לעשן.

 

כמו כן, נתונים שהוצגו בנובמבר 2021 בוועדה המיוחדת למאבק בשימוש בסמים ואלכוהול של הכנסת הצביעו על עלייה בהיקף המתבגרים הישראלים שמדווחים על עישון קנביס. לפי נתוני משרד החינוך שהוצגו בוועדה, משנת 2015 ועד 2020 הוכפל מספר בני הנוער שנתפסו מעשני סמים והועברו לטיפול של שירות המבחן.

 

מעבר לסיכון לאסתמה, מחקרים מהשנים האחרונות מתריעים מפני השפעות הרסניות נוספות של עישון קנביס בגילי הנעורים.

 

כך, מחקר מאוסטרליה שפורסם במארס 2019 בכתב העת Journal of Neuroscience מצא כי עישון חד פעמי של קנביס בגיל 14 משפיע על שינוי במבנה המוח. וסקר אמריקאי נוסף, שממצאיו פורסמו החודש בגיליון במארס 2024 של כתב העת Addictive Behaviors, מצא כי עישון קנביס בגיל ההתבגרות, שנבחן על פי דגימות שיער, מוביל לפגיעה בהתפתחות המוחית הקוגניטיבית ולירידה בכישורים קוגניטיביים.  

 

עוד על דיכאון בגיל ההתבגרות

 

עוד על השמנה בגיל ההתבגרות

 

Pediatric Pulmonology, doi: 10.1002/ppul.26840