סרטן השד
מנהלי קהילה
מובילי קהילה
רפואה משלימה לסרטן השד
דיקור, יוגה, מדיטציה וצמחי מרפא: על הטיפולים המשלימים שיכולים לסייע לנשים המתמודדות עם סרטן השד
יוגה, מדיטציה, דיקור או צמחי מרפא - יש הנשבעים בהם ויש שיסרבו אפילו להתנסות. על אף שרפואה משלימה מלווה אותנו שנים רבות, הדעות באשר להשפעתה עדיין חלוקות, גם בקרב הציבור וגם בקרב אנשי מקצוע. תגובות של "זה ממש עזר" ייתקלו פעמים רבות בתגובות של רופאים מערביים לפיהן מדובר באפקט פלצבו ותו לא. לעומת זאת, המטפלים ברפואה המשלימה טוענים כי נשענים על תיאוריה סדורה וניסיון וכי זו רק הבורות ושחצנות של גילדת הרפואה הקונבנציונאלית שמונעת הערכה הדדית ושיתוף פעולה פורה ביו העולמות לטובת החולה.
כך או כך, אם מדובר בטיפול שמניב תוצאות חיוביות לגוף, לנפש או לשניהם האם באמת משנה הסיבה?
ההתמודדות עם סרטן השד - גם הגופנית וגם הנפשית - מורכבת וקשה ואינה מסתיימת עם הטיפול האחרון. רפואה משלימה יכולה לסייע בהפחתת התסמינים ותופעות הלוואי של הטיפולים ולשפר את המצב הגופני והנפשי ואת איכות החיים של המטופלות. בשנים האחרונות תחום הרפואה האינטגרטיבית (משולבת) תופס תאוצה אפילו בבתי חולים, שחלקם הכניסו את הרפואה המשלימה בשעריהם כחלק מהטיפול השגרתי.
"מקומה של הרפואה המשלימה הוא בעיקר בטיפול התומך. היא לא יכולה לבדה לרפא סרטן ויש לומר זאת בצורה ברורה וחד משמעית" מבקש להבהיר בפתח דבריו ד"ר עופר כספי, מנהל הרפואה האינטגרטיבית והיחידה לרפואה משלימה בסרטן במרכז דוידוף שבבית החולים בילינסון, "יש לה מקום בתמיכה בחולה במהלך הטיפולים ובשיקום שלאחריהם מצד אחד ומצד שני יש לה תפקיד חשוב במניעה - בעיקר דרך אימוץ אורחות חיים בריאים. לכן יש להתחיל טיפול משלים מוקדם ככל האפשר ולא לחכות לסיבוכים. כך לדוגמה, חולים שנעזרים ברפואת גוף-נפש או בתזונה ובטיפולי מגע במקביל לטיפול הכימותרפי חווים פעמים רבות ירידה בתופעות הלוואי מהטיפול הכימותרפי. אלא שלא הכל ירוק בעולם הרפואה "הטבעית" – יכולות להיות גם אינטרקציות בין תוספי תזונה וצמחי מרפא לבין הטיפול הקונבנציונאלי ולכן חובה להתייעץ עם מומחה ברפואה אינטגרטיבית".
"יש שטוענים שאיכות המחקרים בתחום נמוכה יותר מאיכות המחקרים התרופתיים, אך הטיעונים נשענים על סיבה צינית לחלוטין" מוסיף ד"ר כספי, "מאחורי התרופות עומדת תעשייה שלמה שתפקידה לייצר רווח לבעלי המניות, אך מאחר וטבע אי אפשר 'לפטנט' אז אין ממש תמריץ לבצע מחקר בצמחי מרפא. כדי לעקוף את הבעיה, חברות התרופות משנות מעט את המבנה של חומרים פעילים אנטי סרטניים שמקורם בטבע וכך יוצרות משהו חדש - עליו ניתן לעשות מחקרים, לרשום פטנט ולרשום תרופה חדשה עם תקופת הגנה מפני תחרות המייצרת רווח שנים רבות קדימה".
לרפואה משלימה מקום חשוב גם לאחר סיום הטיפולים. "תחום רפואת המחלימים הוא תחום חדש יחסית הבא לתת מענה לצרכים הגופניים והנפשיים הייחודיים של מי שטופלו למחלה והחלימו ממנה" אומר ד"ר כספי, המנהל גם את מרפאת מחלימי הסרטן במרכז דוידוף שבבילינסון, "חשוב לדעת שגם בשלב השיקום, השלב בו המטופלת חוזרת למעגל הבריאות, רפואה משלימה מסייעת מאוד. לסרטן שד טיפול עם תופעות לוואי ארוכות טווח, לדוגמה נוירופטיה המתאפיינת בפגיעה תחושתית בקצוות הידיים והרגליים שנגרמת מכימותרפיה. במקרה כזה דיקור יכול לסייע מאוד וכך גם תוספי תזונה, שיש לקחת בהתאמה אישית שנעשית עבור כל מטופל".
דיקור
"הרעיון המרכזי מאחורי דיקור הוא להביא את הגוף לאיזון אנרגטי, כשברפואה הסינית האבחנה של בריאות וחולי שונה מהרפואה המערבית ומבוססת על אפיון מערכות הגוף שאינן נמצאות באיזון. על ידי דיקור בנקודות מוגדרות היטב על פני המרידיאנים - אותם ערוצי אנרגיה המחברים את איברי הגוף הפנימים עם מעטפתו - אנחנו מגיעים לאיזון" מסביר ד"ר כספי. "זו נקודה חשובה כי היכולת של הגוף להשתתף בתהליך ריפוי, היכולת להתמודד עם הרעילות של הטיפול בסרטן השד, מושפעת מאיזונים שונים בגוף. לכן, אין אנו מחזקים את המערכות בהכרח, אלא מאזנים אותן".
מספר מחקרים שפורסמו בשנים האחרונות מצאו כי דיקור מסייע להפחתת תופעות לוואי של הטיפולים בקרב נשים עם סרטן שד. לדוגמה, חוקרים איטלקיים מצאו שדיקור מסייע בטיפול בגלי חום קשים שנמשכו לפרקי זמן ארוכים. המחקר, שפורסם במרס 2016 בכתב העת Journal of Clinical Oncology, כלל 190 נשים שחלקן טופלו על ידי דיקור וחלקן טופלו באופן שגרתי. מהממצאים עלה כי הנשים שטופלו באמצעות דיקור סבלו מגלי חום ברמה נמוכה משמעותית מהרמה הממוצעת בקבוצת המטופלות באופן שגרתי.
מחקר שפורסם באוגוסט 2015 בכתב העת Journal of clinical Oncology מצא כי דיקור יעיל מתרופות לטיפול בגלי חום במחלימות מסרטן השד המקבלות טיפול הורמונלי מניעתי במשך שנים. המחקר בחן את יעילות הטיפול בדיקור סיני שעושה שימוש במחטים שמועבר בהן זרם חשמלי נמוך, וזאת בהשוואה לתרופה ונלפקסין - תרופה נגד דכאון המשמשת גם לטיפול בהקלה על גלי חום. במחקר השתתפו 120 נשים שהוגדרו כמחלימות מסרטן השד לאחר שסיימו את שלב הטיפולים במחלה בתרופות ו/או בהקרנות, שסובלות מהתקפי חום תכופים. המטופלות סווגו באופן אקראי לארבע קבוצות: שתי קבוצות טיפוליות – האחת קיבלה טיפול בדיקור אחת לשבוע ולשנייה הותאם טיפול יומי בתרופה ונלפקסין, וכן שתי קבוצות ביקורת: האחת טופלה בדיקור דמה והשנייה בתרופת דמה (פלצבו). בחלוף שמונה שבועות, הקבוצה שהשיגה את הירידה המשמעותית ביותר בחומרת גלי החום הייתה הקבוצה שטופלה בדיקור, שחוותה ירידה של 7.4 נקודות בציון המדרג את חומרת גלי החום. אחריה דווח על ירידה של 5.9 נקודות בקרב הנשים שטופלו בדיקור דמה, ירידה של 5.2 נקודות בקרב הנשים שטופלו בונלפקסין וירידה של 3.4 נקודות בלבד בקרב הנשים שטופלו בתרופת דמה. כמו כן, שיעור תופעות הלוואי בקרב הנשים שטופלו בדיקור היה נמוך משמעותית בהשוואה לתופעות הלוואי בקרב אלו שטופלו בתרופה.
ממצאי מחקר נוסף מצביעים על יעילות הטיפול בדיקור, גם אם מדובר בדיקור מדומה. בדצמבר 2013 דיווחו חוקרים מאוניברסיטת מרילנד בכתב העת Cancer כי דיקור אמיתי או מדומה הוביל להקלה משמעותית בתופעות הלוואי בקרב נשים עם סרטן שד שטופלו בתרופות מקבוצת מעכבי ארומטז. לטענת החוקרים גם אם מדובר באפקט פלצבו, דיקור מומלץ כטיפול מסייע לאיכות חיים טובה יותר.
"בנוסף לגלי חום, דיקור מוכח כאפקטיבי גם בטיפול בבחילות והקאות - תופעות לוואי מוכרות של טיפולים כימותרפיים, בנוירופטיה תחושתית בקצוות הידיים והרגליים הנגרמת מכימותרפיה וכן כטיפול לתשישות וחולשה. בנוסף, דיקור מטפל גם בנפש ולכן יכול לסייע להשגת שקט נפשי ומרגוע" אומר ד"ר כספי. מנגד הוא מבקש להבהיר "דיקור לא יכול למנוע נשירת שיער, לא יכול למנוע פצעים בפה או נפילה של ספירות הדם ולכן חשוב מאוד להבין שדיקור זו לא רפואה סינית אלא ענף אחד ברפואה סינית ואם רוצים אפקט מקסימלי יש לשלב צמחי מרפא, תזונה ותנועה, שהם אלו המוכחים כמסייעים לפצעים בפה, ירידה בספירת הדם ותופעות לוואי אחרות".
יוגה
יוגה היא פעילות גופנית המעניקה משקל לא פחות משמעותי לנפש מאשר לגוף. נשים רבות מדווחות על תרומה משמעותית של היוגה לתחושה הכללית ולאיכות החיים במהלך המחלה ואחריה - בהליך השיקום. ליוגה מרכיבים רבים וחוקרים מאמינים כי למרכיבי הנשימה והמדיטציה תפקיד חשוב בחלק מהשינויים שנצפו בנשים עם סרטן השד שתרגלו יוגה.
חוקרים מאוניברסיטת אוהיו מצאו במחקר שפורסם ב-2014 בכתב העת Journal of Clinical Oncology כי בקרב נשים המשתקמות אחרי סרטן שד, תרגול יוגה, גם אם למשך שלושה חודשים בלבד, יכול להפחית בעיות שינה, תשישות ודלקתיות. נשים שתרגלו יוגה דיווחו על עלייה של 12% בתחושת החיות, בהשוואה לנשים שלא תרגלו יוגה. בנוסף, נמצא כי חלבונים הקשורים לדלקתיות היו נמוכים ב-10%-15% בממוצע בקבוצת היוגה. עוד מצאו החוקרים כי השפעת היוגה ניכרת גם שלושה חודשים אחרי הפסקת התרגול כשתסמינים כמו תשישות, דלקתיות ואיכות שינה, המשיכו להשתפר באופן משמעותי, על אף שרבות מהמשתתפות הפסיקו לתרגל יוגה. לדוגמה, תשישות הייתה נמוכה ב-57% בקרב נשים שתרגלו יוגה בהשוואה לנשים שלא תרגלו יוגה.
"הדגש ביוגה אינו בהכרח על התנוחות אלא על הנשימה ולכן הרבה תרגולים של יוגה לחולי סרטן עוסקים בהרפיה, בנשימה שקטה ומכאן יוגה מועילה בשני היבטים" מסביר ד"ר כספי, "הראשון כמסייע לתשישות והשני - בכל הקשור למתחים. אנחנו מלמדים את החולים שלנו שכל תנועה, לאו דווקא יוגה, חשובה לשגרת היום-יום כי אנחנו, בני האדם, למעשה דומים לכל בעלי החיים ואצל בעל חיים - בעל חיים בריא - נע ובעל חיים נע - בריא. ואכן אין ספור מחקרים מראים שהטיפול מספר אחד לתשישות בחולי סרטן הוא תנועה. זה לא אומר שצריך להתחיל לטפס על הרים במהלך הטיפולים אבל בהחלט צריך להיות בתנועה. עם זאת חשוב להזהיר שחולים שיש להם מעורבות גרורתית של עצמות צריכים לדעת שיש סכנה של נפילה או עומסים, כך שיש לתרגל תנועה או יוגה תחת השגחה ואולי יש תנוחות מסוימות שצריכים להיזהר מהן".
לאחר שחלו בסרטן השד והבינו כי השילוב בין עולם הרפואה המערבי לעולם היוגה מוביל לתוצאות משמעותיות בהתמודדות עם הטיפולים והשיקום שאחרי, ידעו מורות היוגה שירה נהלוני-גליקסברג וסיגל ביבר, כי עליהן להעביר את הידע הלאה. השתיים ייסדו קורס בווינגיט המספק כלים למורים ליוגה לליווי מתמודדים עם סרטן בכלל וסרטן נשי בפרט.
"זה לא שיש תנועות מסוימות או שונות מתנועות אחרות לנשים עם סרטן שד, אך יש אדפטציות שיש לעשות ויש לשים דגש על מה שאומרים" מסבירה נהלוני-גליקסברג, "בשיעור רגיל, שכולם בריאים, מורה לא לוקח בחשבון תהליכים שאישה עם סרטן נשי עוברת: פגיעה בדימוי עצמי, בדימוי הנשי, הקושי בטווחי תנועה בעקבות ניתוח, קושי להתכופף או לשכב על הבטן כשאת מנותחת שד או אפילו את הצורך להוריד חולצה או את הפאה בגלל גלי חום. המטרה היא שנשים יגיעו לקבוצות אלו ויוכלו להפיק תחושה של הצלחה, יכולת וחוסן וייקחו את התחושות האלו מחוץ למזרן החוצה לעולם, מה שתורם רבות להליך עצמו ולהליך השיקום שאחרי".
ביבר מוסיפה "ברגע שראינו איך נשים מתחילות את ההליך, איך הן נכנסות לעומת איך שהן יוצאות - אם זה תוצאה פיזית של שיפור טווח תנועה או ברמה האנרגטית או את מצב הרוח המרומם שמוביל ליכולת להכיל את מה שקורה להן, הבנו שיש כאן משהו שהוא הרבה יותר גדול - היוגה מהווה עוגן משמעותי בתהליך. באותו זמן נוצר ממד אחר של קבוצה עם אחווה ייחודית לה, שנוגעת ברבדים הכי עמוקים ובקבוצה הזו הן מקבלות מענה מדויק למכלול צרכים: פזיים, רגשיים, רוחניים ואנרגטיים. למדנו וחקרנו באופן עצמי. בכל מה שקשור לתהליך רפואי יש ידע שצריך ללמוד אילו תופעות לוואי נגרמות מאילו תרופות, מורה מהשורה לא היה יודע שטקסול גורם לנימול, עייפות קשה, זיכרון, שיווי משקל, כל אלו דברים שהמורים לומדים כי צריכים לדעת את זה".
מדיטציה
גם מדיטציה נמנית כאחד מתחומי הרפואה המשלימה להם השפעה משמעותית על הנפש, מה שיכול לסייע לחולות לצד הטיפולים המערביים. "למדיטציה חשיבות רבה בעיקר בהכנה לפרוצדורות ובשיח הפנימי של החולה עם עצמה" מסביר ד"ר כספי, "עבור כירורג להגיע לניתוח זה לבוא לעוד יום עבודה, אך עבור החולה זה אירוע של פעם בחיים לכן להגיע לניתוח בלי הכנה מקדימה זה לא חכם".
ד"ר כספי אומר כי מחקרים שונים מעידים שהכנה לפני פרוצדורות באמצעות מדיטציה, דמיון מודרך, היפנוזה והרפיה, משפרת לא רק את חווית המטופל אלא גם את תוצאות הניתוח. "התוצאות הן ירידה בצריכת התרופות וקיצור משך האשפוז, כך שהיתרון של מדיטציה וגישות גוף-נפש אחרות הוא בהעצמת המטופל".
מחקר שפורסם ב-2009 ב-Journal of National Cancer Institute על ידי חוקרים מבית החולים מאונט סיני בניו יורק בקרב נשים עם סרטן שד שעמדו בפני פרוצדורה כירורגית או ביופסיה פתוחה, מצא כי 15 דקות של הרפיה בהתערבות היפנוטית בכניסה לחדר ניתוח יחד עם תרופות הרגעה, חסכו בממוצע 700 דולר מעלות פרוצדורה של כ-4000 דולר, הודות לניתוח קצר יותר, משך אשפוז קצר יותר וצריכת תרופות פחותה יותר. בנוסף, דווח על חווית מטופל טובה יותר.
"אם תרופה הייתה נותנת תוצאות כאלו כולם היו משתמשים בה, אך מדובר במשהו שאין מאחוריו לובי של חברות התרופות הגדולות. בעיני מדובר בסטנדרט שצריך להיות חובה" קובע ד"ר כספי ומוסיף כי "גם בשלב הטיפול האקטיבי במחלה ובשלב השיקום יש למדיטציה תפקיד חשוב".
צמחי מרפא ותוספי תזונה
תחום צמחי המרפא ותוספי התזונה הוא ענף נוסף ברפואה משלימה שיכול לסייע לנשים בשלבים שונים של המחלה ובהיבטים שונים של המחלה – מהמאבק בגידול עצמו ועד להפחתת תופעות הלוואי של הטיפולים הקונבנציונליים. צמחי המרפא ותוספי התזונה מותאמים לצרכיו המשתנים של המטופל.
"צמחי מרפא תורמים רבות בהיבט תומך ונלווה המשפר את איכות חייהם של המטופלים ומסייע להם מחד להתמיד בהם ומנגד מקטין את הצורך בתרופות נוספות שעשויות לגרום לנזק בשימוש מצטבר" מסבירה ענבל דרסלר, נטורופתית ביחידה לרפואה משלימה לחולי סרטן במרכז דוידוף, בילינסון. "הדבר נכון גם במקביל לטיפולי קרינה וטיפולים הורמונליים וביולוגיים".
תוספי התזונה כוללים לרוב מרכיבים מבודדים של צמחי מרפא, ויטמינים, מינרלים, חומצות אמינו ומגוון רחב של תרכובות להן תרומה נלוות או השפעה אנטי סרטנית ישירה או עקיפה. "במרכיבים להם השפעה אנטי סרטנית ישירה אנו יכולים לראות כיצד למרכיב מסוים יש יכולת להתערב במנגנונים הביולוגיים של הגידול ולמנוע ממנו לשגשג", מסביר צביקה ראובן, נטורופת מהיחידה לרפואה משלימה לחולי סרטן במרכז דוידוף, בילינסון, "זאת לצד השפעה אנטי סרטנית עקיפה הרותמת מנגנונים גופניים נוספים לשיבוש צמיחת הגידול כמו מערכת החיסון".
בין התוספים ראובן ממליץ על תה ירוק, תה שמכיל כמות גדולה של ECGC - Epigallocatechin gallate, נוגד חמצון פוטנטי שנחקר והוכח כמסייע למגוון פעילויות אנטי-סרטניות. מחקר פרוספקטיבי שנערך בסין השווה הרגלי תזונה ואורח חיים, לרבות צריכת תה ירוק, של אלף נשים בריאות לאלף נשים עם סרטן שד באותם טווחי גיל. המחקר מצא כי צריכה קבועה של תה ירוק מהווה גורם מגן מפני התפתחות סרטן שד. במטה אנליזה המסכמת את תוצאותיהם של תשעה מחקרים הכוללים יחד למעלה מ-5,000 חולות סרטן שד, בחנו חוקרים מבית הספר לרפואה של אוניברסיטת הרווארד את הקשר הסטטיסטי בין צריכת תה ירוק לסיכון להתפתחות או חזרה של סרטן השד. תוצאות המחקר העלו כי צריכה של למעלה משלוש כוסות תה ירוק ביום מפחיתה את הסיכון להישנות המחלה.
השימוש בצמחי מרפא יכול לסייע רבות במהלך הטיפולים הכימותרפיים. "במהלך טיפולים כימותרפיים, צמחי מרפא יתנו מענה לקשת רחבה של תופעות לוואי בהן: פגיעה במערכת העיכול דוגמת בחילות, הקאות שלשול ועצירות ואפטות. כמו כן יסייעו לפגיעות עצביות, שיפור תפקוד כבדי וכלייתי, שיפור פרופיל הדם ומערכת החיסון וחיזוק הוויטליות הגופנית והנפשית" אומרת דרסלר. בין צמחי המרפא עליהם היא ממליצה בשילוב מקביל עם הכימותרפיה הם ג'ינג'ר ואסטרגלוס.
מחקר קליני כפול סמיות, שנערך ב-23 מרפאות גניקולוגיות בארה"ב, בחן את השפעת השימוש בגי'נג'ר על בחילות הנלוות לטיפול כימותרפי. המחקר מצא כי נטילת שילוב של תרופות נוגדות בחילה מקבוצת חוסמי הקולטן לסרטונין (5HT3) יחד עם ג'ינג'ר, הפחיתה באופן משמעותי את חומרת הבחילות ביום הטיפול הכימותרפי, זאת לעומת השימוש בתרופה בלבד. מחקר נוסף שפורסם בשנת 2012 בכתב העת Integrative Cancer Therapies הציג תוצאות דומות.
הצמח אסטרגלוס (Astragalus membranaceus) נמצא מחקרית כמייעל את הטיפול הכימותרפי. ממצא זה עלה במטא-אנליזה שפורסמה ב-2006 בכתב העת Journal of Clinical Oncology. דרסלר מסבירה כי חלק מפעילותו החיסונית קשורה למרכיב רב-סוכרי הנמצא בצמח הגורם לשחזור - מעין החזר תגובה, של תאי דם לבנים - לימפוציטים מסוג T, שפעילותם דוכאה על ידי מנגנון סרטני. הצמח תומך בהגברת ייצור תאי דם אדומים וטסיות, במערכת החיסון ובמח העצם ובנוסף הוא מחזק את הוויטליות, תומך בכבד ובמערכת העיכול.
"ישנה חשיבות מכרעת בהתאמה מושכלת ופרטנית של צמחים ותוספי תזונה במהלך טיפול לצד התאמת טיפול תזונתי" מדגישה דרסלר, "לא אחת חוזרת אמרה שגויה מצד המטופלים ותומכיהם ש'אם הדבר טבעי אז הוא לא יכול להזיק'. כמובן שיש להישמר מהכללות שגויות שכאלה ולהפקיד את הטיפול בידי אנשי המקצוע".
על אף שקיימים מחקרים רבים המעידים על יעילותם של צמחי מרפא, רופאים מערביים עדיין מתקשים להציע למטופלות לעשות בהם שימוש או להפנותן למרפאות ייעודיות. ד"ר כספי טוען כי מדובר בחשש שאינו מוצדק ולרוב נובע מחוסר ידע. "בפילוסופיה, צמחי מרפא ותרופות דומים מאוד, לכן רופאים היו צריכים להתייחס לתחום באהדה. בפועל, דווקא בגלל שהצמחים אינם פלצבו, רופאים מפחדים מאינטראקציה בין השניים. אבל חוסר ידע אינו סיבה להימנעות. יש מי שיודע מה אסור או מותר לשלב. זה בדיוק תפקידם של מחקרים ושל מומחים באונקולוגיה אינטגרטיבית - לנווט לצרכנות נבונה. לכן, בעידן הרפואה המותאמת אישית האונקולוגיה הקונבנציונאלית והאונקולוגיה האינטגרטיבית צריכות לאחד כוחות - רק כך יתקבלו התוצאות הטובות ביותר".
עדכון אחרון: אוגוסט 2016