מחלות לב
מנהלי קהילה
מובילי קהילה
שומרת על הלב? הניחי את הלחמניה
מחקר: תזונה עשירה בפחמימות בעלות ערך גליקמי גבוה מכפילה את הסיכון למחלות לב בנשים
כבר ידוע שפחמימות לא מיטיבות עם הגזרה. אבל יש משהו נוסף שכדאי לקחת בחשבון לפני שמחסלים עוד פרוסה של לחם לבן. נשים שהתזונה שלהן עשירה בפחמימות בעלות אינדקס גליקמי גבוה עלולות להיות בסיכון מוגבר באופן משמעותי למחלות לב, מאשר נשים שאוכלות תפריט דל בפחמימות שכאלה. כך עולה ממחקר חדש שפורסם ב- Archives of Internal Medicine.
במחקר האיטלקי השתתפו 48,000 גברים ונשים שתיעדו את הרגלי התזונה שלהם. לאחר כשמונה שנים, 463 מהם סבלו ממחלות לב שונות.
החוקרים מצאו כי נשים שאכלו הכי הרבה פחמימות בעלות ערך גליקמי גבוה היו בעלות סיכון למעלה מכפול לפתח מחלת לב, מאשר אלה שאכלו הכי פחות פחמימות בעלות ערך גליקמי גבוה.
הערך הגליקמי הוא מדד שמדרג פחמימות ובעצם מראה כמה מזון זה או אחר מעלה את רמת הסוכר בדם אחרי שאוכלים אותו. מזונות בעלי מדד גליקמי גבוה גורמים לעלייה גדולה יותר של סוכר ואינסולין לאחר אכילתם.
לפי המחקר, צריכה גבוהה של פחמימות בעלות אינדקס גליקמי גבוה (כמו פיצה, לחם לבן ואורז) נקשרה באופן דרמטי למחלות לב. לעומת זאת לא נמצא קשר כזה עם פחמימות בעלות ערך גליקמי נמוך (כמו דגנים מלאים).
ומה לגבי הגברים? המחקר לא מצא קשר בין תזונה עשירה בפחמימות לבין שכיחות מחלות לב, גם כשמדובר בפחמימות בעלות ערך גליקמי גבוה.
המחקר מחזק מחקרים קודמים שהעלו תוצאות דומות לגבי הקשר בין מאכלים בעלי אינדקס גליקמי גבוה למחלות לב, ולגבי ההבדל בין גברים ונשים מבחינה זו. כעת החוקרים האיטלקים מקווים לבצע מחקר נוסף, הפעם על קבוצה של כחצי מיליון בני אדם, על מנת לאושש את תוצאות המחקר הנוכחי.
Arch Intern Med. 2010, 170(7), 640-647
ערכה: אלה הר-נוי
עוד כתבות בריאות באתר מוטק'ה