טרשת נפוצה
מנהלי קהילה
מובילי קהילה
קרני השמש וטרשת נפוצה
למעלה מ- 30 שנה, חוקרים בתחום יודעים כי טרשת נפוצה שכיחה יותר באזורים המרוחקים מקו המשווה בהשוואה לאזורים טרופיים. מכיוון שאור השמש נפוץ יותר בקרבת קו המשווה, חוקרים רבים בחנו האם רמות גבוהות יותר של ויטמין D המיוצר בעידוד קרני השמש יכולות להסביר את השונות
ויטמין D יכול להפחית את הסימפטומים של טרשת נפוצה, כך אמר פרופ' הקטור דה-לוקה מאוניברסיטת וויסקונסין-מדיסון, אך עם זאת, במחקר שפורסם לאחרונה הוא ושותפו הציעו שהקרינה האולטרה-סגולה, מקרני השמש, יכולה להשפיע יותר מן כמות הויטמין D על מהלך הטרשת הנפוצה.
הקרניים האולטרה-סגוליות (UV) שנובעות מן אור השמש מעוררות את הגוף לייצר ויטמין D, ושניהם יחד, הויטמין D וה- UV יכולים לווסת את המערכת החיסונית ובכך אולי להאט את הטרשת הנפוצה. אבל האם ויסות המערכת החיסונית נובע כתוצאה ישירה מקרני ה- UV, כתוצאה עקיפה מייצור הויטמין D, או שניהם יחדיו?
המחקר הנוכחי תוכנן בכדי להבחין בין השפעת קרני ה- UV לבין השפעת ויטמין ה- D על שכיחות הטרשת הנפוצה במקומות המרוחקים מן קו המשווה. "החל מ- 1970, אנשים רבים האמינו שאור השמש משפיע על טרשת נפוצה דרך ייצור הויטמין D" הסביר פרופ' דה-לוקה, "זה נכון שמינונים גבוהים של ויטמין D יכולים לחסום את המחלה במודלים של חיות. מינונים המביאים באופן פתאומי לרמות גבוהות של סידן בדם, אבל אנו יודעים שלבני-אדם בקרבת קו המשווה אין רמות סידן כה גבוהות בדם, על אף ששכיחות הטרשת הנפוצה באיזורים אלו מאוד נמוכה. מתוך זאת נראה שגורם אחר, מלבד הויטמין D, יכול להסביר את הקשר הגיאוגרפי לטרשת נפוצה".
באמצעות שימוש בעכברים עם מוכנות גנטית לפתח מחלה הדומה לטרשת נפוצה בחיות, החוקרים הפעילו את המחלה באמצעות הזרקה של חלבון מסיבי העצב. החוקרים חשפו את העכברים לרמות מתונות של קרינת UV למשך שבוע. לאחר מתן הזרז למחלה באמצעות הזרקת החלבון, הם הקרינו את העכברים כל 2-3 ימים.
החשיפה לקרני ה- UV (השוות בערכן לשעתיים חשיפה ישירה לשמש קיצית) לא שינתה את הדרך בה העכברים קיבלו את מחלת הכמו-טרשת נפוצה, אבל החשיפה כן הפחיתה את הסימפטומים של טרשת נפוצה, בעיקר בקרב החיות שטופלו בקרני UV יום כן ויום לא, כך אמר פרופ' דה-לוקה.
קבוצת המחקר עוד מצאה שלמרות שהחשיפה לקרני ה-UV הגבירה את רמות הויטמין D, אפקט זה, באופן בלעדי, לא יכול להסביר את הפחתת הסימפטומים בטרשת נפוצה.
במצבים מסויימים, קרינה מפחיתה את פעילות המערכת החיסונית, אבל לא ברור איזה תפקיד ביצעה במחקר הנוכחי. "אנחנו מחפשים לזהות ולהגדיר את המרכיבים שמיוצרים בעור שיכולים להשפיע, אך האמת היא שבינתיים איננו יודעים מה באמת קורה שם", אמר פרופ' דה-לוקה. "בדרך כלשהי הקרינה הופכת את החיות לחסינות יותר, או שיש מכניזם פעיל שחוסם את הנזק של המערכת החיסונית".
פרופ' דה-לוקה התייחס גם לאופציה שבה המחקר יוביל לטיפול חדשני וטען כי ישנם מספר דרכים בהם ניתן לממש זאת. אם נוכל למצוא מה בדיוק מייצרים קרני ה- UV, אולי נוכל לתת זאת למטופלים כתרופה. בטווח הקצר יותר, אם נוכל להגדיר את אורך קרני ה-UV הספציפיות שפעילות, ונראה כי אין סכנה שיובילו לסרטן, נוכל לחשוף מטופלים עם אבחנה של טרשת נפוצה לקרניים אלו. פרופ' דה-לוקה מדגיש כי זהו מחקר ראשוני ואינו ממליץ לרוץ ולשהות בשמש כל היום, ההשלכות הטיפוליות האופציונאליות של מחקר זה עדיין רחוקות.
מתוך ה- Medical News TODAY
תרגום ועריכה: ערן ברקוביץ'.