מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

טרשת נפוצה

מנהלי קהילה

ערן ברקוביץ
ערן ברקוביץ
פסיכולוג רפואי מומחה.
פרופ'-איתן-אוריאל
פרופ'-איתן-אוריאל
מומחה בנוירולוגיה, בעל תואר שני במחלות כלי דם של המוח. מנהל המחלקה הנוירולוגית מרכז רפואי בלינסון. מזכיר האיגוד הנוירולוגי בישראל.
ד
ד"ר יובל כרמון
רופא בכיר במחלקה הנוירולוגית ביה"ח מאיר.מנהל מרפאת טרשת נפוצה.
ד
ד"ר אסתר גנלין
רופאה בכירה במכון הנוירולוגי בביה"ח שניידר ומנהלת המרפאה הנוירואימונולוגית בו. בוגרת רפואה בטכניון בהצטיינות. בעלת תואר שני באימונולוגיה בהצטיינות יתרה (אוניברסיטת תל אביב) ותואר דוקטור בביוכימיה (הטכניון). משלבת מחקר קליני ובסיסי בתחום טרשת נפוצה בילדים. חברה בקבוצת המחקר הבין לאומית לטרשת נפוצה בילדים- International Pediatric Multiple Sclerosis Study Group (IPMSSG)

מובילי קהילה

פזית
פזית
הייתי בריאה ורופאת שיניים. כיום , חולה בטרשת נפוצה ואומנית קרמיקה, מציירת ומטפלת באמצעות אומנות. קודם כל אמא לשני ילדים נפלאים וחברה עם כמה אנשים חמים וחכמים. יש מתנה ביכולת ליצור ... זה מאפשר נתינה הלאה וידיעה שגם מי שלא מכיר אותי אישית יוכל לקבל משהו ממני שישמח ויגרום לו הנאה. זו הסיבה שאני כותבת פה. לעזור ולהשיא עצה וגם לקבל ידע ממי ששותפים לדרך הטרשים של טרשת נפוצה בדרך זו או אחרת. 
לביא שיפמן - MS ישראל
לביא שיפמן - MS ישראל
לביא שיפמן הוא ממיסדי חברת MS ישראל בע"מ (חל"צ) ומכהן בה, בהתנדבות, כדירקטור. חברת MS ישראל יוזמת ומנהלת מגוון רחב של פעילויות לחולים בטרשת נפוצה, תוך שהיא מעלה את המודעות הציבורית למחלה, להשלכותיה ותופעות הלוואי שלה. בהשכלתו, הוא מוסמך של הטכניון בחיפה בהנדסת מחשבים, עם התמקדות בתחום רשתות תקשורת ונתונים וכמו כן בוגר, בהצטיינות, של התוכנית לניהול עסקי בכיר של האוניברסיטה העברית בירושלים. בשנת 1990, לאחר שירות קבע בממר"מ, לביא היה ממקימי הסניף הישראלי של חברת מיקרוסופט בישראל (עובד מס. 2) והמנהל הטכני הראשון שלה. בהמשך כיהן גם כסמנכ"ל השיווק והמכירות של מיקרוסופט ישראל ללקוחות גדולים במשק הישראלי. בנוסף לפעילות ההתנדבותית ב-MS ישראל לביא מכהן מזה כ-4 שנים כחבר ועד בעמותת איגוד האינטרנט הישראלי. כמו כן, לביא הוא המקים, הבעלים והעורך הראשי של האתר www.netcheif.com - המספק ידע נרחב ביותר על תחום האינטרנט והתקשורת, תוך התמקדות בסביבה הביתית. לביא נשוי לאורלי שאובחנה כחולת טרשת נפוצה לפני כ-20 שנה, הוא מתגורר בבת-ים ואב לבן ולבת.
עירית לוזון - הבית לחולי טרשת נפוצה
עירית לוזון - הבית לחולי טרשת נפוצה
קהילת הבית לחולי טרשת נפוצה ו-CARE GIVERS הגדולה בישראל של אלפי חולים ובני משפחות, בני זוג וחברים מהמעגלים הקרובים. קהילה תומכת, המפגישה בין חולים וותיקים לחדשים, ומעניקה "במה" להעברת הסיפור האישי, באמצעות ראיונות טלוויזיה, רדיו, ותקשורת כתובה. קהילה שבה אנו מפעילים מערך של תכנים רלוונטיים המתחלפים מידי חודש, סדנאות והרצאות בלייב של אנשי מקצוע ברי סמכא ושל חולים המעניקים מהידע ומסיפורי החיים שלהם ונותנים השראה, מתוך רצון להשפיע, לחולל שינויים, לתמוך ולהנגיש מידע חיוני ומשמעותי לחולים ולסובבים אותם. המלצה נכונה, של חולה וותיק או של איש מקצוע, כאן ועכשיו, יכולה לשנות מהלך חיים של חולים אחרים! הצטרפו אלינו לקהילה חזקה ומשפיעה – הבית לחולי טרשת נפוצה - בפייסבוק
כמוניטרשת נפוצהחדשותקרני השמש וטרשת נפוצה

קרני השמש וטרשת נפוצה

למעלה מ- 30 שנה, חוקרים בתחום יודעים כי טרשת נפוצה שכיחה יותר באזורים המרוחקים מקו המשווה בהשוואה לאזורים טרופיים. מכיוון שאור השמש נפוץ יותר בקרבת קו המשווה, חוקרים רבים בחנו האם רמות גבוהות יותר של ויטמין D המיוצר בעידוד קרני השמש יכולות להסביר את השונות


ויטמין D יכול להפחית את הסימפטומים של טרשת נפוצה, כך אמר פרופ' הקטור דה-לוקה מאוניברסיטת וויסקונסין-מדיסון, אך עם זאת, במחקר שפורסם לאחרונה הוא ושותפו הציעו שהקרינה האולטרה-סגולה, מקרני השמש, יכולה להשפיע יותר מן כמות הויטמין D על מהלך הטרשת הנפוצה.


הקרניים האולטרה-סגוליות (UV) שנובעות מן אור השמש מעוררות את הגוף לייצר ויטמין D, ושניהם יחד, הויטמין D וה- UV יכולים לווסת את המערכת החיסונית ובכך אולי להאט את הטרשת הנפוצה. אבל האם ויסות המערכת החיסונית נובע כתוצאה ישירה מקרני ה- UV, כתוצאה עקיפה מייצור הויטמין D, או שניהם יחדיו?


המחקר הנוכחי תוכנן בכדי להבחין בין השפעת קרני ה- UV לבין השפעת ויטמין ה- D על שכיחות הטרשת הנפוצה במקומות המרוחקים מן קו המשווה. "החל מ- 1970, אנשים רבים האמינו שאור השמש משפיע על טרשת נפוצה דרך ייצור הויטמין D" הסביר פרופ' דה-לוקה, "זה נכון שמינונים גבוהים של ויטמין D יכולים לחסום את המחלה במודלים של חיות. מינונים המביאים באופן פתאומי לרמות גבוהות של סידן בדם, אבל אנו יודעים שלבני-אדם בקרבת קו המשווה אין רמות סידן כה גבוהות בדם, על אף ששכיחות הטרשת הנפוצה באיזורים אלו מאוד נמוכה. מתוך זאת נראה שגורם אחר, מלבד הויטמין D, יכול להסביר את הקשר הגיאוגרפי לטרשת נפוצה".


באמצעות שימוש בעכברים עם מוכנות גנטית לפתח מחלה הדומה לטרשת נפוצה בחיות, החוקרים הפעילו את המחלה באמצעות הזרקה של חלבון מסיבי העצב. החוקרים חשפו את העכברים לרמות מתונות של קרינת UV למשך שבוע. לאחר מתן הזרז למחלה באמצעות הזרקת החלבון, הם הקרינו את העכברים כל 2-3 ימים.


החשיפה לקרני ה- UV (השוות בערכן לשעתיים חשיפה ישירה לשמש קיצית) לא שינתה את הדרך בה העכברים קיבלו את מחלת הכמו-טרשת נפוצה, אבל החשיפה כן הפחיתה את הסימפטומים של טרשת נפוצה, בעיקר בקרב החיות שטופלו בקרני UV יום כן ויום לא, כך אמר פרופ' דה-לוקה.


קבוצת המחקר עוד מצאה שלמרות שהחשיפה לקרני ה-UV הגבירה את רמות הויטמין D, אפקט זה, באופן בלעדי, לא יכול להסביר את הפחתת הסימפטומים בטרשת נפוצה.


במצבים מסויימים, קרינה מפחיתה את פעילות המערכת החיסונית, אבל לא ברור איזה תפקיד ביצעה במחקר הנוכחי. "אנחנו מחפשים לזהות ולהגדיר את המרכיבים שמיוצרים בעור שיכולים להשפיע, אך האמת היא שבינתיים איננו יודעים מה באמת קורה שם", אמר פרופ' דה-לוקה. "בדרך כלשהי הקרינה הופכת את החיות לחסינות יותר, או שיש מכניזם פעיל שחוסם את הנזק של המערכת החיסונית".


פרופ' דה-לוקה התייחס גם לאופציה שבה המחקר יוביל לטיפול חדשני וטען כי ישנם מספר דרכים בהם ניתן לממש זאת. אם נוכל למצוא מה בדיוק מייצרים קרני ה- UV, אולי נוכל לתת זאת למטופלים כתרופה. בטווח הקצר יותר, אם נוכל להגדיר את אורך קרני ה-UV הספציפיות שפעילות, ונראה כי אין סכנה שיובילו לסרטן, נוכל לחשוף מטופלים עם אבחנה של טרשת נפוצה לקרניים אלו. פרופ' דה-לוקה מדגיש כי זהו מחקר ראשוני ואינו ממליץ לרוץ ולשהות בשמש כל היום, ההשלכות הטיפוליות האופציונאליות של מחקר זה עדיין רחוקות.


מתוך ה- Medical News TODAY


תרגום ועריכה: ערן ברקוביץ'.