סוכרת סוג-2
מנהלי קהילה
ריפוי פצעי סוכרת
מחקרים חדשים בדקו את יעילותן של שיטות לטיפול בפצעי סוכרת קשים לריפוי
אחד מארבעה חולי סוכרת עלול להיפגע מפצע קשה לריפוי. למרות מאמצי מחקר מרובים, הטיפול בפצעים כרוניים, במיוחד פצעי סוכרת, עדיין לוקה בחסר. מחקרים חדשים מצביעים על יעילותן של שתי שיטות לריפוי פצעים - האחת כבר נמצאת בשימוש והשניה עתידית.
ממצאי המחקר הראשון, אותו ערכו שירותי בריאות כללית וחברת מקרוקיור, הוצגו לאחרונה בכנס הישראלי לטיפול בפצעים. המחקר בחן את יעילות ובטיחות הטיפול בתרחיף תאי דם לבנים - קיוראקסל (CureXcell), המאיץ החלמה של פצעים קשיי ריפוי.
תאי הדם הלבנים מגנים על הגוף מפני פולשים זרים המאיימים על בריאותו. במקרים של פצעים קשיי ריפוי תאי הדם הלבנים חיוניים להחלמתם. הקיוראקסל הוא טיפול ביולוגי המבוסס על "תערובת" של תאי דם לבנים משופעלים (פעילים), המחליפים את מנגנון הריפוי הטבעי של הגוף שכשל. תאי הדם הלבנים משמידים חיידקים, מנקים את הפצע ממזהמים ומאיצים שגשוג של תאים בריאים וסגירת הפצע עד להחלמתו המלאה. תרחיף תאי הדם הלבנים, מופק מתרומות דם של תורמים צעירים ובריאים. הטיפול שנכלל בסל הבריאות ניתן פעם בחודש.
במחקר החדש השתתפו 131 מטופלים שאובחנו וטופלו ב-7 מרפאות של שירותי בריאות כללית ברחבי הארץ. המטופלים סבלו מכיבים סוכרתיים, פצעים על רקע של אי ספיקה ורידית, פצעי לחץ ופצעים פוסט-ניתוחיים.
מתוצאות המחקר שנמשך כשנתיים, עולה כי 72% מהכיבים הסוכרתיים ו-81% מהפצעים שמקורם באי ספיקה ורידית שטופלו בתאי דם לבנים משופעלים נרפאו כליל. בממוצע, 50% מהפצעים נרפאו בפרק זמן של 12 שבועות. מדובר בשיעורי ההצלחה גבוהים משמעותית מהמדווח עד כה בספרות הרפואית.
במחקר נוסף בנושא ריפוי פצעים קשיי ריפוי שפורסם בכתב העת Blood, חוקרים מצאו שיטה חדשה העשויה לסייע בעתיד לריפוי פצעים. חוקרים מאוניברסיטת Umea בשבדיה הראו כי החלבון פלסמינוגן המצוי בדם, מבקר ומגביר את יכולת הריפוי במקום הפצע בעכברים. רמתו של חלבון זה נמוכה בפצעים של חולי סוכרת.
בשלב הבא של המחקר מתכננים החוקרים להפיק כמויות גדולות של החלבון בתרביות תאים ולנסות לרפא בעזרתו פצעי סוכרת בבני אדם.
הכנס הישראלי ה-2 לטיפול בפצעים, מאי 29, 2012
Blood, Published online before print May 4, 2012
תרגום ועריכה: ד"ר דינה ראלט