מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

מחלות לב

מנהלי קהילה

פרופ' סער מנחה
פרופ' סער מנחה
מנהל היחידה לקרדיולוגיה התערבותית (צנתורים) במרכז הרפואי שמיר (אסף הרופא). רופא עצמאי ומצנתר- קופ"ח מכבי. פרופ' בחוג לקרדיולוגיה, אוניברסיטת תל-אביב. תחומי עניין: קרדילוגיה התערבותית, קרדיולוגיית ספורט, מניעת מחלות לב, מחלות לב מבניות, מניעת שבץ מוחי.
ד
ד"ר אבישי גרופר
אני בוגר בית הספר לרפואה של האוניברסיטה העברית והדסה בירושלים. השלמתי התמחות ברפואה פנימית במרכז הרפואי תל אביב ע"ש סוראסקי, ובקרדיולוגיה במרכז הרפואי שיבא, תל השומר, והתמחות בתחום של אי ספיקת לב, השתלות לב ולב מלאכותי (LVAD) במרכז הרפואי MAYO CLINIC במינסוטה, ארה"ב. לאחר החזרה לארץ עבדתי כרופא בכיר ביחידה לטיפול נמרץ לב ובמכון לאי ספיקת לב, ומנהל מרפאות המערך הקרדיולוגי בשיבא, תל השומר. כיום אני מנהל היחידה לאי ספיקת לב במרכז הרפואי שמיר (אסף הרופא). אני יו"ר החוג לאי ספיקת לב באיגוד הקרדיולוגי בישראל וחבר באיגוד האירופאי לאי ספיקת לב ובאיגוד הבינלאומי להשתלות לב. אני מרצה בכיר בפקולטה לרפואה ע"ש סאקלר באוניברסיטת תל-אביב ומעורב במספר רב של מחקרים בארץ ובחו"ל בתחום אי ספיקת לב, השתלות לב ולב מלאכותי (LVAD). מרצה בכנסים בארץ ובחו"ל. במסגרת עבודתי אני עוסק בטיפול במחלות שריר הלב, אי ספיקת לב, השתלת לב מלאכותי (LVAD), השתלות לב, מחלות מסתמיות ויתר לחץ ריאתי. אני רואה חשיבות רבה בהדרכה לאורח חיים בריא ומניעת מחלות לב.
דייאנה קליין
דייאנה קליין
פסיכולוגית שיקומית מומחית, קליניקה בפתח תקווה. עד לשנת 2022, הייתי פסיכולוגית אחראית במכון לשיקום חולי לב, בי״ח שיבא תל השומר.

מובילי קהילה

איתן אביר
איתן אביר
הי לכולם, שמי איתן, בן 44, אב לשלושה ילדים מקסימים, מאוד אוהב לרכוב על אופניים אופניים בשטח, טיולים, בילויים ובעיקר אוהב אנשים. בחודש נובמבר 2015 עברתי השתלת לב בארצות הברית , לאחר המתנה בישראל של מעל שנה, כחצי שנה מתוך תקופה זו באשפוז בבית חולים. בגיל 17 אובחנה בליבי קרדיומיופטיה. עד גיל 41 לא תסמיני כלל ואז תוך זמן קצר מאוד (חודשים ספורים) חלה הרעה משמעותית במחלת הלב שהוגדרה אז כאי ספיקה חמורה שהכניסה אותי לרשימת המתנה להשתלת לב. כבר במהלך האשפוז הארוך אפשר לומר שגיליתי את עצמי מחדש ונוכחתי שיש לי כוחות נסתרים שאף פעם לא ידעתי על קיומם. תקופה ארוכה באשפוז בבית חולים היא לא פשוטה ושואבת כוחות פיזיים ובעיקר מנטליים רבים. במהלך תקופת האשפוז נוכחתי שההתמודדות היא שונה לגמרי בין חולה לחולה ולא כולם מצליחים לאזור את הכוחות הדרושים להתמודדות הקשה והארוכה. לחוות על בשרי את החוויות הלא פשוטות לעיכול ומצד שני לצפות מהצד בדרכם הייחודית של חולים אחרים להתמודד הביאה אותי להחלטה להקדיש מזמני ומנסיוני לתמיכה ועזרה לחולי לב.
גיל מלצר
גיל מלצר
בן 56. נשוי. אבא של עומר (8) ומיקה (6). חולה לב. מייסד ומנכ"ל אגודת הלב הישראלי - העמותה למען מטופלי לב וכלי דם
ורד שיראזי
ורד שיראזי
חולת לב מילדות, חולת פיברומיאלגיה ומושתלת לב כ4 שנים. מורה בנשמתי ועסוקה בלעשות טוב בעולם.
כמונימחלות לבחדשותשומרת על הלב? הניחי את הלחמניה

שומרת על הלב? הניחי את הלחמניה

מחקר: תזונה עשירה בפחמימות בעלות ערך גליקמי גבוה מכפילה את הסיכון למחלות לב בנשים


סיכון כפול למחלות לב (צילום: אתר סטוק פוטוז)
סיכון כפול למחלות לב (צילום: אתר סטוק פוטוז)

 

כבר ידוע שפחמימות לא מיטיבות עם הגזרה. אבל יש משהו נוסף שכדאי לקחת בחשבון לפני שמחסלים עוד פרוסה של לחם לבן. נשים שהתזונה שלהן עשירה בפחמימות בעלות אינדקס גליקמי גבוה עלולות להיות בסיכון מוגבר באופן משמעותי למחלות לב, מאשר נשים שאוכלות תפריט דל בפחמימות שכאלה. כך עולה ממחקר חדש שפורסם ב- Archives of Internal Medicine.


במחקר האיטלקי השתתפו 48,000 גברים ונשים שתיעדו את הרגלי התזונה שלהם. לאחר כשמונה שנים, 463 מהם סבלו ממחלות לב שונות.

 

החוקרים מצאו כי נשים שאכלו הכי הרבה פחמימות בעלות ערך גליקמי גבוה היו בעלות סיכון למעלה מכפול לפתח מחלת לב, מאשר אלה שאכלו הכי פחות פחמימות בעלות ערך גליקמי גבוה.


הערך הגליקמי הוא מדד שמדרג פחמימות ובעצם מראה כמה מזון זה או אחר מעלה את רמת הסוכר בדם אחרי שאוכלים אותו. מזונות בעלי מדד גליקמי גבוה גורמים לעלייה גדולה יותר של סוכר ואינסולין לאחר אכילתם.


לפי המחקר, צריכה גבוהה של פחמימות בעלות אינדקס גליקמי גבוה (כמו פיצה, לחם לבן ואורז) נקשרה באופן דרמטי למחלות לב. לעומת זאת לא נמצא קשר כזה עם פחמימות בעלות ערך גליקמי נמוך (כמו דגנים מלאים).


ומה לגבי הגברים? המחקר לא מצא קשר בין תזונה עשירה בפחמימות לבין שכיחות מחלות לב, גם כשמדובר בפחמימות בעלות ערך גליקמי גבוה.


המחקר מחזק מחקרים קודמים שהעלו תוצאות דומות לגבי הקשר בין מאכלים בעלי אינדקס גליקמי גבוה למחלות לב, ולגבי ההבדל בין גברים ונשים מבחינה זו. כעת החוקרים האיטלקים מקווים לבצע מחקר נוסף, הפעם על קבוצה של כחצי מיליון בני אדם, על מנת לאושש את תוצאות המחקר הנוכחי.

 

Arch Intern Med. 2010, 170(7), 640-647

 

 

ערכה: אלה הר-נוי 

 

עוד כתבות בריאות באתר מוטק'ה