מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

טרשת נפוצה

מנהלי קהילה

ערן ברקוביץ
ערן ברקוביץ
פסיכולוג רפואי מומחה.
פרופ'-איתן-אוריאל
פרופ'-איתן-אוריאל
מומחה בנוירולוגיה, בעל תואר שני במחלות כלי דם של המוח. מנהל המחלקה הנוירולוגית מרכז רפואי בלינסון. מזכיר האיגוד הנוירולוגי בישראל.
ד
ד"ר יובל כרמון
רופא בכיר במחלקה הנוירולוגית ביה"ח מאיר.מנהל מרפאת טרשת נפוצה.
ד
ד"ר אסתר גנלין
רופאה בכירה במכון הנוירולוגי בביה"ח שניידר ומנהלת המרפאה הנוירואימונולוגית בו. בוגרת רפואה בטכניון בהצטיינות. בעלת תואר שני באימונולוגיה בהצטיינות יתרה (אוניברסיטת תל אביב) ותואר דוקטור בביוכימיה (הטכניון). משלבת מחקר קליני ובסיסי בתחום טרשת נפוצה בילדים. חברה בקבוצת המחקר הבין לאומית לטרשת נפוצה בילדים- International Pediatric Multiple Sclerosis Study Group (IPMSSG)

מובילי קהילה

פזית
פזית
הייתי בריאה ורופאת שיניים. כיום , חולה בטרשת נפוצה ואומנית קרמיקה, מציירת ומטפלת באמצעות אומנות. קודם כל אמא לשני ילדים נפלאים וחברה עם כמה אנשים חמים וחכמים. יש מתנה ביכולת ליצור ... זה מאפשר נתינה הלאה וידיעה שגם מי שלא מכיר אותי אישית יוכל לקבל משהו ממני שישמח ויגרום לו הנאה. זו הסיבה שאני כותבת פה. לעזור ולהשיא עצה וגם לקבל ידע ממי ששותפים לדרך הטרשים של טרשת נפוצה בדרך זו או אחרת. 
לביא שיפמן - MS ישראל
לביא שיפמן - MS ישראל
לביא שיפמן הוא ממיסדי חברת MS ישראל בע"מ (חל"צ) ומכהן בה, בהתנדבות, כדירקטור. חברת MS ישראל יוזמת ומנהלת מגוון רחב של פעילויות לחולים בטרשת נפוצה, תוך שהיא מעלה את המודעות הציבורית למחלה, להשלכותיה ותופעות הלוואי שלה. בהשכלתו, הוא מוסמך של הטכניון בחיפה בהנדסת מחשבים, עם התמקדות בתחום רשתות תקשורת ונתונים וכמו כן בוגר, בהצטיינות, של התוכנית לניהול עסקי בכיר של האוניברסיטה העברית בירושלים. בשנת 1990, לאחר שירות קבע בממר"מ, לביא היה ממקימי הסניף הישראלי של חברת מיקרוסופט בישראל (עובד מס. 2) והמנהל הטכני הראשון שלה. בהמשך כיהן גם כסמנכ"ל השיווק והמכירות של מיקרוסופט ישראל ללקוחות גדולים במשק הישראלי. בנוסף לפעילות ההתנדבותית ב-MS ישראל לביא מכהן מזה כ-4 שנים כחבר ועד בעמותת איגוד האינטרנט הישראלי. כמו כן, לביא הוא המקים, הבעלים והעורך הראשי של האתר www.netcheif.com - המספק ידע נרחב ביותר על תחום האינטרנט והתקשורת, תוך התמקדות בסביבה הביתית. לביא נשוי לאורלי שאובחנה כחולת טרשת נפוצה לפני כ-20 שנה, הוא מתגורר בבת-ים ואב לבן ולבת.
עירית לוזון - הבית לחולי טרשת נפוצה
עירית לוזון - הבית לחולי טרשת נפוצה
קהילת הבית לחולי טרשת נפוצה ו-CARE GIVERS הגדולה בישראל של אלפי חולים ובני משפחות, בני זוג וחברים מהמעגלים הקרובים. קהילה תומכת, המפגישה בין חולים וותיקים לחדשים, ומעניקה "במה" להעברת הסיפור האישי, באמצעות ראיונות טלוויזיה, רדיו, ותקשורת כתובה. קהילה שבה אנו מפעילים מערך של תכנים רלוונטיים המתחלפים מידי חודש, סדנאות והרצאות בלייב של אנשי מקצוע ברי סמכא ושל חולים המעניקים מהידע ומסיפורי החיים שלהם ונותנים השראה, מתוך רצון להשפיע, לחולל שינויים, לתמוך ולהנגיש מידע חיוני ומשמעותי לחולים ולסובבים אותם. המלצה נכונה, של חולה וותיק או של איש מקצוע, כאן ועכשיו, יכולה לשנות מהלך חיים של חולים אחרים! הצטרפו אלינו לקהילה חזקה ומשפיעה – הבית לחולי טרשת נפוצה - בפייסבוק
כמוניטרשת נפוצהחדשותשומרים על הזרם

שומרים על הזרם

מחקר חדש שנערך באוניברסיטת צפון קרולניה, בבית הספר "צ'אפל היל" לרפואה, מתאר תהליך מולקלורי בסיבי העצב שמבטיח את הקצב הגבוה והקבוע של ההולכה החשמלית בין תאי העצב.


הסיבים המחברים ומקשרים בין תאי העצב שלנו, הנקראים אקסונים, מסתמכים על המעטפת השומנית המבודדת אותם, כלומר המיאלין, אשר מורכבת מחומר לבן שומני שמצליח לשמור על קצב גבוה של הולכה חשמלית מהמוח לשאר חלקי הגוף.


תפקידו של המיאלין למנוע מן הזרם החשמלי מלדלוף החוצה או ל"עזוב" את האקסון. עם זאת, המיאלין העוטף את האקסון אינו רציף; ישנם באופן קבוע רווחים בהם אין מיאלין, ברוחב של 1 מיקרומטר, לכל אורך האקסון. אזורים "נטולי-מיאלין" אלו נקראים nodes of Ranvier , ושם "נדחפים" האימפולסים החשמליים מנקודה אחת לשנייה לאורך האקסון, בקצב של כ- 160 מטר בשנייה.


"הערכה מדויקת של תפקוד ה- nodes of Ranvier והבנה כיצד הם פועלים בשיתוף, מציתה ומעוררת את סקרנותם של חוקרים מתחום הנוירולוגיה למעלה ממאה שנה", אמר פרופ' באהאט מנצור. "התשובות שיענו על סקרנות זו יכולות לספק רמזים חשובים לפיתוח טיפולים ייחודים לטרשת נפוצה ומחלות אחרות אשר מערבות פגיעה במיאלין או פגיעה בתפקוד ה- nodes of Ranvier"


באהאט ועמיתיו התמקדו בחלבון הנקרא Neurofascin 186, אשר מצטבר על ממבראנת (מעטפת) האקסון במיקומם של ה- nodes of Ranvier. ביחד עם חלבוני Ankyrin-G ותעלות הנתרן, המולקולות הללו מאפשרות מעבר של יוני נתרן לאורך הערוצים באקסון, ולכן הם חשובים לשמירת המתח החשמלי לאורך סיבי העצב העטופים במיאלין.


הצוות של באהאט זיהה הומולוג של Neurofascin במחקרי מעבדה שבחנו תאי עצב של דרוזופילות (סוג של זבובים המשמשים מחקרים רבים), ומכיוון שהתפקוד של החלבון לא הובהרה בקרב מערכת של יונקים, הם החליטו לבדוק את תפקוד החלבון שנמצא בעכברי מעבדה.


המדענים הנדסו גנטית בכוונה תחילה עכברים החסרים בחלבון Neurofascin 186 בתאי העצב שלהם. "מחסור בחלבון זה מביא לכך שתעלות הנתרן וה- Ankyrin-G ייכשלו מלהצטבר ולתפקד ב- nodes of Ranvier. התוצאה הייתה שיתוק, מכיוון שלא היה מעבר של זרם חשמלי בין תאי העצב", הסביר פרופ' באהאט.


לפי באהאט, ה- Neurofascin היא מולקולה "מדביקה" אשר מתפקדת כ "מארגנת הרווח באקסון". "תפקידה להתקבץ ב- nodes of Ranvier. בעשותה כך, היא מקשרת בין תעלות הנתרן וה- Ankyrin-G במקום בו הם נמצאים באינטראקציה כדי ליצור את "המרווח" (the nodal complex). במידה וחסר החלבון הזה, "המרווח" (ה- node) נפרץ ואין שמירה על המתח החשמלי שצריך לעבור לאורך האקסון".


בהמשך המחקר מצאו המדענים תפקיד נוסף של ה- nodes of Ranvier וראו כי הם משמשים כחסם מפני רכיבים שיכולים להיכנס לאקסון ולחסום אותו, כלומר לעצור חומרים שיכולים לחסום את מעבר הזרם החשמלי בתוך האקסון.


החוקרים רואים בממצאים שלהם את היכולת לטפל במחלות בבני אדם. "בטרשת נפוצה לדוגמא, החלבונים שיוצרים את ה- nodes of Ranvier מתחילים "להתפזר" ממיקומם הנורמאלי ברגע שישנה פגיעה במעטפת המיאלין. במידה ונוכל לשקם ה- nodal complex בסיבי העצב, ייתכן ונוכל לשקם חלק מן ההולכה החשמלית והתפקודים עליהם אחראי האקסון שנפגע." בינתיים מתרכז המחקר בהבנת הדרך בה ניתן לארגן מחדש את ה- nodal complex בעכברי מעבדה.


"הגילוי של חלבון החיוני לתפקוד נכון של רווחים באקסון מרגש מכיוון שהוא פותח את האפשרות להשתמש בחלבון בכדי לשקם ולהביא לתפקוד רגיל של הרווחים באקסון בקרב אנשים עם טרשת נפוצה, להם נפגעה מעטפת המיאלין" כך סיכם ד"ר לורי טומפקינס.

 

 

מתוך ה- ScienceDaily

 


לקריאת תקציר המאמר, מתוך כתב העת Neuron , לחצו כאן

 


תרגום ועריכה: ערן ברקוביץ'.