מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

סוכרת סוג-2

מנהלי קהילה

ד
ד"ר נירית אבירן ברק
בוגרת לימודי רפואה בטכניון. בשנת 2000 סיימתי התמחות ברפואה פנימית בבית החולים בילינסון, ובשנת 2006 התמחות בסוכרת ואנדוקרינולוגיה בבית החולים שיבא, תל השומר. כיום עובדת כאנדוקרינולוגית בכירה במכבי שירותי בריאות, במרכז הרפואי נתניה ומטפלת בחולי סוכרת, אוסטאופורוזיס, בלוטת התריס ועוד..נושא האוסטאופורוזיס קרוב מאד לליבי ויש לי מטופלות ומטופלים רבים הסובלים מבעיה זו. במקביל לומדת לימודי רפואה משלימה בשביל הנשמה. מקבלת מטופלים במסגרת מכבי שירותי בריאות בנתניה ובאופן פרטי (החזרים מקופ"ח לאומית וביטוחים פרטיים) בכפר סבא. טלפון לקביעת תור 0733700700 לאתר שלי לחצו כאן
ד
ד"ר נעמי לוין יינה
בוגרת ביה\"ס לרפואה בירושלים. מומחית ברפואה פנימית ונפרולוגיה. רופאה בכירה במכון לנפרולוגיה ויתר לחץ דם במרכז רפואי שיבא, תל השומר
מרינה ברושי
מרינה ברושי
- דיאטנית קלינית, היחידה לתזונה ודיאטה, בית חולים בילינסון, מרכז רפואי רבין - מרפאת סוכרת, השמנה ומחלות מטבוליות- בית חולים בילינסון. - דיאטנית סוכרת מכבי שירותי בריאות - קליניקה פרטית ברחובות השכלה: דיאטנית קלינית R.D – רישיון משרד הבריאות. BS.C במדעי התזונה, הפקולטה לחקלאות רחובות, האוניברסיטה העברית. קורסים מקצועיים: קורס "טיפול תזונתי בסוכרת לדיאטנים.יות" -המרכז האקדמי ללימודי המשך ברפואה אוניברסיטת תל אביב. NLP THERAPIST – מכללת NLP PRO מדריך חדר כושר – בית הספר למקצועות הספורט, הסמכה פונקציונליים אימוני התנגדות וTRX קורס תזונת ספורט לדיאטנים – המרכז למניעת השמנה ותזונת ספורט מירי חדד. אתר- https://marina791990.wixsite.com/website פייסבוק- https://www.facebook.com/MarinaBroshiDiet/?ref=bookmarks אינסטגרם : https://www.instagram.com/balanced.diabetes/ על היחידה לתזונה ודיאטה בבילינסון: https://hospitals.clalit.co.il/rabin/he/departments-and-clinics/para-medical-units/Pages/nutrition_and_diet_unit_beilinson.aspx
כמוניסוכרת סוג-2חדשותשוקולד מריר עשוי להפחית את הסיכון לסוכרת סוג 2

שוקולד מריר עשוי להפחית את הסיכון לסוכרת סוג 2

חוקרים אמריקאים מצאו כי צריכה שבועית של חמש מנות שוקולד מריר ומעלה מורידה את הסיכון להתפתחות סוכרת סוג 2. מה הסיבות האפשריות לתופעה?


(צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

שוקולד העשיר במוצקי קקאו הוא אמנם ממתק שעשוי להכיל כמות גבוהה של קלוריות וסוכר, אך יחד עם זאת פולי הקקאו עשירים גם בוויטמינים, מינרלים ונוגדי חמצון ואלה מעניקים לשוקולד יתרונות בריאותיים רבים, בין השאר במניעה וטיפול במחלות לב וכלי דם וסרטן, ירידה במשקל, הפחתת זיהומים ושיפור בריאות הנפש.

 

ממצאים ממחקר אמריקאי חדש מחזקים כעת את יתרונות השוקולד המריר גם במניעה של סוכרת סוג 2 – ממצא מעניין, בין השאר גם על רקע העלייה בהיקף המחלה בשנים האחרונות במדינות המערב ואף בארץ. לפי נתוני תוכנית המדדים הלאומית לרפואת הקהילה, נכון לשנת 2023 כעשירית (10.5%) מהישראלים הבוגרים מעל גיל 18 מאובחנים עם סוכרת, 11.2% מהגברים ו-9.8% מהנשים.

 

השפעה תלוית מינון

 

מטרתו של מחקר העוקבה הפרוספקטיבי הייתה לבחון את הקשר שבין אכילת שוקולד מריר, שוקולד חלב וצריכת שוקולד כוללת, לבין הסיכון להתפתחות סוכרת מסוג 2 על בסיס נתונים שנאספו מנבדקים בשלושה מחקרים ארוכי-טווח של אחיות ואנשי צוות רפואי בארצות הברית: "מחקר האחיות" שעקב אחר אחיות בארה"ב בשנים 2018-1986, "מחקר האחיות" השני שעקב אחר אחיות אמריקאיות בשנים 2021-1991, ומחקר שעקב אחר גברים אנשי צוות רפואי בשנים 2020-1986. במחקר נכללו נבדקים ללא היסטוריה קודמת של סוכרת, מחלות לב וכלי דם או מחלות ממאירות.

 

במסגרת המחקר, המשתתפים התבקשו לדווח על תדירות צריכת מנות מזון סטנדרטיות בשנה האחרונה. הדיווח בוצע בהתאם לתשע רמות תדירות, החל מ"מעולם לא או פחות מפעם בחודש" ועד ל"שש פעמים או יותר ביום." השאלות שנותחו התמקדו בצריכת שוקולד לפי מנות, כאשר כל מנה מכילה 1 אונקייה המשתווה ל-28.3 גרם של שוקולד או חטיף שוקולד, כרבע מחבילת שוקולד בגודל מאה גרם. בשנים 2007-2006 נוספו שאלונים שהרחיבו את ההתייחסות לסוגי השוקולד השונים.

 

הקשר בין צריכה כוללת של שוקולד ובין הסיכון לסוכרת נבדק בקרב 192,208 משתתפים שדיווחו על כך באמצעות שאלוני תזונה אחת לארבע שנים החל משנת 1986. מידע אודות תתי-סוגים של שוקולד נבחן החל מ-2006 בקרב 111,654 משתתפים.

 

לאורך תקופת המעקב החוקרים זיהו 18,862 נבדקים שפיתחו סוכרת סוג 2. מניתוח הנתונים לפי סוגי השוקולד עלה כי צריכה שבועית של לפחות חמש מנות שוקולד מריר לוותה בירידה של 21% בסיכון לסוכרת מסוג 2, בעוד שצריכת שוקולד חלב בהיקף דומה לא השפיעה באופן מובהק על הסיכון לסוכרת מסוג 2.

 

הסיכון לסוכרת מסוג 2 פחת בשיעור של 3% עם כל מנה שבועית נוספת (כ-28 גרם) של שוקולד מריר – עדות להשפעה תלוית-מינון של צריכת שוקולד מריר על הסיכון לסוכרת מסוג 2.

 

בהשוואה לנבדקים שלא שינו את דפוסי צריכת שוקולד שלהם, אלו שהגדילו את צריכת שוקולד החלב הציגו עלייה גדולה יותר במשקל הגוף לאורך המעקב. לעומת זאת, לא זוהה קשר משמעותי בין צריכת שוקולד מריר ובין שינויים במשקל הגוף אצל הנבדקים במחקר.

 

המחקר נתמך על ידי מענקים מטעם המכון הלאומי לבריאות בארה"ב (NIH), וממצאיו מדווחים בגיליון דצמבר 2024 של כתב העת British Medical Journal.

 

תפקידם של הפלבנואידים

 

החוקרים מסכמים כי צריכת שוקולד מריר, במקום שוקולד חלב, עשויה להפחית את הסיכון לסוכרת מסוג 2. עם זאת, צריכה מוגברת של שוקולד חלב לוותה בעלייה במשקל הגוף. יש לציין כי השמנה כשלעצמה מלווה בעלייה בסיכון לסוכרת, וקיים קשר דו כיווני בין התופעות.

 

ברקע למחקר מסבירים המומחים כי שוקולד עשיר בנוגדי חמצון פלבנואידים – תרכובות טבעיות התומכות בבריאות הלב ומפחיתות את הסיכון לסוכרת מסוג 2. עם זאת, הקשר בין צריכת שוקולד ובין הסיכון לסוכרת מסוג 2 אינו מובן היטב, כאשר בספרות הרפואית יש עדויות סותרות בנושא, ולרוב אין הבחנה בין שוקולד מריר או שוקולד חלב. למרות שמספר הקלוריות והרכב השומן הרווי דומה בשוקולד מריר ובשוקולד חלב, נראה על פי ממצאי המחקר כי שוקולד מריר עתיר נוגדי החמצון עשוי להתגבר על ההשפעות השליליות של שומן רווי וסוכר בעלייה במשקל והתפתחות סוכרת. החוקרים קוראים לבצע עבודות נוספות במטרה להעמיק את הידע בנושא.

 

ממצאי המחקר מתיישבים עם עבודות נוספות שהצביעו על תכונות מיטיבות של השוקולד המריר בהקשר לסוכרת. ניתוח ממצאים ממחקר מעקב בקרב 18,235 צוותי רפואה שנערך באוניברסיטת הרווארד בארה"ב, וממצאיו פורסמו בפברואר 2015 בכתב העת American Journal of Clinical Nutrition, העלה כי במעקב של 9.2 שנים צריכת שוקולד הייתה מלווה בירידה בסיכון להתפתחות סוכרת סוג 2, כאשר הסיכון היה נמוך ב-17% בקרב מי שצרכו שתי מנות שוקולד או יותר ליום, בהשוואה לנבדקים שלא צרכו שוקולד בקביעות.

 

עוד על תרומתו של שוקולד מריר לבריאות

 

British Medical Journal, doi: 10.1136/bmj-2023-078386