סוכרת סוג-2
מנהלי קהילה
ראש בראש: ניתוח בריאטרי ותרופות לסוכרת
העדויות מתחזקות: ניתוח לטיפול בהשמנה יעיל יותר מתרופות בהשגת הפוגה במחלת הסוכרת שנים לאחר הניתוח
ניתוח בריאטרי לטיפול בהשמנה סייע למטופלים שמנים שסבלו מסוכרת סוג 2 להגיע לרמות בריאות של סוכר בדם ולהפסיק להזדקק לתרופות לסוכרת ואינסולין, שלוש שנים לאחר הפרוצדורה. כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת New England Journal of Medicine.
המחקר, אותו ערכו חוקרים ממרפאת קליבלנד, נערך בקרב 150 חולי סוכרת סוג 2 שמנים שהמחלה שלהם לא הייתה בשליטה. בתחילת המחקר רמת ההמוגלובין המסוכרר (A1C) - מדד המעיד על ממוצע רמות הסוכר של החודשים האחרונים - הייתה גבוהה ועמדה על 9.3% בממוצע. הערכת הצלחת הטיפול נקבעה לפי אחוז המטופלים עם ירידה ברמת ה-A1C ל-6% או פחות.
הנחקרים חולקו לשלוש קבוצות. בשתיים מהקבוצות המטופלים עברו ניתוחים בריאטריים: בקבוצה אחת המטופלים עברו ניתוח מעקף קיבה – ניתוח שמאפשר לאוכל לעקוף חלק מהמעיים. מטופלי הקבוצה השנייה עברו ניתוח שרוול קיבה – הליך בו מפחיתים את נפח הקיבה באופן משמעותי. בשתי הקבוצות הנחקרים קיבלו גם טיפול תרופתי. קבוצות הניתוח הושוו לקבוצה שלישית שחבריה קיבלו טיפול תרופתי אינטנסיבי.
תוצאות ראשוניות של המחקר שפורסמו לפני כשנתיים הראו כי תוך ימים ואפילו שעות מהניתוח – לפני שהייתה ירידה במשקל – נצפו שינויים דרמטיים ברמות הסוכר בדם. שנה לאחר מכן, בקבוצת הטיפול האינטנסיבי שאינו ניתוחי רק 12% מהמטופלים הגיעו ליעד של המוגלובין מסוכרר העומד על לא יותר מ-6%. זאת לעומת 42% מבין המטופלים שעברו ניתוח מעקף קיבה ו-37% מהמטופלים שעברו ניתוח שרוול.
בפרסום הנוכחי החוקרים העריכו את מצבם של המטופלים 3 שנים לאחר הניתוח. רק 5% מהמטופלים בקבוצת הטיפול האינטנסיבי בתרופות עמדו ביעד של המוגלובין מסוכרר העומד על לא יותר מ-6%. זאת לעומת 38% מאלה שעברו ניתוח מעקף קיבה ו-24% מאלה שעברו ניתוח שרוול.
עוד דווח כי השימוש בתרופות להפחתת רמות הסוכר בדם, בהן אינסולין, היה נמוך הרבה יותר בקבוצות הניתוח בהשוואה לקבוצת הטיפול התרופתי. לדוגמא, 90% מהמטופלים שעברו ניתוח כבר לא נזקקו לאינסולין בכלל.
מטופלים בקבוצות הניתוחים גם ירדו יותר במשקל. שלוש שנים לאחר הפרוצדורה, בקבוצת מעקף הקיבה הייתה ירידה ממוצעת של 24.5% מהמשקל ההתחלתי ובקבוצת ניתוח השרוול הירידה הממוצעת הייתה 21%. זאת בהשוואה לירידה במשקל של כ-4% בלבד במטופלים שלא עברו ניתוח.
גם מדדי איכות החיים היו טובים יותר באופן משמעותי בקבוצות שעברו ניתוח בהשוואה לקבוצה שקיבלה טיפול תרופתי בלבד. עוד מדווחים החוקרים שבניתוחים שבוצעו במסגרת המחקר לא היו סיבוכים רפואיים מאוחרים חמורים.
בישראל, החל משנת 2012 ההתוויות לניתוחים בריאטריים כוללות חולי סוכרת לא מאוזנת עם BMI של 30 ומעלה. חשוב להבין כי ניתוח בריאטרי הוא כלי עזר אך אינו מטה קסמים. להצלחת הניתוח נדרשת השקעה מצד המטופל להקפדה על שינויים תזונתיים והתנהגותיים וכמו כל ניתוח אחר, הוא כרוך בסיכונים. לפני החלטה של מטופל לעבור את הניתוח, עליו לשקול את היתרונות מול החסרונות ולדעת מה צפוי לאחר ניתוח בריאטרי.
N Engl J Med. 2014. Published online March 31, 2014
ד"ר דינה ראלט PhD
עוד מחקר המראה את התגובה המהירה לשיפור מצב הסוכרת אחרי הניתוח הבריאטרי
Multidisciplinary diabetes care with and without bariatric surgery in overweight people: a randomised controlled trial
ד"ר דינה ראלט PhD