מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

הפרעות אכילה

מנהלי קהילה

ד
ד"ר איתן גור
מנהל המרכז להפרעות אכילה ומשקל במרכז הרפואי ע"ש חיים שיבא, תל השומר.
דנה צינמן ליטרט
דנה צינמן ליטרט
פסיכולוגית קלינית. למדתי באוניברסיטת תל אביב, אני מטפלת בילדים, נוער ומבוגרים. אני עובדת כבר הרבה שנים במערך להפרעות אכילה לילדים ונוער בתל השומר, תחילה כמדריכה במחלקה להפרעות אכילה, בהמשך פסיכולוגית באשפוז יום, עשיתי את ההתמחות האשפוזית במחלקה וגם את התזה כתבתי בנושא הפרעות אכילה והפחד מהחיים. בשבע השנים האחרונות אני פסיכולוגית במרפאה להפרעות אכילה (הייתי שותפה בהקמתה). בנוסף, יש לי קליניקה פרטית ברמת השרון שם אני מטפלת גם בבוגרות המתמודדות עם הפרעות אכילה.
מורן וילנר סקאל
מורן וילנר סקאל
שלום, אני מורן, פסיכולוגית לאחר התמחות קלינית. בשנים האחרונות עבדתי במרפאה וגם במחלקה להפרעות אכילה לנוער בתל השומר. בעבודתי פגשתי מקרוב את המצוקה, הקושי והמורכבות שפוגשות המתמודדות ופוגשים המתמודדים עם הפרעות אכילה, ונושא זה קרוב מאוד לליבי. כיום יש לי גם קליניקה פרטית בצפון תל אביב : https://www.moranws.com/ אני מאמינה שחלק חשוב מתהליך ההחלמה הוא היכולת לא לחוש לבד, בייחוד במצבים וברגעים בהם נדמה שאף אחד אחר לא מבין מה עובר עלייך, והתחושה יכולה להיות מאוד בודדה. לתחושתי, כל אחת וכל אחד ראויים לחיות חיים מלאים ועשירים, ואני מאחלת לך להצליח להגיע לכך!
אפרת וייס שורץ
אפרת וייס שורץ
נעים מאד, אני אפרת, דיאטנית קלינית, בעלת 12 שנות ניסיון בטיפול בהפרעות אכילה במבוגרים ובמתבגרים. בוגרת תואר ראשון בתזונה מטעם האוניברסיטה העברית ובעלת תואר שני במדעי הרפואה מטעם אוניברסיטת תל אביב. דיאטנית קלינית בצוות הטיפולי של המרכז להפרעות אכילה במבוגרים במרכז הרפואי שיבא תל השומר, חברה בצוות הטיפולי במסגרת הדיור המוגן של הבית השיקומי לנשים מחלימות מהפרעות אכילה בהוד השרון, ומטפלת במבוגרים ובמתבגרים המתמודדים עם הפרעות אכילה בקליניקה פרטית בהרצליה.
כמוניהפרעות אכילהחדשותרמות דופמין במוח אצל הסובלים מהפרעת אכילה בולמוסית

רמות דופמין במוח אצל הסובלים מהפרעת אכילה בולמוסית

מחקר של הדמיית מוח שנערך בארה"ב מגלה הבדלים עדינים בין נבדקים אשר סובלים מהשמנת יתר ללא בולמוסים לבין נבדקים שסובלים מהשמנת יתר והפרעת אכילה בולמוסית. אצל אלה האחרונים מראה או ריח של אוכל אהוב מעורר עלייה מהירה וחדה ברמות הדופמין במוח – כימיקל אשר מקושר לתהליכי מוטיבציה ותגמול.


(צילום: Shutterstock)
(צילום: Shutterstock)

מחקר חדש שנערך בארה"ב ופורסם החודש בירחון Obesity מציע שעלייה מהירה וחדה ברמות הדופמין משחקת תפקיד בגירוי והתעוררות של אכילת יתר קומפולסיבית. ממצאים אלה מזהים את הנוירוטרנסמיטור של הדופמין, אשר דוחף את המוח לחפש תגמול, כרלוונטי לנוירוביולוגיה של הפרעת אכילה בולמוסית.

 

מחקרים קודמים זיהו עליה כזאת בדופמין בקרב מכורים לסמים כאשר הם צפו בתמונות של אנשים צורכים סמים. נמצאו נקודות דמיון נוספות ברמה של הנוירוכימיקלים במוח בין מכורים לסמים לבין אנשים אשר סובלים מהשמנת יתר, לרבות התפקיד של הדופמין בעירור התשוקה לסם או למזון.

 

המחקר הנוכחי החוקרים ציפו שנבדקים אשר סובלים מהשמנת יתר ומהפרעת אכילה בולמוסית יראו תגובה מותנית חזקה לנוכח גירוי של אוכל בהשוואה לנבדקים אשר סובלים מהשמנת יתר ללא בולמוסים.

 

ההבנה של המכניזם הנוירוכימיקלי אשר עומד בבסיס העוררות שנוצרת כתוצאה ממזון עשויה להוביל אותנו לכיוונים חדשים של טיפול ועזרה בוויסות הרגלי אכילה.

 

במחקר נבדקו 10 משתתפים אשר סובלים מהשמנת יתר ומאובחנים כסובלים מהפרעת אכילה בולמוסית ו – 8 נבדקים אשר סובלים מהשמנת יתר ללא בולמוסים.

 

במחקר השתמשו בסריקת מוח מסוג PET כדי לעקוב אחר הפעילות המוחית מיד אחרי שהנבדקים קיבלו זריקה של חומר אשר מטרתו להיקשר לקולטנים של הדופמין במוח. החומר שהוזרק מתחרה עם הדופמין הטבעי שבגוף, ורק אחד מהם יכול להיקשר לקולטנים, כך שהאות אשר נקלט בסריקה מהווה מדד הפכי של רמות הדופמין במוח: אות חזק של החומר המוזרק מעיד על רמות נמוכות של דופמין טבעי במוח – ולהפך.

 

כל משתתף במחקר נבדק מול גירוי של מזון ומול גירוי נייטרלי (שאינו מזון).

 

התוצאות הראו שבתנאי של גירוי מזון נראתה עלייה משמעותית ברמות הדופמין באיזורי מוח מסויימים אצל נבדקים אשר סובלים מהפרעת אכילה בולמוסית אבל לא אצל אלה ללא בולמוסים. ככל שהבולמוסים היו חמורים יותר כך נמדדו רמות גבוהות יותר של דופמין במוח.

 

כלומר ההבדל המרכזי שנמצא בין הנבדקים עם או בלי בולמוסים הוא עלייה מסויימת ברמות הדופמין באיזור במוח אשר נקרא Caudate בתגובה לגירוי של מזון. איזור ה – Caudate מעורב בחיזוק פעולות אשר מובילות בפוטנציאל לתגמול.

 

www.sciencedaily.com/releases/2011/02/110228104308.htm

 


תרגמה וערכה: מיכל אפק