נשימה
מנהלי קהילה
שומנים בריאים מסוג אומגה-3 מאטים התקדמות פיברוזיס ריאתי
מחקר אמריקאי רומז כי אכילת אגוזים ודגים העשירים בחומצות שומן בריאות מסוג אומגה 3 עשויה להאט את תהליך ההצטלקות הקטלני של הריאות בפיברוזיס ריאתי ולעכב את הצורך בהשתלת ריאה
פיברוזיס ריאתי היא מחלת ריאות כרונית מתקדמת, שמתבטאת בהצטלקות רקמת הריאות ומלווה בהתפתחות קוצר נשימה שנוטה להחמיר עם הזמן. המדובר במחלה עם שכיחות נמוכה שנאמדת בכ-75 חולים לכל מאה אלף איש.
תהליך ההצטלקות בפיברוזיס ריאתי עשוי להתפתח כתוצאה מגורמים שונים, כגון מחלות אוטואימוניות ותרופות מסוימות, ואף משילוב של גורמים. ברוב המקרים הרופאים אינם יודעים לקבוע במדויק על הגורם להתפתחותה, והמחלה מאובחנת כ'פיברוזיס ריאתי אידיופתי' (IPF).
בין הטיפולים הניתנים למאובחנים עם פיברוזיס ריאתי אידיופתי יש כיום תרופות שמסייעות לעכב את התקדמות התהליך הפיברוטי בריאות. התרופות ניתנות למטופלים עם 'פנוטיפ פיברוטי פרוגרסיבי', סוג של המחלה שמאובחן בהדמיית סי.טי חזה, שמתאפיין בהידרדרות מהירה בתפקוד הריאתי, החמרה בתסמינים, ירידה באיכות חיים ותמותה גבוהה.
בקרב מדענים קיים ניסיון מתמיד לאיתור טיפולים חדשים שיסייעו לבלום את התקדמות המחלה, אשר אצל חולים רבים מובילה עם הזמן לכשל מוחלט של הריאות ולצורך בהשתלת ריאה. עתה מצאו חוקרים מארה"ב רמזים לכך שחומצות שומן בריאות מסוג 'אומגה 3' המצויות במאכלים מסוימים, כמו דגים מהים הצפוני ואגוזים – תורמות להאטת ההתקדמות של פיברוזיס ריאתי.
דגים, אגוזים וזרעי פשתן
במוקד המחקר 'אומגה 3' – חומצת שומן בלתי רוויה, המוגדרת כ'שומן בריא', שמקורותיה העיקריים כוללים דגים מהים הצפוני, אגוזים וזרעי פשתן. מחקרים בשנים האחרונות מדגימים את חשיבותה של חומצת שומן זו לבריאות הלב ולמניעת מחלות כרוניות רבות.
החוקרים מאוניברסיטת וירג׳יניה וממוסדות אמריקאים נוספים, בהם אוניברסיטת הרווארד, בחנו את הקשר בין רמות חומצות שומן מסוג 'אומגה 3' בדם לבין תפקוד הריאות.
במחקר השתפו 309 איש שאובחנו עם פיברוזיס ריאתי ממאגר העמותה האמריקאית לפיברוזיס ריאתי (150) כן חולים שמטופלים באוניברסיטאות של וירג'יניה (58) ושיקגו (101). רובם (88%) היו מאובחנים עם פיברוזיס ריאתי אידיופתי, ומרביתם (74%) גברעים. החוקרים עקבו אחר רמות 'אומגה 3' בבדיקות דם קבועות שבוצעו לנבדקים למשך שנה.
בעבודה נמצא כי רמות גבוהות יותר של אומגה 3 היו קשורות לתפקוד ריאתי טוב יותר ולהישרדות ארוכה יותר ללא צורך בהשתלת ריאה. נמצא כי קשר זה אינו מושפע מגורמים נוספים, בהם היסטוריה של תחלואה לבבית, עישון סיגריות וטיפול תרופתי נגד המחלה.
המחקר נתמך על ידי העמותה האמריקאית לפיברוזיס ריאתי (PFF) והמכון הלאומי ללב, ריאות ודם בארה"ב (NHLBI), וממצאיו מדווחים בגיליון אוקטובר 2023 של כתב העת Chest.
אומגה נגד מחלות ריאה
החוקרים ציינו כי הממצאים מצדיקים את הצורך בניסויים קליניים כדי לקבוע האם יש צורך בשינוי ההנחיות התזונתיות למאובחנים עם פיברוזיס ריאתי, והאם כדאי להמליץ על צריכת מזונות עשירים ב'אומגה 3', כדי להעלות את רמות חומצת השומן בדם ולהביא לעיכוב הידרדרות ושיפור בתוצאות החולים.
החוקרים גם קוראים לבחון את השפעות חומצת השומן על המהלך של מחלות ריאה כרוניות אחרות, למשל מחלת ריאות חסימתית כרונית COPD. מחקרים בעבר כבר רמזו על השפעות מיטיבות של 'אומגה 3' על מחלות ריאה. כך, במחקר מאוסטרליה שפורסם בינואר 2020 בכתב העת Nutrients נמצא כי רמות גבוהות של 'אומגה 3' בדם מלוות ביציבות גבוהה יותר בקרב חולי אסתמה ובירידה במינון התרופות הנדרשות. במחקר נוסף שפורסם כבר לפני כעשור ביולי 2012 בכתב העת Journal of Nutritional Biochemistry, התגלה כי צריכת מזונות עשירים בחומצות השומן הבלתי רוויות 'אומגה 3' ו'אומגה 6' מלווה בירידה ברמות של חלבונים-ציטוקינים בדם ובירידה בסיכון לפעילות דלקתית מוגברת.
החוקר הראשי בעבודה הנוכחית, ד"ר ג'ון קים, אמר בריאיון לתקשורת עם פרסום הממצאים כי "מצאנו שרמות גבוהות יותר של חומצות שומן מסוג אומגה 3 בדם, שמתאימות למספר שבועות של צריכה תזונתית מתאימה, היו קשורות לתפקוד ריאתי טוב יותר והישרדות ארוכה יותר. חומצות שומן אלה עשויות להיות גורם המשפיע על הפיברוזיס הריאתי".
המחקר הנוכחי מאיר עבודות רבות נוספות שמצביעות על יתרונות בריאותיים של חומצות שומן מסוג 'אומגה 3'. מחקרים רבים מצאו קשרים בין צריכה גבוהה של מזונות המכילים 'אומגה 3' לבין ירידה בסיכון לא רק לתחלואה לבבית, אלא גם לסרטן השד, שבץ מוחי ומחלות הדמנציה ובהן אלצהיימר. כך, למשל, במטה אנליזה מבריטניה, שפורסמה ביוני 2023 בכתב העת Heart Failure Reviews, נמצא כי צריכת 'אומגה 3' מלווה בירידה ברמות של חלבונים-ציטוקינים מעוררי דלקתייות בדם אצל מאובחנים עם אי ספיקת לב, מה שמדגים את יתרונות חומצת השומן בהפחתת הסיכון לדלקתיות מוגברת אצל החולים.