סרטן השד
מנהלי קהילה
מובילי קהילה
קרובות משפחה לחולי סרטן הערמונית - בסיכון לסרטן השד
חוקרים אמריקאים מצאו כי לנשים עם קרוב מדרגה ראשונה שחלה בסרטן הערמונית סיכון גבוה יותר לסרטן השד
גורמי סיכון רבים נקשרו ברבות השנים למחלת הסרטן, החל מגורמים גנטיים וכלה בחשיפה למזהמים ולווירוסים. בין שלל סוגי הסרטן, מחקר חדש מזהה קשר בין שני הגידולים הסרטניים השכיחים ביותר במערב – סרטן השד בקרב נשים וסרטן הערמונית בקרב גברים. במחקר נמצא כי היסטוריה משפחתית של סרטן הערמונית אצל קרוב משפחה מדרגה ראשונה - אב, אח או ילד - מעלה ב-14% את הסיכון לסרטן השד בקרב נשים.
המחקר שנערך במכון המחקר Karmanos באוניברסיטת Wayne State בעיר דטריוט, הוא מהגדולים ביותר עד כה שאבחנו קשר כלשהו בין שני סוגי הסרטן השכיחים – סרטן השד והערמונית.
במחקר בוצע ניתוח נתונים על מאגר של 78,171 נשים שהשתתפו במחקר מעקב נרחב בארה"ב הקרוי "מחקר האחיות" (Women's Health Initiative Study). בשלב גיוס הנבדקות, בשנים 1998-1993, כולן היו בריאות. בשנת 2009 לאחר מעקב אובחנו 3,506 מקרים של סרטן השד. 11,608 מהנבדקות העידו על קרובת משפחה עם סרטן השד. קרבה שכזו העלתה ב-40% את הסיכון לפתח סרטן השד.
כמו כן, מבין הנשים שאובחנו עם סרטן השד, 405 (11.6%) דיווחו על קרוב משפחה מדרגה ראשונה שאובחן בסרטן הערמונית, ומצב זה העלה ב-14% את הסיכון לסרטן השד, בהשוואה לסיכון הכללי. עוד נמצא כי נשים שיש בהיסטוריה של משפחותיהן הקרובות גם סרטן הערמונית וגם סרטן השד (98 נשים) היו בסיכון גבוה ב-78% לפתח סרטן השד.
הקשר הגנטי
הסיכון העודף לסרטן השד בקרב נשים עם קרובים מדרגה ראשונה שלקו בסרטן הערמונית היה גבוה יותר בקרב נשים אפרו-אמריקאיות בהשוואה לנשים לבנות, מה שמצביע על גורמים גנטיים מסוימים המעורבים בקשר בין שני סוגי הסרטן.
הסיכון לסרטן השד בקרב נשים עם היסטוריה משפחתית של סרטן הערמונית וסרטן השד גם יחד היה גבוה פי 2.34 בקרב נשים אפרו-אמריקאיות, וגבוה ב-66% בקרב נשים לבנות.
ממצאי המחקר מתפרסמים בגיליון מארס 2015 של כתב העת Cancer. בעקבות הממצאים קוראים החוקרים לרופאים לתשאל נשים גם באשר לסרטן הערמונית במשפחה, בבואם לקבוע את הסיכון שלהן לפתח סרטן השד. כמו כן קוראים החוקרים לבצע מחקרים נוספים כדי לקבוע האם נשים עם קרובים שלקו בסרטן הערמונית צריכות להיכלל בקבוצת הנשים בסיכון גבוה לסרטן השד הנקראות לבצע בדיקות לאיתור מוקדם של המחלה באמצעות ממוגרפיה כבר החל מגיל 40 אחת לשנה, בהבדל מבדיקות הממוגרפיה המומלצות לאוכלוסיית הנשים הכללית מגיל 50 אחת לשנתיים.
קשר בין סרטן השד לסרטן הערמונית כבר זוהה בעבר. מבחינה ביולוגית, שני סוגי הגידולים הסרטניים הללו נקשרו במחקרים לפעילות המערכת ההורמונאלית, ומסווגים כ"מחלות סרטן הקשורות בהורמונים" (Hormone Related Cancers). סרטן השד קשור בפעילותם של הורמוני המין הנקביים אסטרוגן ופרוגסטרון, וסרטן הערמונית מיוחס לפעילות משובשת של הורמוני המין הזכריים - האנדרוגנים, הכוללים את הטסטוסטרון.
מחקר אמריקאי מבית הספר לרפואה Weill Cornell שפורסם בנובמבר 2014 בכתב העת Nature Communication, העלה כי התפתחות גידולים סרטניים בערמונית מערבת גם את הקולטנים להורמון המין הנקבי האסטרוגן. במחקר שנערך בתנאי מעבדה נמצא כי בנוכחות תאים של גידול סרטני בערמונית, קולטני האסטרוגן מזהים אותות שמשגרים הורמונים אנדרוגנים, ומעודדים את התפתחות הגידול.
הערכה נוספת שהועלתה במחקר הנוכחי, היא שהחוליה המקשרת בין סרטן השד לסרטן הערמונית היא המוטציות בגנים BRCA1 ו-BRCA2 הקרויות בשם "המוטציה האשכנזית", המעלות את הסיכון לסרטן השד והשחלה, כשמספר עבודות גם זיהו קשר בין מוטציות אלה בגברים לבין סרטן הערמונית. עם זאת, מידע אודות נשאות המוטציות בקרב הנבדקות מ"מחקר האחיות" לא היה זמין לחוקרים.