סוכרת סוג-2
מנהלי קהילה
רגל סוכרתית מזוהמת: אנטיביוטיקה או ניתוח?
מחקר: התוצאות של טיפול באנטיביוטיקה דומות לתוצאות של ניתוח, לטיפול ברגל סוכרתית עם דלקת בעצם
חוקרים ספרדים השוו לראשונה בין שימוש ממושך באנטיביוטיקה לניתוח, לטיפול בכף רגל סוכרתית עם זיהום בעצם (אוסטאומיאליטיס). לפי הממצאים שפורסמו בכתב העת Diabetes Care, שתי הגישות סיפקו תוצאות דומות במונחים של שיעורי החלמה, הזמן שלקח להחלמה והסיבוכים בטווח הקצר.
המחקר נערך בקרב 52 חולי סוכרת, עם כיבים בקדמת כף הרגל שהסתבכו לדלקת בעצם. מחצית מהנחקרים קיבלו אנטיביוטיקה במשך 90 ימים. היתר עברו ניתוח, אחריו נטלו אנטיביוטיקה במשך 10 ימים.
לאחר 12 שבועות, לא היה הבדל משמעותי בשיעורי ההחלמה הראשונית בקרב מטופלים משתי הקבוצות. שיעורי ההחלמה עמדו על כ-80%. הזמן החציוני להחלמה היה שבעה שבועות בקבוצת האנטיביוטיקה ושישה שבועות בקבוצת הניתוח. מצבם של ארבעה מטופלים שקיבלו אנטיביוטיקה החריף והם עברו ניתוח, בעוד ששלושה מטופלים מקבוצת הניתוח נאלצו לעבור ניתוח חוזר.
לדברי החוקרים, תוצאות אלה מצביעות על טיפול אנטיביוטי כבחירה ההגיונית הראשונה לטיפול בכף רגל סוכרתית עם דלקת עצם, מאחר וזוהי אופציה קלה יותר למטופל וזולה יותר.
הם מפרטים כי אם למטופל יש זיהום ברקמה המאפיין אוסטאומיאליטיס, כשקיימת אספקת דם טובה לאזור ולא ניתן לראות את העצם דרך הכיבים, האופציה הטובה ביותר לטיפול היא אנטיביוטיקה במשך 90 ימים. אם לא נראה שיפור לאחר תקופה זו, ניתן לשקול ניתוח.
יש לציין כי מדובר במחקר קטן שלא עקב אחר המטופלים מספיק זמן כדי לבחון תוצאות בטווח הרחוק. נדרשים מחקרים נוספים בנושא, שיכללו מספר גדול יותר של משתתפים ותקופת מעקב ארוכה יותר.
כך תשמרו על כפות הרגליים
Diabetes Care. Published online October 15, 2013
תרגום ועריכה: ד"ר דינה ראלט