טרשת נפוצה
מנהלי קהילה
מובילי קהילה
ריפוי בעיסוק ואימון המוח
אימון המוח, תרגול החשיבה, חדר כושר לזיכרון, כולם שמות מאוד פופולאריים היום ונכנסים תחת הכותרת המדעית – שיקום קוגניטיבי
כאשר יש פגיעה באזור במוח, אנחנו מגלים ורואים את הגמישות, היכולת הפלסטית של המוח "לעקוף" את הפגיעה. המוח עושה זאת במגוון דרכים כמו שיקום האזור הפגוע, העברת התפקוד של האזור הפגוע לאיזור אחר במוח או שימוש באזורים אחרים שאחראים על תפקודים אחרים שיחדיו יוכלו "לחפות" על התפקוד שנפגע. לרוב, נראה את שילובן של כל הטכניקות הללו יחד, כל מוח ודרכו לשלב בינהן. בעבר ניחשו החוקרים שכך המוח מתפקד ומפצה, כי יש לו את היכולת הפלסטית הזו להתאים ולהתגמש למרות הפגיעות. כיום, אין צורך לנחש, באמצעות אמצעי הדמייה משוכלל שנקרא fMRI, יש לרופאים ולחוקרים את היכולת לראות באילו איזורים במוח משתמש האדם כאשר נדרש לבצע מטלה מסויימת.
השיקום הקוגניטיבי, תפקידו לעורר ולזרז את הפלסטיות של המוח. תפקידו לתמוך ולחזק תהליכים שכבר מתרחשים באופן ספונטני או להתחיל ולעורר תהליכים חדשים.
הרציונאל בשיקום קוגניטיבי קורא לזהות את היכולת הקוגניטיבית הפגועה, בכדי לעצב ולהתאים תרגולים ואימון של יכולת זו, כאשר המטרה היא לעורר דרכים אלטרנטיביות באמצעות התרגול ובכך לשפר את אותה יכולת קוגניטיבית. ניתן לראות בשיקום הקוגניטיבי התערבות בתיקון הקצר הנוירולוגי.
מחקרים בהם נבחנת השפעתו של השיקום הקוגניטיבי בטרשת נפוצה עדיין נדירים ומעטים מידי. אין עדיין כלים ותרגולים סטנדרטיים לטיפול בבעיות קוגניטיביות בטרשת נפוצה והטיפול מבוסס על כלי שיקום ידועים, בנוסף להבנה, הניסיון והיצירתיות של המטפלים.
רוב השיקומים הקוגניטיביים מתבצעים במחלקות לריפוי בעיסוק וישנה עדיפות כי המטפל יכיר ויהיה בעל ניסיון בתחום הטרשת הנפוצה. מחלה זו היא ייחודית ובעלת אספקטים שעל המטפל להכיר בכדי להעניק את הטיפול המיטבי.
בתקופה האחרונה עלה דף האינטרנט של המחלקה לריפוי בעיסוק במרכז לטרשת נפוצה בשיבא, תל השומר. באתר ניתן לראות את תחום המומחיות של המחלקה וגם לצפות בהסברים ומצגות.
בתחתית העמוד ישנם המלצות וקישורים לאתרים המציעים תרגולים קוגניטיביים היכולים לעזור לשפר ולשמר את אותן היכולות.
בכדי לבקר באתר לחצו כאן.
כתיבה ועריכה: ערן ברקוביץ'.