מחלות לב
מנהלי קהילה
מובילי קהילה
רעש הכביש עלול לגרום לשבץ
בגלל הרעש החזק: מגורים ליד כביש סואן עלולים לגרום לשבץ, בעיקר בקרב קשישים
עדות נוספת לכך שרעש מהווה גורם סיכון למחלות לב וכלי דם. מחקר דני חדש מצא כי חשיפה ממושכת לרעש חזק של מכוניות בכבישים עמוסים, קשורה לסיכון מוגבר לשבץ, בעיקר בקרב בני 65 ומעלה.
המחקר כלל יותר מ- 57,000 אנשים בני 50 עד 64 שגרו באזור קופנהגן. החוקרים עקבו אחריהם במשך תקופה של כ- 10 שנים.
החוקרים ניתחו את היסטורית המגורים וההיסטוריה הרפואית של המשתתפים, 1,881 מהם סבלו משבץ במהלך התקופה. לאחר מכן, החוקרים מדדו את החשיפה של כלל הנבדקים לרעש ממכונית במשך הזמן, בעזרת תוכנה לחישוב רעש, שממפה את רמות הרעש במגוון מקומות במדינה במשך שנים ומתחשבת בגורמים כמו מרחק הדירה מהכביש, הקומה בה היא נמצאת וכדומה. החוקרים העריכו כי רמת הרעש הנמוכה ביותר אליה נחשפו המשתתפים הייתה 40 דציבלים והמרבית- 82 דציבלים.
כשמתייחסים לכלל האוכלוסייה, החוקרים גילו שעל כל 10 דציבלים נוספים של רעש מהכביש, הסיכון של אדם לשבץ עלה ב- 14%. כשפרטו את הסיכון לפי קבוצות גיל, נמצא כי בקרב אנשים שגילם פחות מ- 65 הסיכון לא היה משמעותי, אבל החוקרים מצאו כי בקרב בני 64.5 ומעלה הסיכון לשבץ עלה ב- 27% לכל 10 דציבלים נוספים ברמת הרעש.
עוד מצאו החוקרים, כי בקרב בני 65 ומעלה, היה גבול נוסף סביב ה- 60 דציבלים, שאם רמות הרעש עברו אותו, הסיכון לשבץ עלה אפילו יותר.
החוקרים לקחו בחשבון בעת ניתוח הנתונים את השפעתם האפשרית של מגוון גורמי סיכון אחרים לשבץ כמו זיהום אוויר, עישון ותזונה. יחד עם זאת, יש כמה גורמים שייתכן והשפיעו על תוצאות המחקר, למשל ייתכן ואנשים רבים שגרים ליד כבישים סואנים הם ממעמד סוציו-אקונומי נמוך- גורם סיכון לשבץ.
המחקר שפורסם בכתב העת European Heart Journal לא מסביר כיצד הרעש משפיע על הבריאות, אבל החוקרים סבורים כי הסיבה קשורה כנראה ללחץ. לדבריהם, חשיפה לרעש הכביש עלולה לגרום לתגובת לחץ ולהפריע לשינה, מה שעלול להגביר את הסיכון לשבץ, דרך מנגנונים כמו עליה בהורמונים הקשורים ללחץ, עליה בקצב הלב ולחץ הדם ופגיעה במערכת החיסונית. החוקרים מוסיפים כי ייתכן ובני הגיל השלישי מושפעים יותר מהרעש, בגלל שהשינה שלהם רגישה יותר ולכן הרעש פוגע בהם יותר. יחד עם זאת, נדרשים מחקרים נוספים כדי לאושש את ממצאי מחקר זה.
מחקרים שפורסמו לאחרונה מצאו כי עבודה בסביבה רועשת, יותר ממכפילה את הסיכון לבעיות הקשורות ללב וכי מגורים סמוך לשדות תעופה ומסלולי טיסה מגדילים את הסיכון לתמותה מאירועי לב בגלל הרעש החזק.
European Heart Journal. doi:10.1093/eurheartj/ehq466
עוד כתבות בריאות באתר מוטק'ה